ÁLARCOK NÉLKÜL – AVAGY VÉDELMI VONALAK A VÍRUSSAL SZEMBEN

2020 szeptember 13. Tóth Gábor

Az orr és a száj elé tett szövetdarab olyan, mint a demokrácia: nem feltétlenül jó, de nem találtak még ki jobbat. A kórokozók utaznak, és számukra a legjobb közlekedési eszközök a melegvérűek testnedvei, ezen belül is a nyál. A cseppfertőzés az elsődleges veszély, és a maszk célja a nyálcseppek utaztatásának megakadályozása. Köhögés, tüsszentés, sőt beszéd vagy nevetés közben is számtalan nyálcsepp távozik az orrunkból vagy szánkból. E téren segít a maszk, más téren nyilván bőven vannak korlátai.

 

A maszk hordása ma már nemcsak egészségügyi, hanem elvi-etikai kérdés is: kifejezem vele az odafigyelést, a tudatosságot, az „ismeretlenül is fontos vagy nekem” üzenetet. Ez tehát az első védelmi vonal.

 

A maszk szerepe jelentős, de nem szabad túlértékelni: ne várjunk többet tőle, mint amire képes. Egy elég fontos szegmensben ad mérhető védelmet, a nyállal való terjedés terén, bár itt sem jelent tökéletes megoldást, hiszen az ember öntudatlanul is érinti a szemét, arcát, orrát, száját. Az egyszer használatos maszkot is gyakran többször hordjuk, letesszük, felvesszük, megigazítjuk, ismét a táskába tesszük, gyakorlatilag maga is hordozóvá vagy „táptalajjá” válhat, ahogyan egy sokszor használt és kissé már bepiszkolódott törölköző a mosdóban. A vírushordozó ember a testfelületén, a haján, a ruháján, a telefonján, az általa használt eszközein mind rendelkezik a vírussal, bármit megérint, megfog, máris vektorrá, hordozóvá válik.

 

A közös mellékhelyiségekben szinte tanyát verhetnek a kórokozók, és képtelenség minden órában minden mellékhelyiséget takarítani. Cseppek tehát voltak, vannak és lesznek, nem kergethetünk ábrándokat. E téren a kéz- és arcfertőtlenítés (alkoholt tartalmazó készítményekkel), valamint a gyakran megérintett eszközök tisztán tartása javasolt, ez a második védelmi vonal. (Itt kell megjegyezni, hogy a nonstop kézfertőtlenítő alkalmazás nem feltétlenül előnyös, mivel eltávolítja a bőr „védőköpenyét”, ezért a szappanokkal kombinálva, felváltva használjuk.)

                  

Tegyük fel, hogy hordjuk a maszkot, takarítjuk a kilincseket, ragyog a mosdó is a munkahelyen minden órában, emellett mégis utazunk a metrón, bevásárolunk, beszaladunk a postára, pénzt adunk és kapunk, számos helyen megfordulunk, dolgozni kell, kanyarog a teljes őrlésű kifli a vegán pástétom alatt, „kelni kell, enni kell, lenni kell”*.  A szél fúj, az emberek tüsszentenek, a maszkot nem mindenki hordja, a cipőnk talpával pedig két lábbal a földön járunk. Elkövethetünk mindent, mégis némi esély van arra, hogy mindezek ellenére megfertőződünk. Előbb vagy utóbb kapcsolatba kerülünk az új vírussal, azt hiszem, valahol mindannyian arra készülünk, hogy az első randevún jól fessünk, erősek és ellenállóak legyünk, ha majd a COVID-19 egy találkozót kér tőlünk.

 

Nos, itt jön a harmadik védelmi vonal: az immunrendszer. Nem kikerülhető a téma, ő a mi védelmünk. Amit felépítettünk az évek alatt, a szokásainkkal, az étrendünkkel. Részben született, részben szerzett (oltások és életmód) immunrendszerrel rendelkezünk, és ma már tudjuk, hogy az életmód 8 alappillére kulcsszerepet vállal ebben. Melyek az alábbiak:

 

♦  Táplálkozás (Nutrition)
♦  Testmozgás (Exercise)
♦  Víz külső-belső használata (Water)
♦  Napfényterápia (Sunshine)
♦  Mértékletesség (Temperance)
♦  Levegő és légzéstechnika (Air)
♦  Pihenés (Rest)
♦  Trust in God (Bizalom Istenben – értsd: hit, világnézeti pillér.)
Egy ideje azt NEW START elvrendszernek nevezték el Amerikában és komoly programok szerveződtek rá, nem véletlenül.

 

Az étkezés 50%-ban közvetlenül, 75-85%-ban közvetve befolyásolja immunrendszerünk működését, hiszen a bélrendszerben található a védelem jó néhány kulcseleme (bélfodri nyirokcsomók, Peyer-plakkok, hasznos bélbaktérium kolóniák stb). Ami jó hír: az immunrendszer 14-21 nap alatt jelentősen formálható, igen tanulékony rendszer és képes önmagát is monitorozni, helyreigazítani. Ami rossz hír: ha hétfőn beszedünk jó sok vitamint, kedden még nem rendelkezünk betonbiztos immunitással, ez egy folyamat.

               

S végül az oltásról, inkább csak az élelmiszerkutató szemével, azaz laikusként: nem kérdés, hogy ez hasonló az űrkutatáshoz: ki a nagyobb világhatalom, nyilván az, aki előbb hoz forgalomba oltóanyagot az új vírus ellen. Az oltás hasznos, ám az oltóanyag-fejlesztés kockázatokkal és nem várt hatásokkal is jár. Évek múlva nyilván egy biztonságos megoldás születik, és jó volna átugrani az első szakaszt. A kiforrott, megfelelő oltóanyag, mint orvostudományi vívmány sok életet mentett meg, a nem megfelelő oltóanyag pedig mellékhatásokkal járhat. Hosszú idő, mire egy oltás biztonságossá válik, így várhatóan nagy lesz a kommunikációs harc. Egyik oldalról félelem az esetleges mellékhatásoktól, másik oldalról riogatás az oltás kihagyása esetén, és talán egyes helyekre csak az igazoltan beoltottak mehetnek majd be. Ami várható: indulatok, félelem és befolyásolás.

 

Mi mégis őrizzük meg hidegvérünket, mérlegeljük az információkat és továbbra is tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hiszen szükség van az óvatosságra és a figyelemre. Ebben a kiélezett helyzetben fontos a béketűrés, a lelki egyensúly. Érdemes átgondolni: hálát adhatunk, hogy nem egy sokkal veszélyesebb járvánnyal van dolgunk, amire már volt példa a történelemben. Ha megtettünk minden tőlünk telhetőt saját és mások egészségének védelmében, valamint figyeltünk az immunrendszerünk megóvására, akkor bizalommal tekinthetünk a jövőbe. 

              

* Jazz + Az: Megint hétfő c. dalának szövegéből. 

 

KORONAVÍRUS: VALÓS A PROBLÉMA?

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza