FEHÉRJE FOGYASZTÁS NŐKÉNT – HASZNÁL VAGY ÁRT?

2021 február 8. Ételem.hu

Sok mindent lehet olvasni manapság a fehérjefogyasztásról, kell vagy sem, ajánlott vagy sem, árt vagy inkább használ?

                     

A protein fontos része a mindennapi étrendünknek, ez nem is kérdés. Viszont az, hogy mennyi fehérjét kell vagy ajánlatos nőként fogyasztani az már egy teljesen más téma. Túl kevés fogyasztás esetén gyengeséget érezhetsz és izom veszteséget is tapasztalhatsz, vagy akár a menstruációs ciklusra is hatással lehet. Túl sok fehérje bevitel elhízást okozhat, de rosszabb esetben még a vesének is okozhat nehézségeket. Nem lesz újdonság senkinek az információ, ha azt mondom, hogy egyéntől függ a napi ajánlott protein bevitel. Több tényezőtől függ, például mozgás mennyiségtől, izomtömegtől, életkortól, testalkattól és egészségtől is. Pontosan emiatt mindenkinek egyéni mennyiségű protein fogyasztás ajánlott.

                     

Általánosan a testtömegkilogrammonkénti 0,8 g fehérje előnyös nőknél, mivel kisebb az izomzatuk, így az emelés nem hoz sok előnyt. Várandós hölgyeknél és szoptatást mellett ez az érték azonban magasabb, illetve nyilván a rendszeresen sportolónők fehérjeigénye 1-1,2 g/ testtömegkilogrammonkénti lehet. Az élettani fehérjeminimum 35-42 g között van, testtömegtől függően, ez alatt súlyos hiányállapotok alakulhatnak ki hosszabb távon. (hormonális, enzimatikus zavarok, emésztési problémák, bőr- és hajproblémák, mentális zavarok stb.)

           

Na de mi is az a fehérje?

             

Az élelmiszerekben található tápanyagok közül az egyik legfontosabb csoportot a fehérjék (proteinek) jelentik. Az utóbbi évtizedekben különösen fontos területté vált a fehérjefogyasztás, amely bizonyos szempontból érthető is, hiszen az élő szervezetek szárazanyag-tartalmának jelentős részét a fehérjék adják.

                 

A fehérjék a szénen, oxigénen és hidrogénen kívül nitrogént is tartalmaznak. Építőköveik az aminosavak, amelyek számtalan variációban kapcsolódhatnak össze. Az előírt sorrendben, nagy számban összekapcsolódó aminosavak többféle szerkezetű fehérjemolekulákat alkotnak, az így létrejött molekula vízben kolloid oldatot képez (pl. zselatin). Az aminosavak különféle sorrendben történő összekapcsolódásából több milliárd különböző fehérjeféleség származhat (a fehérjék funkciója az aminosav-sorrendtől, illetve a térbeli szerkezettől függ).

              

A szervezet felépítésében mintegy húsz aminosav vesz részt, ebből kilenc aminosav ún. esszenciális, vagy létfontosságú. Ez utóbbiakat a szervezet nem képes előállítani, így kívülről, élelmiszerrel kell bejuttatni. A fennmaradó aminosavak nem esszenciálisak, ezeket a biokémiai folyamatok képesek létrehozni más aminosavból.

              

Kell hölgyeknek protein? Ha igen, miért? És hogyan vigyem be?

            

Természetesen kell, de hogy mennyi, ahogy korábban is említettem sok mindentől függ. A miért kérdésre a válasz egyszerű, a helyes mennyiségű protein bevitel elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. Főleg azoknak, akik aktív életmódot folytatnak, mivel a megfelelő mennyiségű fehérje nem csak elősegítheti a fogyást, de az izomtömeg megtartásában is nagy szerepet játszik. De nem csak annak van szüksége, aki sportol, hanem annak is, aki kevésbé aktív életmódot folytat. Várandós anyukáknak pedig kifejezetten fontos odafigyelni a helyes mennyiség bevitelére, mivel túl kevés protein bevitel esetén problémák is felléphetnek.

                

Fehérje fogyasztás során nem csak a mennyiségre kell hatalmas hangsúlyt helyezni, de természetesen a minőségre is. Fehérjét a szervezetünkbe sok féle képpen tudunk juttatni,  és manapság a legtöbb tudományos portál az állati eredetű fehérjéket ajánlja, azonban erősödik a növényi alapú fehérjeforrások ajánlása is, a fenntartható gazdálkodás, környezettudatosság és egészségvédelem jegyében. A jól társított növényi proteinek aminosavai jól kiegészítik egymást (pl.: gabonák-hüvelyesek-olajos magvak), és könnyen emészthetők.

                    

Sok növényi proteinforrást is lehet manapság találni, például köles, quinoa, borsó, lencse mogyorófélék, valamint meglepően a brokkolinak és a kelbimbónak is magas a fehérje tartalma. De például a zab is remek protein forrás, ez nagy kedvenc és elkészíthető többféleképpen is, például reggelire is, édesen, sósan, ahogy kedvünk tartja.

                           

És ha nem sikerül a megfelelő mennyiségű proteint az előbb említett étellel bevinni, akkor érdemes fehérjeport alkalmazni.

                    

És akkor jön a kérdés – milyen fehérjeport fogyasszak?

             

Érdemes eldönteni, hogy milyen fehérje port szeretnénk alkalmazni, és milyen illik bele életmódunkba, étrendünkbe. Először is el kell dönteni, hogy állati vagy növényi alapú proteint használatát preferáljuk.

                      

A fehérjebevitel szerepét hosszú ideje ismeri a szakma, azonban az utóbbi években a figyelem a növényi alapú proteinekre terelődött. Eleinte a szója- és búzafehérje jelent meg, mint első generációs alapanyagok, majd – allergén (vagy intoleráns) jellegük miatt – szükségessé vált a második generációs termékek fejlesztése, amelyek alapját a rizs, egyes olajos magvak és hüvelyesek adják. 

                   

Ma már nemcsak a sporttudományban helyeződik egyre nagyobb hangsúly az új típusú növényi fehérjékre, hanem a korszerű vegetáriánus és vegán étrendi modellek esetében is, különös tekintettel a gyerekekre, fiatalokra, várandós- és szoptatós anyákra, valamint az idősekre. 

 

Jelenleg a piacon elég sokféle és fajta proteinpor megtalálható, de sajnos nem mindegyik nyújtja azt amire a fogyasztónak szüksége van. Ráadásul kutatások szerint hölgyeknél többször okoz felfújódást, valamint pattanásokat a túlzott állati eredetű protein porok fogyasztása, mint férfiaknál. Ezért több nemzetközi forrás is növényi fehérjéket javasol hölgyeknek.

 

 

A Blnce erre alapozva megalkotta a saját növényi alapú fehérje porait, melynek fő alkotó elemei a rizs-, a borsó- és a kendermag-fehérje.

 

Az új generációs Blnce növényi proteinek válogatott nyersanyagokból, kíméletes, enzimatikus eljárással készülnek, vegyszerek, kémiai anyagok alkalmazása nélkül. Gluténmentesek, nem allergizáló hatásúak (hipoallergének), egyszerűbb fehérjeszerkezettel rendelkező növények felhasználásával készülő, jól oldódó natúr vagy ízesített poralakú termékek. Tejet és tejszármazékot, tojást és egyéb állati eredetű anyagot, szóját, mogyorót, hozzáadott cukrot, színezéket, tartósítószert, állománymódosítót, stabilizátort, génmódosított összetevőt nem tartalmaznak. 

 

Természetesen hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, édesítőanyagként szteviát alkalmaznak az ízesített formák, amelynek mind kalóriatartalma, mind glikémiás indexe (GI) nulla. Finom ízük miatt igen kedvelt termékek (vaníliás, csokoládés ízben), a natúr forma mellett. 

 

Rendszeresen fogyasztása nem okozhat problémát, valamint a natúr és ízesített változatok nem csak finomak, de nagyon sok féleképpen felhasználhatóak. A Blnce fehérje akár sima shake-ként is fogyasztható, mivel nincs műanyag íze, mint sajnos nagyon sok másik proteinnek. Valamint sok-sok protein por színezékkel és cukorral dúsított, mesterséges ízfokozóval van tele nyomva, ezeket érdemes elkerülni. Emiatt lehetnek kétségei az embernek azzal kapcsolatban, hogy ezek többet ártanak, mint használnak a testnek, mivel senki sem szeretne egy cukros, irreálisan magas kalória tartalmú „löttyöt” naponta fogyasztani.

 

A Blnce protein porokat nem csak shake-ként lehet fogyasztani, hanem akár turmixként reggelire egyéb gyümölccsel és finomsággal, vagy akár lehet adni egy kanálkával a reggeli zabkásához és így nem csak finom, de tápláló is. Ha esetleg nem tudod, hogy használd fel a Blnce fehérje port a Blnce youtube csatornáján tudsz ötleteket szerezni, ahol VegaKata fehérjegolyót is készít Blnce proteinnel és egyéb más finomságokat is.

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza