TABUTÉMA: megbetegedhetek-e, ha maximálisan védtem az immunrendszeremet?

2020 szeptember 30. Tóth Gábor

Ez most más: a második hullám eltér az elsőtől. Egyre fiatalabbak tapasztalják magukon a Covid-19 tüneteket és az a szemlélet, hogy a koronavírus csak az idősebbeket fenyegeti, már a múlté. Néhány hét alatt kiszélesedett a veszélyeztetettek köre, és immár a teljes lakosságot érinti a járvány. Sorra olvassuk a 25-45 év közöttiek leveleit, akik felhívják a figyelmünket: ez nem olyan, mint egy sima influenza. Jelenleg nagyjából minden 40. magyar ember hordozó.

 

Túl heves a reakció

 

Él a nézet: „Ha vigyázol az immunrendszeredre, nem betegszel meg, ha nem vigyázol, ledönt a vírus”, de a képlet sajnos nem ilyen egyszerű. A fiatalabb szervezet sok esetben másként, hevesebben reagál az új vírusra, mint az idősebb. Előfordulhat, hogy egy makkegészséges ember is kórházba kerül, hiszen az immunrendszere normál módon meg szeretné védeni a betolakodóktól, ami gyulladással, a tüdő károsodásával járhat. A tüdő immunitása genetikai és egyéb tényezőktől függ (pl.: koraszülöttség), nyilván az életmód is befolyásolhatja (dohányzás, sport). Szintén lehet, hogy hajlamosabb valaki a vérrögképződésre, ilyenkor a gyulladások is jellemzőbbek.

 

Ha egy egészséges ember kórházba kerül, ez nem azt jelenti, hogy „gyenge” a szervezete, hanem a túlreakció miatt túlsúlyba kerültek a destruktív (károsító) folyamatok, és nem tudnak ezzel lépést tartani a gyógyító mechanizmusok. Ez a fajta heves immunreakció egyre gyakoribb, ezért előnyös az immunszabályozó anyagok bevitele, amivel enyhíthető lehet a kialakuló gyulladás.

 

Az immmunszabályozás a kulcs

 

A védekezési módszereket már viszonylag jól ismerjük (és talán sokan túl vannak a „gyásszal” járó tagadáson is): maszk, kézfertőtlenítés, távolságtartás, immunvédelem.

                       

Az immunvédelem fontos – szándékosan nem az immunerősítés szó áll itt. Valójában szabályozásról, immunmodulálásról beszélünk: ilyenkor az immunsejtek újratermelése, eloszlása és sebessége optimálissá válik. E jelenségre az autoimmun betegek esetében figyeltek fel, akiket sokáig lebeszéltek a növényi alapú élelmiszerek, zöldséglevek, vitaminkészítmények alkalmazásáról. Később kiderült, hogy a pikkelysömör javulni kezd a bőrszövet állapotának javításakor (gyümölcsmagolajak és lisztek, pl.: ribiszke-, szeder-, szőlőmag-, homoktövismag lisztje, omega-3 zsírsavak adása stb.). Hasonlóan a Crohn-szindrómával vagy colitis-szel küzdők is javulnak egy tudatos gyulladáscsökkentő növényi étrend hatására, azaz az immunszabályozó folyamatok kerülnek túlsúlyba. Ma már a legtöbb autoimmun folyamat esetében növényi hatóanyagokkal kísérleteznek, bár esetenként a glutén (Hashimoto), a mogyoró vagy más növényi alapanyagok, pollenek is okozhatnak gondokat (allergiák).

 

Csendesebb vihar, enyhülő gyulladás

 

Felröppent a hír, hogy az immunerősítés jelen helyzetben nem előnyös, és a túlzott vitaminszedés akár bajt is hozhat. Tény, egyes készítmények egyoldalú és túlzott alkalmazása nem segíti az immunműködést (sőt akár gátolhat más védőmechanizmusokat), hiszen a védelmi bázisunk több száz, sőt több ezer vegyület együttállásától függ. Pusztán megadózisú C-vitamint szedni tehát kevés, minél többféle hatóanyag csoportos, illetve rotációban való használata javasolt, nem feltétlenül gigadózisban. Nem minden a mennyiség; a minőség és a hatóanyagok sokszínűsége a kulcs, valamint a kevesebb: több elv.

 

Például jobb egy kilogramm cékla helyett a cékla-sárgarépa-lilakáposzta kombó, kevés citromlével és kékszőlőmagolajjal. De használhatunk akár feketekömény- vagy homoktövismagolajat is. Ehhez hasonlóan az élet más területein is előnyös a változatosság.

                        

A mentőorvos mellé tűzoltót

 

A fiatalabb szervezet – ahogy erről szó volt – sok esetben nem úgy reagál, mint az idős ember „alvó” immunrendszere. Előfordul a másik véglet: a túlreagálás, ilyenkor a klinikákon immunszupressziót alkalmaznak szteroidok révén (reaktivitás csökkentése).

 

Számos növényi hatóanyag és vitamin nem kifejezetten erősíti az immunrendszert, hanem modulálja, azaz szabályozza, ami sokkal fontosabb és bonyolultabb mechanizmus. Nem fokozzák az autoimmunitást, hanem csökkentik a belső „viharokat”, elosztják az immunsejteket és egyensúlyt hoznak létre.

 

Úgy képzelhetjük jobban el, mint a mentőorvosok és a tűzoltók adott helyszínen történő együttes munkáját: fontos a gyógyító, gyulladáscsökkentő munka, de mit sem ér ez, ha közben a hőfok nő és újabb tűz üthet ki. Egy időben kell a tüzet oltani és a beteget ellátni, azaz a bajt több oldalról kezelni, ezt nevezzük szabályozásnak.

 

Az egyik jó példa erre a D-vitamin, amely az új kutatások szerint csökkenti a gyulladást és heves reakciókat kiváltó Bradykinin és citokin vihart, számos gyulladáskeltő faktor szintjét, a vérrögképződést, erősíti a tüdő hámsejtjeit és szabályozza az immunaktivitást (neutrofil aktivitás modulálás).

 

Vannak megoldások

 

A nyers gyümölcsök és zöldségfélék mindegyike immunmoduláló, így nem nyúlhatunk mellé az étkezéskor, ha ezek közül válogatunk. Levek, házi gyümölcsturmixok, aszalványok, magolajok (szőlő, homoktövis, csipkebogyó stb.), növényi színanyagok, gyógygomba-kivonatok, illóolajok, méhészeti termékek, csíráztatott magvak mind előnyösek, hiszen gyulladáscsökkentők is egyben. A vitaminok és nyomelemek a szabályozó anyagok nagy csoportjában foglalnak helyet, ezeket együtt alkalmazzuk: C-, D-, E- vitaminok és vas, szelén, cink, réz. (A D-vitamin mellett a cink, a réz és a magnézium előnyös.) A „mindent is” tartalmazó multivitamin készítmények azonban sok tekintetben nem előnyösek, inkább a 3-5 komponensű termékek jobbak.

 

Fontos, hogy nem elég heti egy-két alkalommal helyesen étkezni, vagy használni egy készítményt, hiszen a vérben minden nap jelen kell lennie a gyulladáscsökkentő anyagoknak. Új szemléletet jelent ez az egészségtudatosság terén, azaz a kampány- vagy ötletszerű megoldáskeresések helyett a szokásszintű bevitel a célravezető.
           

IDŐSKOR:  az idősek nagy részének immunrendszere
alvó, mert vajas kenyéren élnek, számukra mennyiségi szemléletet javaslunk:
azaz dózisban fogyasszák a vitaminokat, törekedve persze a minőségre is.

              
FIATALOK RÉSZÉRE: az immunrendszerük “túl éber”, reaktív
, ilyenkor nem a mennyiséget növeljük, hanem a változatosságot, azaz a minőséget, tehát sokféle hatóanyag adása, kis mennyiségben, ez pedig modulál, szabályoz. Így sokat tehetünk a túlreakció ellen!

 

Mindenkinek jó egészséget kívánunk!

 

ÁLARCOK NÉLKÜL – AVAGY VÉDELMI VONALAK A VÍRUSSAL SZEMBEN

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza