Kiss Mona

Táplálkozási tanácsadó, speciális gasztroblogger, szakácskönyvíró

2012-ben diagnosztizáltak cukorbetegséggel és cöliákiával (gluténérzékenység). Kislányom egy éves születésnapján kezdtem el érezni, hogy nem érzem jól magam. Elmentem a háziorvoshoz , aki azonnal teljes vérképet készített. Ekkor kiderült, hogy kóros vas- és vérszegénységem van, konkrétan rákérdezett a doktor, hogy egyáltalán hogy tudtam bemenni, mert az ilyen esetekben már iszonyat gyengék, sokszor menni is alig van erejük. És sajnos ehhez párosult egy kezdődő diabétesz. Nos, ekkor kaptam vastablettát , illetve szigorú diétára lettem fogva… Én először úgy döntöttem, hogy megpróbálom tabletta nélkül helyrehozni a dolgokat, ami sajnos nem sikerült. A cukorértékem jó lett, mivel tartottam a diétát, de sajnos a vas semmit sem változott. Ekkor elkezdtem szedni a tablettát, de sajnos kifutottam az időből! Két hónapra rá, iszonyú gyomortájéki fájdalmaim lettek. Kiderült, hogy lisztérzékeny lettem... Megijedtem. Aztán rájöttem, hogy nem kell. Elkezdtem olvasgatni, illetve kikérdeztem az orvosom és szépen elkezdtem a diétát. Eltelt egy év, kontrollvizsgálat... Sajnos párosult a laktózérzékenység hozzá. Majd egy év elteltével teljes tejtilalom és mogyoróallergia. De már nem estem pánikba!
Mivel elkezdtem egy gasztroblogot vezetni még korábban, úgy döntöttem, komplett diétás dolgokat fogok készíteni, és ezt megosztom mindenkivel. Eldöntöttem, hogy segítségére leszek az embereknek, hogy ne legyenek elkeseredve, hogy van élet az ételallergiával!!

Nem vagyok orvos, de segítséget tudok nyújtani a helyes táplálkozás elérésében, akár fogyni, diétázni vágyóknak, vagy akik valamilyen betegségben szenvednek és nem tudják, tanácstalanok a táplálkozás terén.

Ahogy az idő telt, úgy lett még több olyan dolog, amit kerülnöm kell. A cukorbetegség, gluténérzékenység tej és mogyoróallergia mellett több dolog is van , ami tiltó listára került:
2017 - ben koffein, tökmag, szója, paradicsom, hagyma, füstölt hús.
2018-ban pedig megkaptam az újabb eredményem, miszerint pajzsmirigy alulműködésem van.
De ettől az élet még szép ;)

https://monakonyhaja.hu/