KÜLÖNLEGES HATÁSÚ ZÖLDSÉGEINK – gyógyulj és legyél egészséges a segítségükkel!

2020 május 16. Author Guest

Már gyerekkorunkban is hallottuk elégszer, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt kell ennünk, mert abban van a vitamin. Most vizsgáljuk meg kicsit részletesebben, milyen értékes tápanyagokat és forrásokat nyerhetünk bizonyos zöldségekből!

 

Elsőként nézzük meg a céklát. Emlékszem, annak idején a menzán rendszeresen szerepelt az étlapon, de kevés gyerek ette meg. Nagy kár, hogy abban az egyetlenegy formában ismertük meg ezt a fantasztikus növényt, amely tényleg tele van egészséges nyomelemekkel, vitaminokkal. Most bevezetünk titeket ennek a csodanövénynek a rejtelmeibe!

 

Egyetlen növény és rengeteg tápanyag

 

Gondoltad volna, hogy C, B1, B2, B6 vitaminokat, valamint vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, jód, bór, mangán, lítium ásványi anyagokat is tartalmaz? Szép kis lista egyetlen növényben…

 

A cékla gyökere mindezen túl jelentős mennyiségű pektinanyagot tartalmaz, ezek védik a szervezetet a nehézfémek hatásától, gátolják a veszélyes mikroorganizmusok kifejlődését a bélrendszerben, és elősegítik a koleszterin kiürülését.

 

Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.

                  

Gyerekeknek, családtervezőknek, diétázóknak és betegeknek is hasznos

 

A cink, a mangán és a réz elősegítik a növekedést, a fejlődést és a szaporodást, szabályozzák az anyagcserét, kedvezően hatnak a nemi mirigyek működésére. A cékla a hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része. Megszünteti a toxikus anyagok által előidézett bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink megszűnnek. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását. A céklalé sárgarépalével keverve például kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása. Enyhe hashajtó hatása révén pedig székrekedésben és aranyérben szenvedőknek is ajánlható.

 

Segítség a nőknek

 

Naponta két-három alkalommal egy-egy cékla fogyasztása ajánlatos azoknak, akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetben. Érezhető a segítség azoknál a nőknél is, akik panasszal lépnek a változó korba. A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos.

 

A közismert hatás: vashiányra és vérszegénység esetén

 

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szervezet a növények közül a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat. A céklát a népi gyógyászat az egyik legjobb vérképzőnek ismeri. A huszadik század elején még az orvosok babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz. Kiderült, hogy a cékla valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag újraképződését. Ezért is sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. A cékla három ­ az emésztőrendszerünk számára fontos ­ hatóanyagot tartalmaz: – A betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja. – A kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését. Szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a gyomor és a belek működését. – A betanin (a cékla színanyaga) gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású.

Rákos betegeknél is érdemes lehet alkalmazni

A céklában lévő anyag gátolja a rákos sejtek további szaporodását. Már 1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga – a betanin – tumorellenes hatással is rendelkezik. A humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes cékla kúra után.

 

Hogyan fogyasszuk a céklát?

 

Szerencsére nem csak az említett menzai formában tudjuk elfogyasztani a céklát. Adható például serpenyős zöldségekhez más zöldségekkel együtt (pl. sárgarépa, burgonya, brokkoli, hagyma, stb.), ételünk izgalmas küllemű lesz a cékla színanyagainak köszönhetően, és különleges ízvilágot biztosít. Még jobb, ha házi fűszerekkel készítjük, például a kertben vagy az erkélyen termesztett friss bazsalikommal, oregánoval. Alkothatunk belőle zöldségtortát, de még fasírtot is, ennélfogva a vegán hamburgerek egyik kedvelt alapanyaga zöldségpogácsaként.

 

A blnce kínálatában pedig már italporként is elérhető IDE kattintva. Érdekesség, hogy az általunk kínált céklaporral 2009-ben a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikán „Bioaktiv hatóanyagok élettani hatásának vizsgálata metasztatikus prosztatrákban” címmel humán vizsgálatokat folytattak. Megállapították, hogy a cékla készítmény tartós fogyasztása kedvezően befolyásolja a betegek életkilátásait. (A tumoros betegekre jellemző szignifikánsan magas cink-és szabad protoporfirin szintek jelentősen csökkentek többek között.)

 

A tanulmány megtalálható az Orvosi Hetilap 2010/37 számában.

 

A répa sem csak a közhiedelemben egészséges!

 

A répa általában arról ismert, hogy elősegíti a bőr barnaságát. Elárulhatjuk: ennél sokkal több előnyös hatása van. Mégpedig hogy tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B provitamin komplex, C, E, G és K vitaminokat. Nagy mennyiségben található benne béta-karotin, amelynek fontos szerepe jut az emberi szervezetben, a zsírban oldódó A és D vitamin képződésében.

 

Gyerekektől betegekig mindenkinek segít

 

Gyógyhatását tekintve, gyermekkorban elősegíti a csontozat és a fogazat fejlődését. Nem véletlenül található meg a legtöbb bébiételben és baba-receptben.

Ezen túl elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehézfémek raktározása is a máj feladat. A máj leterhelésének következtében a fémek a sejtek közé is bejutnak. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítóan. Az emésztésben hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék munkáját és ezáltal a hasnyálmirigy működését is.

 

Hogyan fogyasszuk a répát?

 

Lehetőség szerint ne csak a levesekbe főzzük bele! Ennél szerencsére sokkal több opció létezik. Emlékeztek még, amikor lereszelve, akár önmagában, akár almával gyerekeknek adták? Ez felnőttként is kiváló desszert, uzsonna lehet. Beletehetjük főzelékekbe, nem csak a finomfőzelék, hanem például egy vöröslencse-, vagy krumplifőzelék esetén is. Lereszelve nyersen salátákhoz adhatjuk, és ételeinket is díszíthetjük vele! Szintén ajánljuk italporként való fogyasztását blnce termékünk formájában, amelyet EZEN a linken találtok.

 

Jó egészséget kívánunk mindenkinek! 

                          

A cikkben felsorolt élettani hatások, az alapanyagokhoz társított szakirodalmi feljegyzések, egyetemi és klinikai vizsgálatok, népi gyógyászati tapasztalatok, valamint fogyasztói visszajelzések alapján kerültek összeállításra.

 

VISSZAKAPTAM A TESTEM, MIUTÁN LEADTAM 5 KILÓT – egy mini-diéta őszinte vallomása

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza