LÉTEZIK SPORTOLÓ HÚS NÉLKÜL? – vegánná válásom története

2020 július 16. Ágh Csaba

Szakértőink nagy fába vágták a fejszéiket: Ágh Csaba erőnléti edző elindult a változás útján, és mindenevő sportolóból vegán sportolóvá válik. Haris Éva sportolókkal is foglalkozó egészségügyi szaktanár pedig kritikusan szemlélve, támogatva és ellenőrizve kíséri a változást. Az Ételem.hu pedig bemutatja Nektek a folyamatot egy cikksorozat keretében.

 

Melyik út vezet a győzelemhez?

                         
Csaba:
Lihegek, folyik rólam a víz és mi tagadás, a kezdeti lendületem már alább hagyott. Élvezem, de ettől még a stopper hangja fájdalmasan jelzi, hogy itt a következő kör! Három, kettő, egy és indul! 

 

Lopva oda-oda pillantok a mellettem edző férfira, és nem értem hogyan csinálja. Több mint 10 évvel idősebb, mint én. Évtizedek óta nem evett húst. Mégis olyan, mint egy gép. Meg kell tudnom a titkot!

 

Kell egy terv

                 
Csaba:
Felkértem jó barátomat, Haris Éva egészségügyi szaktanárt, hogy segítsen. Évi komoly tapasztalatokat szerzett sportolói táplálkozás témakörében a legmagasabb szinten, és kellően nyitott gondolkodású ahhoz, hogy bebetonozott szakmai dogmákat kérdőjelezzen meg. Ő számomra a tökéletes kontroll!

Hónapokkal ezelőtt vágtunk bele, és még messze nincs vége a folyamatnak, így Te, Kedves Olvasó egy élő kísérletnek leszel a tanúja! Sportolóként keressük a választ, így olyan anyagot szeretnénk készíteni, amely szakmailag is megállja a helyét. Mérjük a testösszetétel, a hormonháztartás változásait, naplózzuk az ételek tápanyag összetételét.

 

Éva: A csapból is az folyik, hogy NE EGYÉL húst, mert a hús rossz, mert rákos leszel, mert nem tesz jót az emésztésednek, elsavasít, szívbetegséget okoz, korai halálhoz vezet… Sok a kérdés bennem. A hús rossz? Nem csak a nagyüzemi állattartással van probléma? A növény jó? És a növénytermesztés tiszta és vegyszermentes? Nincs a szent Grál a kezemben, hogy megmondjam a biztosat, de hajt a kíváncsiság és ki fogom deríteni.

 

Hússal vagy hús nélkül?

                   
Csaba:
Hogyan lehetséges, hogy egyes sportolók csúcsteljesítményt tudnak leadni hús vagy bármilyen állati alapanyag nélkül? A szakirodalom nem segíti a kérdés egyértelmű megválaszolását, mert minimális keresgélés után minden elméletnek megtalálom a kutatásokkal bizonyított igazolását vagy éppen a cáfolatát. Elégé ellentmondásos helyzet ahhoz, hogy utána járjunk, nem igaz?

             
Éva: A kutatások nagy része bizonyos cégek által finanszírozott, és lehet úgy keverni a szavakat, a statisztikákat úgy kozmetikázni, hogy éppen az jöjjön ki belőle, ami a finanszírozónak előnyös. Rettentően fontos, hogy az élelmiszergyártás egy profitorientált ipar, míg az egészség a saját terhünk. Sokat kétkedek, és ezt ajánlom mindenki másnak is.

 

A kísérletünk sarokkövei

                  
Évivel megegyeztük néhány pontban, amelyhez folyamatosan ragaszkodunk: 

 

  Amennyiben a laboreredmények bármi olyat mutatnak, amely komoly problémát jelezne, azonnal leállunk.
                  

➡  Az étrendből kivettünk két alapanyagot; a szóját és a csicseriborsót. Mindkét alapanyag esetében vannak érvek és ellenérvek. Az általunk olvasott cikkek, tanulmányok alapján nem kívántuk letenni a voksunkat egyik oldalon sem, így inkább kihagytuk őket. Meggyőződésünk, hogy a sportcéloknak megfelelő növényi alapú étkezés kivitelezhető nélkülük is.

 

Éva: Imádom a kísérleteket! Persze csak legális formában. Csabi nagyon jó alany, precíz és szabálykövető. Biztosra veszem, hogy minden, amit megbeszélünk az úgy is lesz. Nem elvakult, ezért tudom, ha az eredmények negatívak lesznek befejezzük a „kísérletet”.

 

Mire keressük a választ?               

                                                                    
Csaba:
Röviden megfogalmazva arra, hogy a növényi alapú táplálkozásra való átállásnál hogyan változik meg a test működése, illetve a sportoló teljesítménye. Számos példa fellelhető az amatőr és profi sportban arra, hogy a részben (vegetáriánus) vagy teljes egészében (vegán) növényi alapú táplálkozással el lehet érni kiemelkedő eredményeket. Mi arra keressük a választ, hogy:
                

🔸 Hogyan megy végbe az átállás folyamata?
🔸 Mennyi idő szükséges hozzá?
🔸 Hormonálisan mi megy végbe a sportoló szervezetében?
🔸 Hogyan változik mindeközben a teljesítmény?

 

Éva: Részemről én csak figyelek, sokat olvasok és a puzzle kockákat rakosgatom össze. Sokat beszélek Csabival, és őszintén bevallom, sokszor aggódom miatta, de gyermeki kíváncsisággal várom mindig az eredményeket és a beszámolókat.

 

Ugyan már, a könyvesboltok tele vannak vegán és vegetáriánus szakácskönyvekkel. Az nem elég?

                           
Csaba: Igen, ez igaz. Azonban ezeknek az információknak a döntő többsége nem sportolói igények szerint vannak összeállítva! Lehet használni őket, de az eddigi tapasztalatunk azt mutatja, hogy bele kell nyúlni a receptekbe.

 

Éva: A vegyes táplálkozáshoz vannak már sémáink, a tisztán növényi táplálkozáshoz nagyon kevés. Azt elfogadhatatlannak tartom, hogy „egyél növényeket és kész” jelmondattal indítom útnak a sportolót. Közel 10 éve dolgozom élsportolókkal, nem étrend kell nekik, hanem egy érthető alap, hogy megtanulják, mit, mikor, mennyit kell enniük és ezt honnan kell beszerezni! Személy szerint én a jó minőségű, jól időzített, optimális mennyiségű tápanyagbevitelt preferálom, de semmi nincs kőbe vésve, hiszen nem vagyunk egyformák. 
                            

Mire számíts, kedves Olvasó?
                      
Csaba:
Tapasztalati tudásra a kezdéshez, amennyiben foglalkoztat a növényi alapú táplálkozás gondolata. Akkor is érdemes velünk tartanod, ha nem akarsz dönteni húsevés és nem húsevés között. Amennyiben „csak” a táplálkozásod színesítése a célod, már megéri követni a kísérletet!
                           

Éva: Folyamatos a kettőség érzés bennem. Igazán önző vagyok, és szeretném, ha kiderülne: tévút ez a vegánkodás, de mellette ott van az izgalom, hogy megértem és megtanulom, mit is jelent csak növényekből energiát nyerni.

 

A következő cikkben belevágunk! Tartsatok velünk 🙂 

 

(A cikkben szereplő képek illusztrációk.)

 

ÓRIÁSI VÁLTOZÁS MAJDNEM 50 ÉVESEN – döbbenetes fotó a cikkben!

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza