FANTASZTIKUS ALMATORTA – egészséges desszert, amit mindenki szeretni fog!

2020 április 22. Kovács Mirjana
Örvendeztessük meg magunkat vagy a családunkat az otthon töltött idő alatt egy egészséges finom édességgel!
Ez az almatorta óriási sikert aratott nálunk idén húsvétkor, és eddig egytől egyig mindenki oda volt érte – még az is, aki amúgy elzárkózik a reformkonyhától.
Teszteljétek bátran, mennyire isteni, és ha Nálatok is népszerű lesz, akkor nagyobb társaságnak is elkészíthetitek, ha végre újra találkozhatunk egymással! Biztos vagyok benne, hogy szeretni fogjátok 🙂
       

Nincs benne semmiféle zsiradék, sem tejtermék, vagy hozzáadott cukor, és ráadásul gluténmentes is. A kalóriatartalma pedig jóval alacsonyabb, mint a hagyományos sütiknek, vagy a legtöbb vegán desszerteknek, hiszen a nagy részét alma teszi ki, így bűntudat nélkül fogyaszthatjuk. Az elkészítése pedig roppant egyszerű, és nagyon kevés hozzávalót igényel.

 

Érdemes édes almából készíteni, így a tölteléket nem szükséges pluszban édesíteni, a tetején lévő vékony datolyakrém réteg pedig nagyon jól harmonizál az alma édes-savanykás ízével.

 

Elkészíthetjük négyzet alakú tepsiben, tortaformában, vagy akár mini tortácskákat is készíthetünk belőle, mint ahogy a fenti fotón látszik.

 

A receptben szereplő mennyiségek egy 26 cm-es tortaformához vannak kalkulálva.

 

Hozzávalók:

 

Az alaphoz

 

2 bögre* gluténmentes zabpehely

¾ bögre főtt csicseriborsó

1 bögre friss datolya, kimagozva (vagy aszalt datolya, vízbe áztatva)

2-3 ek víz

½ tk fahéj

 

*1 bögre = 2,5 dl

 

Az almás töltelékhez

 

2 kg édes alma (héjával együtt)

2 db érett banán

2 ek útifűmaghéj

2,5 ek őrölt fahéj

 

Datolyakrém a tetejére

 

2,5 bögre aszalt, kimagozott datolya

1 tk útifűmaghéj

 

Elkészítés módja:  

              

1⃣ A datolyakrémhez az aszalt, kimagozott datolyát tálba tesszük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és minimum 3-4 órán át áztatjuk, hogy jól megpuhuljon.

 

2⃣ Az almás töltelékhez az almákat megmossuk, kimagozzuk, majd héjával együtt egy nagy lyukú reszelővel lereszeljük. Egy nagy tálba tesszük, majd állni hagyjuk, amíg a tésztát elkészítjük, hogy közben minél több levet engedjen.

 

3⃣ A tésztához a főtt csicseriborsót, zabpelyhet és datolyát késes aprítóba helyezzük, és addig aprítjuk, amíg a tészta el nem kezd összetapadni. Ekkor hozzáadjuk a vizet, és tovább aprítjuk, amíg a massza egy labdává kezd összeállni. Ha kicsi az aprítógépünk, akkor 2 részletben is belehelyezhetjük a hozzávalókat, a végén pedig kézzel gyúrjuk össze.

 

4⃣ Hagyjuk kb. 10 percig pihentetni, ez idő alatt a zabpehely magába szívja a nedvességet, és könnyebb lesz vele dolgozni.

 

5⃣ Ezután kissé kinyújtjuk, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk. Nem szükséges sütőpapírt tenni alá, így is könnyedén elválik majd a tortaformától.

 

6⃣ A töltelékhez kézzel kinyomkodjuk az alma levét (az utóbbira nem lesz szükségünk).

 

7⃣ Villával összetördeljük a banánokat, majd hozzákeverjük az almához a fahéjjal és útifűmaghéjjal együtt. Ezután rákanalazzuk a tésztára és egy spatula segítségével elsimítjuk a tetejét.

 

8⃣ A krémhez a datolyát az áztatóvízzel együtt krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk az útifűmaghéjat, jól elkeverjük, végül elsimítjuk az almás töltelék tetején.

 

9⃣ Tálalás előtt legalább fél órán át hagyjuk pihentetni hűtőben. Ez idő alatt az útifűmaghéj megszívja magát a nedvességgel, így könnyedén szeletelhető lesz.

 

EPRES VEGÁN TÚRÓKRÉM – A SZEZON KEDVENC DESSZERTJE

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza