A TÁPANYAGELLÁTÁS KÜLÖNLEGES TÁMOGATÓI: a huminsavak és a fulvosavak

2020 december 12. Tóth Gábor

A huminsavak és a fulvosavak (az ún. huminanyagok) a leghatékonyabb elemek és eszközök közé tartoznak az immunvédelemhez szükséges vegyületek hasznosulása, felszívódása terén. Együttes bevitelük rendkívül jó hatással van az egészségünkre, erőnlétünkre, s napjaink leginnovatívabb és leghatásosabb készítményeinek alkotóivá váltak. A szellemi és fizikai teljesítőképességünkre pozitív hatást gyakorolnak, a fáradékonyság, a gyengeségérzet elűzésére is kiválóak.

Mik azok a huminsavak és fulvosavak?

A huminsavak és a fulvosavak (mint komplex vegyületcsoportok) képződése a talajban lévő elhalt fás növényi anyagokhoz kapcsolódik, amelyek számos folyamaton átmennek az idők során.

E folyamatoknak is „rendje van”. A humifikáció első szakaszában biokémiai oxidáció játszódik le, amely a huminsavak építőköveinek létrejöttéhez vezet. Ide tartozik a lignin, a tannin, a flavonoidok, a glikozidok, és ezek módosulatai. A növényi anyag egyes szerves részei gáznemű anyagokká (ammónia, szén-dioxid, metán, kén-hidrogén) és vízzé alakulva eltávoznak, más, le nem bomló vegyületek a későbbi humuszban maradnak. A második lépcsőben a jelzett anyagok átalakulnak, összekapcsolódnak, polimerizálódnak és – sokféle bonyolult folyamat végén – felépülnek a huminsavak, fulvosavak, illetve a számtalan értékes vegyületet, nyomelemet hordozó humusz.

Mindebből látható, hogy egyedi, más módon nem reprodukálható, hosszú idő alatt végbemenő reakciók eredményeként állnak elő a huminsavak és fulvosavak, amelyek az emberi szervezetben is igen előnyösen hatnak.

A huminsavak és fulvosavak a talajban részt vesznek a pH-szabályozásban, a növényi magvak csírázásában, a gyökerek optimális növekedésében. Támogatják a növények életképességét, javítják ellenállóképességüket.

Ezek az anyagok az ételekben nem fordulnak elő, így csak étrend-kiegészítők formájában vihetők be a szervezetbe. Hazánkban ritkaságnak számító lelőhelyek találhatók, így innen kerülnek kitermelésre és gyártásra a készítmény alapjául szolgáló értékes, természetes, megtisztított és laboratóriumban bevizsgált, ellenőrzött anyagok.

Miért olyan hatékony együtt a huminsav és a fulvosav?

A két vegyületcsoport hasonlóan működik, de vannak különbségek is közöttük. A huminsavak általánosan beépülést növelő, sejtregeneráló, gyökfogó, nehézfém kivonó, a szervezet teljesítőképességét fokozó hatásúak. A fulvosavak a huminsavakhoz nagyon hasonlóak, de jobban képesek adaptálódni, alkalmazkodni a szervezethez. Áthatolva sejtmembránon, főként tápanyagokat juttatnak a sejtekbe. Molekulaszerkezetükből adódóan egyes esetekben antioxidánsként vagy elektrolitként viselkednek, máskor tápanyagszállítók, katalizátorok, anyagcsere-serkentők. Javítják a felszívódást, és nehézfémekhez kapcsolódva pedig megkötik azokat és segítik kiürülésüket.

A huminsav és fulvosav egymás hatását felerősítik, így pozitív tulajdonságaik hatványozottan érvényesülnek, ezzel is tovább serkentik az emberi szervezet méregtelenítési folyamatait. A hatóanyagok aktívan részt vesznek a toxinok és a káros nehézfémek eltávolításában, ugyanakkor jelentősen javítják az immunrendszer működését is. A fulvosavak több területen is hatékonyan kiegészítik a huminsavak funkcióit.

Ma már igen sokan alkalmaznak huminsavakat és fulvosavakat tartalmazó étrend-kiegészítőket, tapasztalva azok jótékony hatásait. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásaik mellett javítják az anyagcserét, a méregtelenítési folyamatokat, és gyorsítják a regenerációt.

AZ OMEGA-3 KORREKCIÓRÓL, azaz hogyan csökkentsük a gyulladások esélyét?

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza