Szalontai Ildikó

Életmódváltásom 2007-ben, 36 évesen kezdődött. Akkoriban már 96 kg voltam, ami a 168 cm-es magasságomhoz jelentős elhízásnak számított. Hatalmas, legalább 30 kg súlyfelesleggel, több kezdődő egészségügyi problémával éltem. 14 éves koromtól kezdve folyamatosan „fogyókúráztam”, aminek – kemény küzdelmeim ellenére - az lett az eredménye, hogy egyre kövérebb lettem.
Szerencsére idővel rátaláltam a helyes útra, sok hasznos könyv elolvasása után rájöttem, hogy a súlyom nem csak a csinos külső, hanem az egészséges életem kulcsa is. Ennek megértése nálam egy nagyon fontos mérföldkő volt, mert az igazi, valódi és tartós életmódváltáshoz, kitartó elszántsághoz épp erre a tudásra volt szükségem, amit azóta is folyamatosan csiszolgatok. Felhagytam a koplalással, majd a koplalást követő falási időszakkal is. Elkezdtem ésszel, okosan, tudatosan táplálkozni és persze sportolni is, hisz a kettő elválaszthatatlan része egészségünknek.

Azt vallom, hogy rendszeres, izzasztó és erősítő mozgások nélkül az emberi test tönkremegy. Ahogy Joseph Hubertus Pilates megfogalmazta: "Az a test, amellyel rosszul bánnak, nem felejti el a múltbéli nemtörődömséget – végül TELJES figyelmet követel!"
Elhagytam a glutén tartalmú gabonákat, a finomított szénhidrátokat, cukrokat, tejtermékeket, elkezdtem magamnak főzni, teljesen kiiktatva a félkész, zacskós, E-számokkal teletömött ételeket. A finomított szénhidrátokat lecseréltem zöldségekre, gyümölcsökre, magvakra, gluténmentes gabonákra, maglisztekre, csíraőrleményekre, növényi fehérjeforrásokra, a szénhidrátok okozta örömforrást pedig lecseréltem a sportolás adta kirobbanó életérzésre.

Nagyon érdekes, hogy mennyire megváltozott a sporthoz való viszonyom is. Huszonévesen utáltam minden mozgást, még a kirándulást, túrázást is, nagyon fárasztott minden mozgás. Nem szerettem küzdeni, nem szerettem, ha fáj, ha nehéz valami. Manapság pedig minden alkalmat megragadok, minden szabad percet kihasználok, hogy sportoljak valamit!
A Pilates szerelmese lettem és időközben - nagy álmomat valóra váltva - Pilates oktató lettem. Igazán népszerűek az edzéseim Hatvanban, lelkes kis csapat jár, a férfi vendégeimre külön nagyon büszke vagyok. Emellett rendszeresen futok (már két alkalommal futottam le a félmaratont versenyen), imádok spinningelni, de gyakran megyünk a párommal jó hosszú és emelkedőkkel teli kerékpártúrákra, gyalogtúrákra, imádok síelni és görkorcsolyázni, jégen korcsolyázni, mostanában kezdtem el a crossfit edzéseket, amiért teljesen megőrülök, annyira szeretem. Tolom az edzőt a „szánon”, forgatom a hatalmas gumikat és nyomom a fekvőtámaszokat, mindezt reggel 6-kor, mert úgy jut rá időm.

Hihetetlen, de az egykor dagi lány azért szeretné, ha több szabadideje lenne, mert többet tudna edzeni, a friss levegőn mozogni.
Elképesztő változásokon mentem át: régen nagyon nem szerettem az új dolgokat az életemben, szerettem a megszokott, lusta, unalmas életemet, féltem minden újtól. A túlsúlytól való megszabadulás lelki szinten is felszabadított. Saját vállalkozásba kezdtem, feladtam a biztos, jó munkahelyemet és nyitottam egy bioboltot Hatvanban, ami nagyon népszerű és sikeres. Több olyan vásárlóm is van, aki egészen távolról jön el hozzám és rengeteg pozitív véleményt, visszajelzést, szeretetet kapok nap mint nap.

Több embert indítottam már el az életmódváltás felé, hisz emberek vágynak a változásra, csak sokan nem tudják, mi a helyes irány, merre induljanak el.

Az üzletemben én válogatom össze a jobbnál-jobb termékeket, sok olyan márka is polcon van, ami azért a legtöbb bioboltban így nem található meg egymás mellett. Csak olyan termékeket tartok, amit jónak ítélek, s lelkiismeretesen figyelem az összetevőket, árat, és hatást.