7 KÉRDÉS, MELYET TISZTÁZNOD KELL MAGADBAN, MIELŐTT BELEVÁGSZ A NÖVÉNYI ALAPÚ ÉTKEZÉSBE

2020 július 29. Ágh Csaba

Ez a lista nekem is jól jött volna… A növényi alapú étkezésre váltásomnál tele voltam olyan kérdésekkel, mint például hogy mit fogok reggelizni? Hogyan fog megváltozni a terhelhetőségem az edzések alatt? Mennyit veszítek majd az izomtömegemből? Lényeges szempontok egy sportoló életében, nem igaz? Útközben azonban rá kellett jönnöm, hogy nem ezek a legfontosabb kérdések.

 

Cikksorozatunk első részében elolvashatod, milyen elvek alapján vágtam bele, hogy összebarátkozom a növényi étrenddel erőnléti edzőként. Kísérőm az úton szakértő társam, Haris Éva egészségügyi szaktanár, aki étrendjeivel neves sportolók életét segíti. 

                                     
Annak érdekében, hogy te már zökkenőmentesebben vághass bele a változtatásba, Évivel összeállítottunk egy 7-es listát a kezdéshez. Van nálad füzet és toll? Akkor kezdjük!
                
                                     
1⃣  
Mi a célod az étkezésed megváltoztatásával?
A váltásod egy tudatos, az egészségedet támogató döntés legyen. Nem leszel tőle se több, se kevesebb, ha nem eszel állati eredetű termékeket
.

Sportoló vagy? Mi a teljesítményedről beszélünk az írásainkban, semmi másról. A változtatáshoz nem kell mindent elhagynod vagy azonnal elhagynod. A további cikkekben erről bőven lesz szó.

 

2⃣  Mennyire ismered a növényi alapanyagokat?
Masszív húsevőként vágtam bele a kísérletbe. A teljes átállást követően volt egy érdekes felismerésem. Rájöttem, hogy a hús lustává tett az elmúlt évtizedek alatt. Jól ismertem a működését a saját testemen belül. Tudtam, hogy a legnagyobb kapkodás közepette is mi az a minimális összetétel, mennyiség, amivel meg tudok oldani egy telezsúfolt munkanapot vagy egy edzést.

A növényi étkezés nem így működik. Jelenleg egy nap 10-15 féle növényi alapanyagból áll össze a teljes étkezésem. A felhasznált alapanyagok jelentős részét korábban vagy nem ismertem, vagy nem készítettem el. Elengedhetetlen a tanulás, a próbálkozás és ezzel együtt a bénázási fázis. Nem tudod megúszni, ez pedig idő. Válaszd a fokozatosságot és ismerkedj meg az alapanyagokkal. Igen, válthatsz azonnal is, de tudnod kell, hogy ebben az esetben rendkívül göröngyös útra lépsz…           
                                  

3⃣  Mire van kapacitásod?
Kibontani egy „egészséges” csomagolt sonkát mindenki tud. Gyors, pár perc, bárhol elérhető. Rendelni sem bonyolult valahonnan. Megismerni az alapanyagokat, kipróbálni a recepteket, kialakítani a nálad(!) működő kombinációkat edzésciklusra, élethelyzetre, adott versenyre vonatkozóan időigényes, hiszen nincsenek tapasztalataid. Olvashatsz tanulmányokat, mi is megtesszük. Azonban a személyes tapasztalatokat nem pótolja semmi.

                  
Gondold végig, hogy eddig mennyi időt töltöttél bevásárlással, főzéssel. Sportolóként akkor jársz a legjobban, ha magadnak megtanulod összeválogatni és elkészíteni az ételeket. Hússal vagy hús nélkül, ez időigényes. Az elején mindenképpen. Úgy ütemezd a folyamatot, hogy ne váljon kényszerré, kapkodássá és felesleges problémává. Egy zsúfoltabb életszakaszban tehernek érezheted a folyamatot, így pedig eleshetsz egy jó lehetőségtől a rossz tervezés miatt.


4⃣  Nem elég, ha a menzán a hús nélküli menüt kérem?
Röviden: …
Bővebben: Átlagemberként sem, sportolóként pedig különösen nem. Saját tapasztalatom a vega/ vegán ismerőseim egy részénél, hogy idővel elfogytak, sápadtak lettek. Az okot abban láttam, hogy ugyanúgy, mint bármelyikünk, folyamatosan rohantak. Nem volt idejük az előkészületekre (bevásárlás, főzés), így azt ették, amit útközben el tudtak érni (kekszek, magvak, menza zöldségleves, valamilyen főzelék, szendvics stb). Nagyjából 6-7, max. 10 ételre, alapanyagra álltak be hosszútávon. Ez egyértelműen hiánytüneteket produkált a szervezetükön belül. A testük egyszerűen felélte önmagát – természetesen ez bármelyik étkezési típusnál bekövetkezhet, amennyiben az alapanyagokat, ételeket nem váltogatjuk.

A növényi táplálkozás sok előnyös tulajdonsággal bír, de muszáj beszélnünk a tudatosságról és az aprólékosabb munkafolyamatokról – különösen, ha egy sportolóról van szó.
                        

5⃣  A siker záloga tényleg a logisztika?
Növényeket enni vs. a sportcéloknak megfelelő növényeket enni a megfelelő időben és mennyiségben tervezést követel. Hogyan szállítod a munkahelyedre? Ott hogyan tárolod? Jelenleg sokkal többet eszem, mint korábban. Ezt az ételmennyiséget magammal kell vinnem munkanapokon, amit egy hűtőláda segítségével oldok meg. Az alapanyagok beszerzése, az ételek elkészítése idő, ráadásul még bőven a tanuló fázisban vagyok. Ki kell tapasztalnom, hogy melyik alapanyag hogyan működik a céljaimat figyelembe véve.

Igazad van, befizethetsz egy menüre, de az sem mennyiségben, sem minőségben, sem pedig költségekben nem az, amire az embernek hosszútávon szüksége van.

                                  

6⃣  A környezeted támogat vagy akadályoz?
Aki belefog az átállásba, az óhatatlanul céltábla lesz. Vérmérséklet kérdése, hogy miként kezeli a családi, baráti, ismerősi ugratásokat vagy agresszívebb beszólásokat. Az ártatlan csipkelődés is sok lehet, ha rossz pillanatban érkezik. Légy türelmes és mondd el az érdeklődőknek, miért csinálod. Miért fontos neked. Ezzel a saját dolgodat is megkönnyíted.

 

7⃣  Mit teszel, ha utazol?
Amíg nem szembesültem saját magam a kérdéssel, bele sem gondoltam. Egy hazai vagy külföldi utazás problémát okozhat, ha nincs hol vagy nincs mit enned. Mindenhol fellelhető olyan étterem vagy élelmiszerbolt, ahol meg tudod oldani az étkezést vagy a vásárlást, de ismeretlen terepen kutatnod kell. Amennyiben nem akarod tönkretenni a kikapcsolódásodat, szánd rá az időt az előkészületekre.

   
A döntés mindenképpen a tiéd, de ha útközben rájössz, hogy ez a fajta táplálkozás nem neked való – bármilyen okból kifolyólag -, akkor hagyd abba. 

 

“Hát, azt hittem a fehérje mennyiségéről, meg a szénhidrátról fogtok beszélni…”
Mindenről fogunk beszélni, de az eredményességed nem a fehérje vagy a szénhidrát mennyiségétől függ elsősorban, hanem a hétköznapok rutinjának kialakításától. Ez egy hosszú folyamat. Amennyiben belevágsz a teljes átállásba, minimum 12 hónappal számolj.

 

Kezdhetünk?
Fontos megjegyeznünk egy apróságot. Az emberek nem egyformák, csak hasonló módon működik a szervezetük. Éppen ezért – megítélésünk szerint – nincs értelme mindenkire érvényes, egységes étrendekről beszélni. Az egyénhez és annak céljaihoz alakított megoldásokban hiszünk. Elképzelhető, hogy más sorrendben és más súlyozással állítod fel a prioritásaidat, mint mi, azonban ha a felsorolt 7 pontot szem előtt tartod, nem követhetsz el nagy hibákat.

 

1. Tisztázd a céljaidat

2. Ismerd meg az alapanyagokat

3. Mérd fel a lehetőségeidet

4. Tervezd meg az étkezéseidet

5. Gondold végig a logisztikát

6. Mesélj a terveidről és a céljaidról a környezetednek

7. Légy körültekintő az utazásaid alkalmával

 

Nincs tökéletes alapanyag, csak a céloknak megfelelő hatásmechanizmus
Évivel rá kellett jönnünk, hogy az alapanyagokban lévő hatóanyagokat, vegyületeket nem vizsgálhatjuk önmagukban, hiszen az ételekkel nem egy-egy összetevőt fogyasztunk, hanem komplett vegyi koktélokat. Rengeteg már ismert és még fel nem fedezett összetevőt tartalmaznak a növények, segítik vagy gátolják a szervezetben végbemenő folyamatokat. Hogy kinek melyik a jó? Ez megint egyéntől és sportágtól függ!

 

Mindig van egy első lépés
Nálam a tej elhagyása volt az első komoly feladat. Nem, nem a tejcukor vagy a tejfehérje miatt.  Az ok szigorúan a sportágamhoz kapcsolódott.

 

Érdekel a folytatás? Akkor tarts velünk legközelebb is!

 

LÉTEZIK SPORTOLÓ HÚS NÉLKÜL? – vegánná válásom története

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza