Ágh Csaba

Ágh Csaba vagyok, erőnléti edző.
Azért támogatom az Ételem.hu csapatának törekvéseit, mert az étkezés élvezeti értékét ugyanolyan fontosnak tartják, mint az élelmiszerek egészséges beltartalmát.
Tapasztalataim szerint az emberek szeretnek enni. Szeretik az ízeket. Szeretik tartalmasabbá és szebbé tenni az életüket a táplálkozás segítségével. Mégis, amikor az ételek élvezeti értékéről és a hasznos tartalmának kapcsolatáról kérdezem őket, felszínre jönnek a problémák.

Megítélésük szerint két út létezik:
• Az ember a lelkével eszik. Ide tartozik minden, ami jólesik – de nem minősül egészségesnek.
• Az ember az eszével eszik. Ide tartozik minden, ami a testnek jó, de a léleknek nem annyira.
Edzőként sosem tudtam megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy az étkezési problémákat – ezzel együtt pedig a buktatókat saját önértékelésünkben – jelentős mértékben a fitnesziparnak köszönhetjük. A bűntudat ébresztése, a magazinok sugallta "tökéletesség" olyan akadályokat gördít az emberek elé, amelyeket szinte lehetetlenség megugrani önsanyargatás nélkül. Teszi mindezt az egészségre hivatkozva. Furcsa ellentmondás, nem igaz?

Hogyan lehetséges megtartani az élvezetet anélkül, hogy bűntudatot keltenénk?
Úgy, hogy a tányérunk tartalmát nem züllesztjük le fehérje, zsír, szénhidrát adatokra, hanem valamennyi érzékszervünkre hatva a saját boldogságunk szolgálatába állítjuk.
Meggyőződésem, hogy új szokások a táplálkozás, a testmozgás terén csak akkor lehetségesek, ha az élvezetet vegyíteni tudjuk a céljainkhoz szükséges összetevőkkel. Mindezt úgy, hogy a napi életvitelünket, a napi ritmusunkat ne borítsák fel. Tartós változás az életminőség terén csak akkor megvalósítható, ha az emberek azt örömmel teszik és nem jelent még egy plusz feladatot az amúgy is zsúfolt napjaikban.

Miért gondolom, hogy az Ételem.hu oldalon megjelenő cikkeim felkethetik az érdeklődésedet?
Azért, mert rendszeresen járom a világot és olyan emberek tapasztalatait gyűjtöm össze, akik kilógnak a sorból. Akik mást keresnek. Akik terveznek, alkotnak és újraértelmeznek. Ők a kényelmes, sablonos megoldások helyett a nehezebbik utat választották. Felfedezők ők a saját területükön.

De mit csinál egy felfedező?
Figyel, tanul; leginkább a múlt nagy felismeréseivel próbálja értelmezni a jelen kihívásait és válaszokat adni a jövő kérdéseire.
Mégis, az a tapasztalatom, hogy az igazán sikeres szakemberek nem attól lettek kiemelkedőek, mert szakmailag jók voltak. Ez az alap. Azért kezdték el követni őket az emberek, mert képesek voltak motiválni, inspirálni és cselekvésre ösztönözni a hallgatóságukat.
Milyen tapasztalatok alapján gondolom, hogy érdemes rendszeresen visszajönnöd elolvasni a cikkeimet?

Légzés és teljesítmény:
A légzés és a fizikai, mentális teljesítmény kapcsolatával mindenki tisztában van, ugyanakkor célirányos felkészülést alig végez valaki.
Több mint 20 éve foglalkozom szabadtüdős búvárkodással. Ennek kapcsán az a megtiszteltetés ért 2014-ben, hogy több sportoló felkészítésében vehettem részt a riói olimpiára. A munka izgalmát nem csak az adta, hogy a sportolókat bevezessük a helyes légzéstechnika világába. A szakmai kihívást az jelentette, hogyan tudjuk kollégáimmal a légzéstechnika előnyeit átültetni a sportolók erőnléti edzéseibe úgy, hogy a megszerzett képességeket a saját igényeik szerint tudják alkalmazni versenykörnyezetben. Izgalmas, szakmai és emberi kihívásokkal teli időszak volt ez a 2 év, melynek eredménye a PRS9 légzéstechnikai módszer lett (a módszerről bővebben ezen a linken érsz el információkat: http://prs9.com/ ) .

Tapasztalatok:

Erőnléti edzés hobbisportolók, élsportolók, utánpótlás-sportolók számára:
• Világversenyekre való erőnléti felkészítés (Squash; Kick-Box; MMA; Versenytánc – standard és latin)
• Utánpótlás korosztály erőnléti felkészítése a szakedzővel való egyeztetés mellett (Úszás; Íjászat; Jégkorong; Kajak-kenu)

Erőnléti edzések sérüléssel élő sportolók számára:
Tudtad, hogy Magyarországon nem létezik olyan képzés, amely felkészítené az edzőket a sérüléssel élőkkel való foglalkozásra? Erőnléti edzésről beszélek, és nem gyógytornáról. Mindkettőnek megvan a szerepe egy élsportoló vagy hobbi sportoló munkájában, de más céllal, más eszközökkel és más gyakorlatokkal dolgoznak.

Nagy Bernadette, a BKV Előre SC Súlyemelő Szakosztályának vezető edzőjével olyan programot kezdtünk kidolgozni, amely segítségével kerekesszékes sportolók sajátíthatják el az olimpiai súlyemelés mozdulatait. Erre azok a sportolók alkalmasak, akik probléma nélkül tudják használni a kezüket, képesek fogni és szorítani.
Miért lényeges ez egy sportoló számára?
Azért, mert a robbanékonyság, a gyorserő fejlesztésére az olimpiai súlyemelés mozgásanyaga a legjobb. Emberileg és szakmailag is az egyik legnagyszerűbb érzés, amikor a kerekesszékes sportolódat 30 kg-al látod szakítani. Egyszerűen lenyűgöző diadala ez az emberi akaraterőnek!

Amennyiben megtisztelsz a bizalmaddal, az alábbi felületeken értesülhetsz az aktualitásokról:
Web: www.aghcsaba.hu
Blog: http://www.coachagh.blogspot.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/CoachAgh
Twitter: https://twitter.com/coachagh
Instagram: http://instagram.com/coachagh/
Youtube: https://www.youtube.com/AghCsaba

Elérhetőségek:
Mail: aghcsaba@aghcsaba.hu
Tel: +36 20 368 9097