HASZNÁLD A KÍNAI CSÁSZÁROK TITKOS GYÓGYMÓDJÁT!

2020 március 5. Tóth Gábor

Mivel erősítheted az immunrendszeredet? Íme egy újabb tuti tipp! Mostanában ismét felfedezték ennek a csodálatos növénynek, a homoktövisnek a fantasztikus hatásait. Bio Gabi most ismerteti, miért használják már ősidők óta, és mi miatt került bele még az űrhajósok étrendjébe is!

 

Egy kis történelem

 

A homoktövist (Hippophae rhamnoides) igen régóta gyógyhatású növényként tartják számon Ázsiában és Európában. A növény bogyóiból származó olajat már a kínai császárok gyógyítására is felhasználták, több ezer évvel ezelőtt. Hippokratész műveiben is felbukkannak leírások homoktövis alapú készítményekről, melyeket egyes gyomorproblémák kezelésére javasoltak és használtak.

 

A régi megfigyelések szerint a homoktövis termése a fizikai állóképességet, szívósságot, vitalitást növeli, így nemcsak katonáknak, hanem – később, az ókori Görögországban – például versenylovaknak is adták az olimpiák előtt. A későbbi korokban a szlávok, oroszok és más népek is észrevették előnyös hatásait, Szibériában is kedvelték a bogyók savanykás ízét.

 

Előfordulása

 

A homoktövis más néven ezüsttövis, az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozó kétlaki cserje. A homok megkötésére alkalmazták szívesen Angliában, Franciaországban (főként tengerpartokon).

Hazánkban inkább a Dráva és a Balaton mentén terem, a homokbuckákkal tarkított dombokon. Védett növény. A gyökerein található gümőkben szimbiotikus módon a növénnyel együtt élő nitrogénmegkötő baktériumok élnek, amelyek a nitrogén megkötése által mind a növény számára teszik elérhetővé a nitrogént, mind a talajt is nitrogénnel gazdagítják, hasonlóan a pillangósokhoz.

 

Bekapcsolódik a táplálkozástudomány

 

Az orvos- és táplálkozástudomány fejlődésével a homoktövisben lévő értékes anyagokat is egyre komolyabban vizsgálták, és napvilágra kerültek az ok-okozati összefüggések. (A kutatások jelenleg is folynak.) A kutatási eredmények szinte várakozáson felüli jótékony hatásokról számoltak be, így

bevezették például az űrhajósok étrendjébe is a homoktövis különböző vegyületeit, illetve olaját, roboráló és immunerősítő hatása miatt.

 

Bár az észak-európai államok már régóta használják a homoktövist, az általános európai orvoslásba csak jelentős fáziskéséssel került be e fontos és hasznos növény. Jelenleg azonban már az egyik legértékesebb és leghasznosabb növényként jegyzik az öreg kontinensen is.

 

Kiemelkedő élettani hatások

 

Ahogy már említésre került, az elmúlt évtizedekben a modern tudomány kutatásai is igazolták e hazánkban is védett növény termésének egészségvédő, regeneráló, roboráló, immunerősítő, antioxidáns hatásait. Minden jel szerint e termésben meglévő anyagok minősége, mennyisége és egymáshoz viszonyított aránya a hatás „titka”. Jelenleg mintegy 190 biológiailag aktív vegyületet azonosítottak a homoktövis bogyóiban.

 

A kutatásokban egyre inkább különválnak a homoktövis bogyóval (gyümölcshús és héj anyagai), valamint a homoktövis magjával kapcsolatos eredmények. Kiderült ugyanis, hogy a bogyó egyes részei más-más megbetegedések megelőzésére alkalmasak, így ma már külön is lehet kapni a bogyó narancssárga húsából, valamint a magjából készült termékeket, kivonatokat (homoktövislé illetve lékoncentrátum, húsolaj, magliszt, magolaj, stb).

 

A homoktövisben jelentős mennyiségben megtalálhatók a karotinoidok, az A-vitamin előanyagai, amelyek önmagukban is elsődleges antioxidánsok. Ezeken felül a B-vitamincsalád tagjai is jelen vannak a termésben: a B1-, B2-, B6-, B8- és B9-vitamin. A friss termés C-vitamin tartalma kimagasló, emellett K-, E-, F- és P-vitamint (rutint), vasat és nyomelemeket is tartalmaz. Igen gazdag növényi szerves savakban (almasav, ecetsav, stb), és számos értékes fitokemikáliát is hordoz. Ez utóbbiak közé tartozik a xantofill, a kriptoxantin, az antociánok, a kvercetinglikozidák, a flavonoidok, a mannit, az arabináz, a ramnóz és a zsírsavak.  Az ásványi anyagok közül a vas- és a magnéziumtartalom, a mikroelemek, nyomelemek közül a réz, a cink és a mangántartalom emelhető ki.

 

Láthatjuk tehát e tömör felsorolásból, hogy egy igen értékes növénnyel állunk szemben. Magas vitamintartalma révén általános roboráló, fiatalító hatású. Sokan használják fogyókúrákhoz és méregtelenítő kúrákhoz, zsíroldó, májregeneráló, tisztító tulajdonsága miatt. Alkoholbetegek elvonási tüneteit hatékonyan csökkenti, ellensúlyozza, emellett hasnyálmirigy- és tüdőbetegségek esetén is előnyös a homoktövislé ivása, illetve a termés húsának bevitele.

Magas antioxidáns-tartalma gátolja a daganatos sejtek képződését, az immunerősítés és a vírusos fertőzések elleni védelem egyik legfőbb eszköze. Antihisztamin hatású anyagai révén segíti az allergiás panaszok visszaszorítását, nyugtató, stresszoldó hatású. Hasznos cukorbetegek számára is, színanyagtartalma miatt.

 

A homoktövishús egyik legkiemelkedőbb hatása a fekélyek (gyomor-, nyombélfekély) gyógyításában betöltött szerepe, amelyet a friss káposztalével, főtt burgonya levével vagy lenmag áztatott levével való elegyítéssel tovább fokozhatunk. Említendő különleges szív-és érvédő szerepe is, a számtalan növényi színanyag, fitokemikália és vitamin összhatásaként. Rendszeresen fogyasztva véd a napfény UV sugaraitól, illetve a fizikai és szellemi erő növelésének egyik eszköze. A terméshúsban lévő esszenciális zsírsavak, Omega-3 zsírsavak jelentősége is kiemelkedő, amelyek az egyéb alkotókkal együtt fejtik ki preventív hatásaikat.

 

A bogyókat legjobb frissen, egészben, alaposan összerágva fogyasztani. Gyakran ajánlják a homoktövishús préselésekor képződő lé fogyasztását, azonban ennél is jobb a teljes hús gyümölcshús (héjrész és hús, homoktövisvelő), valamint a mag őrleményként való fogyasztása müzlikhez, joghurtokhoz. Ezekben ugyanis a bogyó teljes beltartalma szerepel, az élelmi rostokkal együtt.

 

Felsorolni is nehéz               

 

Összességében a homoktövishús általános hámsejt- és érfal erősítő, antibakteriális és gyulladásgátló hatású, gyomor – és bélnyálkahártya védő, rákellenes, keringési rendszert védő, májregeneráló hatású. Szerepet kap (egyéb anyagokkal együtt, pl. pirosszőlőmagliszt, színes gyümölcsök, stb.) a látás javításában és az agyi hajszálér-keringés javításában is. Szerves savai serkentik az emésztést, az immunerősítő fitokemikáliák, polifenolok, flavonoid-jellegű anyagok, ásványi anyagok és nyomelemek, valamint speciális ballasztanyagok pedig általános és széles körű betegségmegelőző hatással bírnak, melyek közül valószínűleg nem mindet ismerjük jelenleg.

 

Mivel a homoktövis héjában, húsában és magjában együttvéve igen komoly szinergencia (egymás hatását erősítő jelleg) jelenik meg, így előnyösebb a homoktövislé helyett a teljes bogyót elfogyasztani, ahogy említettük.

 

A bogyó másik kiemelkedő része a magja. A homoktövismag önmagában is mintegy „sűrítve”, koncentráltan tartalmazza a civilizációs betegségek megelőzéséhez szükséges anyagokat. Elsősorban a magban lévő esszenciális zsírsavak, omega-3 zsírsavak jelentőségét emelik ki, a mag hasznossága azonban ennél jóval túlmutat. Immunerősítő fitokemikáliák, polifenolok, flavonoid-jellegű anyagok, ásványi anyagok és nyomelemek, valamint speciális ballasztanyagok, rostok tárházát hordozza a homoktövis magja, amelynek előnyeit mind a mai napig kutatják. Kiemelkedő a mag A- és E-vitamin tartalma is, amelyek erősítik antioxidáns jellegét. Kiváló homoktövisből készült termékek kaphatóak a blnce oldalán, IDE kattintva.

 

RETTEGÉS HELYETT: IMMUNERŐSÍTÉS FIATAL KORBAN- tudatos étrenddel

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza