KISKANÁLNYI SEGÍTSÉG DIÉTÁZÓKNAK, SPORTOLÓKNAK, IDŐSEKNEK ÉS CUKORBETEGEKNEK IS

2020 június 16. Tóth Gábor

Tudtad, hogy a csicsókát eredetileg jeruzsálemi articsókának (Helianthus tuberosus) nevezik? Eredetileg egyenesen Észak-Amerikából származik, ahol az indián őslakosság kiemelten fogyasztotta. A civilizációs ártalmak növekedésével párhuzamosan újra a figyelem és a tudományos kutatások középpontjába került ez a fantasztikus növény, máris elmesélem, hogy miért.

 

A csicsókából készülő, inulinban gazdag élelmiszerek kiemelkedő hasznosságát hazai és külföldi szakirodalmak sora igazolta az elmúlt években. Ennek a növénynek a  betakarítása, kíméletes feldolgozása, majd koncentrált termékké alakítása egyáltalán nem egyszerű: szakmai felkészültséget és egyedi technológiát igényel. Korábban a hazai egyetemi kutatásoknak (Budapesti Corvinus Egyetem, KÉKI), valamint az egyedi technológiának köszönhetően sikerült előállítani hazai bionyersanyagból édeskés ízű, zamatos csicsókasűrítményt, natúr formában, elérhető áron.

 

Közkedvelt volt, visszatért

 

Az első üvegek kísérleti gyártása és forgalmazása 2010. októberében kezdődött, OKOS ÉLET márkanéven. Hála a fogyasztói tudatosságnak és a preventív, betegségmegelőző szemlélet erősödésének, a termék forgalomban is maradt a hazai kereskedelemben, sőt a célcsoportok számára keresetté vált az évek alatt. Az elmúlt egy évtized fogyasztói visszajelzései is megerősítették, hogy az OKOS ÉLET segíti az édességvágy leküzdését, valamint visszaszorítja a táplálkozási kilengéseket és az evési kényszert. Külön köszönjük a fogyasztók pozitív visszajelzéseit is a termékek hatásaival, hasznosságával kapcsolatban. (Érdemes itt megjegyezni, hogy a 70-es – 80-as évektől több kísérlet is volt a szakmában a csicsóka-sűrítmények bevezetésére, sőt patikai forgalmazásuk is elindult doktori segédlettel, de nem volt rá nagy igény, illetve gazdaságtalannak bizonyult.) Hosszú évek után a termék gyártása leállt, technikai okok miatt, nemrég viszont közkívánatra a blnce újra megjelentette az új generációs OKOS ÉLET csicsóka-szuperkoncentrátum natúr és almás formáját.  

 

AZ OKOS ÉLET új termékek gyártása a tisztított, mosott csicsókagumó kipréselt levéből egy igen kíméletes és korszerű élelmiszer-technológiai eljárással, vákuumbepárlással történik (42 fok alatt), így a termékek elsősorban lékoncentrátumnak vagy szuperkoncentrátumnak számítanak. (Előírás szerint sűrítményként jelöljük a címkén.) Az előállítás során nem használunk semmilyen adalékanyagot, tartósítószert, a készítmény kizárólag (100%) csicsókát tartalmaz, ökológiai gazdálkodásból. Egységnyi térfogatba mintegy 6-7-szeres mennyiségű csicsókalé van belesűrítve (100 gramm késztermék 6-700 gramm léből áll elő).

 

Az OKOS ÉLET natúr csicsókasűrítmény koncentrált, általános inulinbevitelt szolgáló táplálék, sűrített élelmiszer. (A csicsókatermékek és sűrítmények kutatásához ma már komoly mennyiségű hazai és külföldi szakirodalom tartozik, melyeket az Édesítsünk okosan! A biocsicsóka-sűrítmények orvosbiológiai jelentősége című, korábban megjelent könyvünkben összegeztünk.)

 

A termékek nem tartalmaznak glutént, tejfehérjét, laktózt, szójaszármazékot, olajos magot, adalék anyagokat (E-számok), virágport tartalmazó anyagot (pollenérzékenyek is fogyaszthatják).

 

A natúr termékből a javasolt napi adag: kb. 1–2 teáskanálnyi, 10–20 gramm, elosztva, egyéni adottságokhoz mérten. (A termék rendszeres, kis mennyiségű fogyasztásra lett kifejlesztve, hatását így fejti ki legjobban.)

 

A natúr termék mellett egy almás verzió is kifejlesztésre került. Az OKOS ÉLET almás csicsókasűrítmény az előzőhöz hasonló készítmény, azonban a szuperkoncentrátumhoz szárított, őrölt almakocka kerül. Ennek célja részben egy más ízvilág létrehozása, emellett az almarostok és a csicsókainulin együttes bélrendszeri előnyeinek kihasználása. A kutatások szerint az inulin és az alma húsában lévő ballasztanyagok egymás hatásait jól kiegészítik. Az almarost fantasztikus hatásairól hamarosan újabb írást hozok nektek itt az Ételem.hu hasábjain. 

Ezért szeretitek

 

A szakirodalmak szerint az inulin-dús csicsókatermékek (sűrítmény, por, chips, tabletta, stb.) szív- és érvédő (az LDL-szintet csökkentő, a HDL-szintet növelő), immunerősítő, emésztést serkentő, bélflóra-helyreállítást és súlycsökkenést segítő (teltségérzést keltő) és vércukorszint-beállító hatásúak lehetnek, rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztás esetén. Gyermekek és fiatalok számára a stabil energiaszolgáltatást támogatják, az idősebbek roborációját segítik, a túlsúlyosak számára fogyókúrás programok hatékony eszközei, emellett a sportolók állóképességét is megtámogatják az edzések során (vércukorszint-stabilizáló hatása révén). Az orvosok híres mondása az ízületi betegeknek régtől fogva: „Kérem, ültessen a kertjében csicsókát!” A natúr csicsókatermékek húgysavszintcsökkentő hatása is ismert a népgyógyászatban és a szakirodalmakban.

 

A natúr csicsókatermékek összetevői között kiemelkedőek: az inulin (frukto-oligoszacharidok), a fruktóz (mint az inulin alkotója), a béta-karotin, a B-vitaminok, az ásványok és nyomelemek (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, cink, réz, króm, mangán, cink, szelén), az élelmi rostok (pektin), a fitokemikáliák és a szerves savak. Ezek mennyisége a nyersanyag fajtájától és az időjárástól is függ.

 

Többféle formában kaphatók csicsókatermékek, legkeresettebbek és legizgalmasabbak a sűrítmények. A csicsóka-koncentrátumok édeskés ízű, zamatos, igazoltan egészségvédő tulajdonságú táplálékok minden korosztály számára. Inulin-tartalmuk révén optimális felszívódási körülményeket, bélrendszeri és energiaegyensúlyt hoznak létre, ami a bélrendszeri immunitás, a komfortérzés és a szellemi erő alapja is egyben. A kutatók által kifejlesztett (inulin-dús) csicsókasűrítményeknek orvosbiológiai jelentőséget tulajdonítanak a szakirodalmak.

 

Az otthoni konyhatechnikában – kiemelt tápértékén túl – a kenyerek, sütemények konzisztenciáját jobbá, tartósabbá teszik (nedvszívó képesség növekedése).

 

Érdemes kipróbálni, a sűrítmények a blnce webshopban elérhetőek: 
https://blnce.hu/blnce-termekek/csicsokasuritmenyek

 

 

Tisztelettel: Tóth Gábor

okleveles élelmiszeripari mérnök, élelmiszer-tudományi szakíró

 

SZERVEZETÜNK PROFESSZORA, AZ ALMAROST

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza