KÁVÉ IGEN VAGY NEM? – a koffein megdöbbentő hatását teszteltem

2020 augusztus 26. Author Guest

A felnőttek nagy részének a kávéfogyasztás teljesen természetes, a kultúra része. Valahogy ebből én sokáig kimaradtam, de idővel elkezdett érdekelni ez a szertartásosan fogyasztott ital. Nemrégiben egy héten át fogyasztottam koffeines kávét, és jómagam is megdöbbentem azon, amit utána tapasztaltam. Tartsatok velem, elmesélem! 

 

Tudtam, hogy a kávé nem egészséges. Elolvastam pár évvel ezelőtt Bio Gabi részletes és nagy port kavaró cikkét a kávéról. Ennek ellenére jó kérdés, hogyan maradtam ki ebből az elterjedt szokáskörből, ami a kávézással jár, hiszen a szüleim, nagyszüleim mind fogyasztanak kávét, akár naponta többször is. A testvérem pedig már kiskorában szerette a kávé ízét. Velem ellentétben. Kapucíner szelet, kávés sütemény… Nem értettem a rajongást. Annál is inkább kedveltem a kakaót! De csak olyan lágy formájában, kevés kakaóporral. Így amíg mások kávét ittak, én kakaóztam. Igen, még a vendéglőben is. Bevallom, nem volt túl felnőttes 🙂 Ez azonban nem zavart. 

 

Szeretem vagy nem szeretem? 

          
Az első változás talán akkor történt, amikor betettem a lábam a Frei Kávézóba. (Nem, ez nem reklám 🙂 ). A kávé illatát az ízével ellentétben mindig is kedveltem. Fantasztikus sütemények, hangulat… Muszáj volt megkóstolnom egy kávét.

 

Végülis ízlett, de a hatásán igen meglepődtem: úgy éreztem magam, mint aki izgul valami miatt. Nem konkrétan felpörgetett, hanem az az érzés volt bennem, mint az államvizsga előtt. Mint akivel mindjárt történik valami, amin lehet stresszelni, és ez mozog bennem. Elég kellemetlen volt. Jó ideig nem is volt ismétlés. Majd egy családi találkozón kaptam egy érdekes kávékülönlegességet az egyik rokonomtól. Megittam, és a hazafelé tartó úton ugyanezt a furcsa, egyszerre kellemes és kellemetlen izgatottságot éreztem. Igen, mint anno az osztálykirándulások előtt, amikor már nem tudtam aludni éjszaka a másnapi várt program miatt.

 

A harmadik alkalommal a hatás még furcsább volt: ok nélkül pörögtem, rengeteg energiám volt, de egyben furcsa gondolataim is. Úgy éreztem magam, mint aki “beszívott” – noha soha semmilyen drogot nem próbáltam, így nincs autentikus tapasztalatom. Ijesztő érzés volt, és akkor megfogadtam: felhagyok még a hobbi kávézással is. Egyszerűen nem az én szervezetemnek való a koffein. A legközelebbi alkalommal kipróbáltam a koffeinmentes formát, és azzal semmilyen gondom nem akadt.

 

Így ha néha egy kávézóban meg akartam tapasztalni “a feelinget” a barátaimmal, akkor koffeinmentes kávét választottam, amit a testem is teljes békével fogadott. Magyarországon növényi tejjel is elérhetőek ezek a kávék, így még a vegán és a laktózérzékeny célcsoport is válogathat.

A nyár közepén elutaztam egy táborba. Az egyik barátom biztosította a kávét minden táborlakó számára. Szerencsémre koffeinmentes verzió is elérhető volt, így reggel, vagy délután jeges kávét ittam desszertként. Nagyon élvezetes volt. Gyakorlatilag megszerettem a kávé ízét.

 

Egy hét a koffeinnel

           
Néhány hétre rá meglátogattam a barátaimat. Amikor megkérdezték, kérek-e kávét, örömmel mondtam igent, hiszen emlékeztem, milyen finom koffeinmentes változatot ittam, amit a gépükkel készítettek. Igen ám, de a második alkalommal elfelejtettem szólni, hogy koffeinmentes verziót kérek. Magam is meglepődtem, de ezúttal nem tapasztaltam a korábbi negatív hatásokat. Majd ez megismétlődött még egyszer: ismét elmaradt a korábban tapasztalt furcsa izgatottság-érzés.

 

Nyaralni indultunk a barátokkal, és ott kedves kényeztetésben volt részem: reggelente elkészítették nekem a kávét. Megjegyezték, hogy cukor nélkül szeretem. Koffeinmentes verzió, kakaó viszont nem volt elérhető ott, ahol tartózkodtunk, és nem is forszíroztam. Úgy gondoltam, semmi bajom sem lesz, ha egy hétig kávét iszom, hisz láthatóan már nincs negatív hatása. Otthon pedig úgysem iszom, nincs kávéfőzőm sem. Reggelente tehát boldogan iszogattam a koffeines italt a piros bögréből, amit a barátnőm készített el nekem. Bevallom, talán a kedves gondoskodás, “rám gondolás” jobban esett, mint maga a kávé. 🙂

Majd vége lett a nyaralásnak, és vasárnap megittam “az utolsó” kávét, majd úgy ahogy volt, elfelejtettem az egészet, és itthon, hétfőn eszembe sem jutott a kávézás. Egészen keddig…
              

Elvonási tünetek és krónikus fáradtság

                      
Magam is megdöbbentem, hogy mennyire álmos vagyok munka közben. Egyszerűen nem értettem, soha nem tapasztaltam ilyesmit. Imádom a hivatásomat, lelkesen dolgozom, mégis úgy éreztem, ha csak becsuknám a szemem, azonnal mély álomba zuhannék. Az első napon azt hittem, talán nem aludtam eleget, vagy még fáradt vagyok az aktív kikapcsolódás után. 

 

A második napon meglepődtem, amikor ugyanez megismétlődött. Szinte akadályozni kezdett a tevékenységemben a korábban soha nem tapasztalt mértékű fáradtság. Akkor már beugrott, mi lehet az ok: a kávé, pontosabban a koffein – vagyis annak a hiánya. Megdöbbentő, hogy a szervezetem egy hét alatt rászokott, majd kóros fáradtságot mutat a testem, miután nem kap naponta koffeint.

 

Megkérdeztem az ismerőseimet, tapasztaltak-e már hasonlót. Beszámoltak róla, hogy sajnos igen, és aki hol egy időszakban iszik kávét, hol pedig nem, a leállás napjaiban hasonló módon reagál. “Ne aggódj, pár nap alatt elmúlik!” – biztatott, én pedig reménykedtem, hiszen újra teljes értékűen akartam dolgozni, és figyelni a munkámban, ami az én szakmámban elengedhetetlen.

 

Teltek azonban a napok, és nem lettem jobban. Délelőtt még minden rendben volt, kora délutánra viszont elálmosodtam. Enervált lettem, nehezen koncentráltam. Esténként hamarabb elaludtam, reggel nehezebben keltem fel. Hétvégére sem éreztem magam jobban. Így már az is eszembe jutott, hogy talán mégsem a koffein a ludas, hanem vitaminhiányom lehet. Úgy véltem, ennyi ideig talán nem tarthat ki a negatív hatás. 

Jobban vagyok, de viszlát, koffein!

               
Hétfőre aztán jobban lettem. Igen, napra pontosan annyi idő kellett hozzá koffein nélkül, mint amennyi ideig koffeint ittam. Fantasztikus érzés visszakapni önmagam. A figyelmemet, az életerőmet, és örülök, hogy munka közben újra a régi vagyok. Még mindig tapasztalom, hogy picit mintha többet aludnék, de hamarosan szerintem ez is “visszaváltozik”.
Nem mostanában fogok újra koffeinhez nyúlni, egyszerűen nem éri meg… 

 

Ijesztőnek tartom, hogy egyetlen hét koffeines kávéfogyasztás is ilyen mértékű hatást gyakorol a testünkre! Lehetséges, hogy én különösen érzékeny vagyok rá? Vagy másoknak is hasonlóan nem tesz jót, csak nem tudnak róla pontosan, mert folyamatosan pótolják a koffeinadagot? 

 

Emlékszem, anno a vizsgaidőszakban próbáltam kávét inni, hogy tovább ébren legyek, de sem a kávé, sem a kóla, sem az energiaital nem segített rajtam fél óránál tovább.

 

Azért osztottam meg veletek a történetemet, hogy talán érdemes lehet átgondolni, mivel élünk, és mit veszünk magunkhoz, ha ekkora hatást gyakorol a testünkre. Te hogy vagy vele, iszol kávét? Bírja a szervezeted a koffeint – vagy annak a hiányát? Próbáltál már leszokni róla? Írd meg kommentben vagy üzenetben a facebook oldalunkon! 

 

Szerző: Ábrahám Adrienn

 

KÁVÉ: ÁRTALMATLAN SZERTARTÁS VAGY EGÉSZSÉGTELEN FÜGGŐSÉG?

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza