UTAZÁS ALATT IS ÉTKEZHETSZ EGÉSZSÉGESEN – vegánként Lisszabonban

2020 január 22. Bacsa Katie

Mostanában nehéz dolgom akad, ha az egészséges étrendet szeretném követni. Ebben az évben 6 különböző országban jártam, megfordultam ötcsillagos hotelek éttermeiben, különböző reptereken,  nagy- és kisvárosokban is, vettem részt családi hagyományos étkezésen. Utaztam/étkeztem kompon napokon át, és éltem magánszálláson vagy pl. hostelekben, ahol csak a bolti 1,5 €-s salátából visszamaradt műanyag tálkából kanalazhattam a szobameleg mandulatejbe löttyintett zabkásámat.

 

Talán meglepő, de nem volt egyszerű dolgom sem az extra luxus, sem a „low budget” életstílus közepette. Mivel nagyjából sehol nem tudtam magamnak főzőcskézni, aminek a hiányát mind a szervezetem, mind az életkedvem megérezte.

 

Ezért, ahogy betettem a lábam Portugáliába, elhatároztam, hogy helyreteszem a testi-lelki egyensúlyomat, s ha van tűzhely a szálláson ha nincs (nem volt 🙂 ), a „reform és egészséges életkellékek” beszerzésével nyitok.

 

* * *

 

Érkezésem 2. napján máris találkoztam Krisztinával, a közismert és méltán népszerű, magyar anyanyelvű portugál idegenvezetővel (az Insta oldala ITT, a honlapja pedig EZEN a linken érhető el). Együtt jártuk be (a teljesség igénye nélkül) Lisszabon egészséges és vegán bisztróit, éttermeit, valamint nagy igényem volt – ha már itt vagyok ugyebár – arra, hogy mutasson nekem helyi különlegességeket, amelyek beleillenek az étrendembe, és felturbóznak.

 

1.
                              

A reggelinket a Liquid smoothie barban fogyasztottuk el, ahol természetes volt a növényi tejek és kókuszvirágcukor használata a kávénkba. A legkülönlegesebb pedig az volt, hogy egy fahéjrudacskával lehetett megkeverni az italunkat, amely a hangulatfokozás mellett csupa finom aromát kölcsönzött a kávénak. Ilyen mennyiségben ugyan nem jelentős a fahéj élettani hatása, de egyébként a zsírégetésre is pozitív hatással van a fogyasztása.

 

2.
                          

Kihagyhatatlan állomás volt a közkedvelt portugál pékség, az “A Padaria Portuguesa”, amely kb. minden sarkon megtalálható. Kíváncsi voltam, milyen lehetőségeim vannak „new line” étkezőként, és milyen áron. Általában az ilyen franchise láncokban kipipálják egy opcióval a speciális kéréseket, és kész. Itt örömmel tapasztaltam, hogy az átlagosnál sokkal több lehetőség van, s mindezért nem kérnek el felárat, ami szintén dicséretes.
Van gazdag saláta menü 3-féle válogatásban 6.95 €-ért, amibe frissen facsart narancslé kerül, és olaj nélküli batáta chips tartozik hozzá. Választhatok többféle teljes kiőrlésű pékáruból, croissantból, de számomra a legizgibb a szentjánoskenyér lisztből készült zsemle volt.

3.
                

Kihagyhatatlan volt a Time out, a nagy portugál piac, ahol a legjobban a madeirai banán láttán sikítottam az örömtől! Végre fogyaszthatok banánt, amely nem import, nem kezelt, hanem friss és „eredeti”. Itt kerestünk olyan hozzávalókat, amiket haza is vihetek, vagy a későbbiekben akár főzéshez is nagyszerű lehet.
Találtunk még maniókát, amely helyi különlegesség. Legalábbis Magyarországon nemigen találkozunk vele, pedig a világ negyedik legjelentősebb kalóriaforrása, méghozzá egészséges módon.

 

A golgotavirág gyümölcse is hamar a kedvencem lett, vagy ami még jobb, az anonas. A magok eltávolítása után gyümölcssalátába is kiváló, de készíthető belőle fagylalt, zselé vagy más édesség is. Megkaparintottam egy egymagvú tököt is, amit hagyományosan szándékozom elkészíteni, de kíváncsi vagyok, miben viselkedik másképp, mint az otthoni.

 

De hogy egy kis magyar hagyományt is cseppentsünk a beszámolónkba, illetve aki szeretne a portugál életében magyaros ízeket, jelentem: találtunk pirospaprikát is!

Apropó, fűszerek: amellett, hogy mennyei érzés az, hogy a só frissen a szomszédos óceánból származik, még fellelhető előre fűszerezett formában is, ami nagyban megkönnyíti rohanó világunkban a főzést.

A piac nagytermének készétel-kínálatát részletezni és összefoglalni is nagyon nehéz, de ennél csak a választás volt nehezebb, a helyben készült kézműves ételek, a hagyományőrző finomságok, adalékmentes egészséges harapnivalók palettáján.

 

4.

            

Bioboltok:

 

Mint szerte a világban, a nagyvárosokban, kismillió biobolt, „herbária”, és egyéb kisboltocska létezik. Ami számomra megdöbbentő volt és ritkán tapasztalok ilyet biotermékek felől: meglehetősen emberi, sőt, teljesen átlagos termékáron találtunk a Frexio de Meio-ban cukormentes házilekvárt, kesukrém és egyéb kencéket, amiket én imádok; vagy olyan különlegességet, amely flavonokban gazdag, pl. a zöldparadicsom jam. Krisztina nem győzte bemutatni a speciális portugál termékeket, én pedig csak szívtam magamba az inspiráló hozzávalók hatását.

5.

 

Édességek:

 

Minden reformétkező szereti a desszerteket, az édességet. De nem mindegy, hogy valami vegán és mindenmentes, de ugyanakkor fűrészpor ízű, vagy tényleg nyami-nyami hangokat adunk tőle.

 

A portugál hagyományos pastel de nata-t  választottuk desszertnek, s felleltük Lisszabon városában azt a helyet, ahol ezt cukormentes, gluténmentes, illetve vegán változatban is elkészítik. Csak annyit mondok: nyami-nyami hangok. 😀

6.
           

Vitaminkávé:
                 

Még egy kávé. De milyen? Mi? Hogy itt ilyen is van?

 

Délutánra jól elfáradtunk, és már tényleg nem lehetett több ételt, éttermet megnézni, pedig kínálat bőven akad. Úgy döntöttünk, egy finom kávé mellett élvezzük Lisszabon ízeit, de ennél is többet kaptunk.

 

Krisztina egy olyan kis eldugott helyre vezetett, amit egy átlag turista nemigen talál meg. A Comoba Lisboa-ban olyan különlegességeket sikerült kipróbálnunk, mint a céklás és kurkumás kávé. Hát én odáig voltam! Fel tud pezsdíteni a kreativitás és esztétika érzése, de ha mindez egészségtudatos felfogással társul (tehát nem csak egy sznob húzás és kész), akkor engem levesz a lábamról. Valódi hozzávalókból készített, kikísérletezett, és nem csak szép és jótékony, hanem iszonyú finom is mindegyik italspecialitás.

 

A fotók magukért beszélnek, szóval ha valakire nem hat a kávé eléggé pezsdítően, vagy csak simán uncsi, ezt mindenképp ki kell próbálnia Lisszabonban.

 

* * *

 

Egészséges étkezde idegenvezetőm Duncsák Krisztina volt,  aki ezeket a csodás helyeket megmutatta nekem.

 

Ha megfordultok eme gyönyörű nagyvárosban bármikor, keressétek őt! Krisztina magyar nyelvű utaskíséretet, idegenvezetést is vállal. Privátban és csoportosan egyaránt foglalkozik, és mint ahogyan számomra is a lehető legszemélyesebb „csomagot” állította össze a napunk során, úgy Nektek is az igényeitek szerint mutatja be Portugália legütősebb darabjait.

 

Jó étvágyat minden kedves olvasónak, és jó barangolást a világban!

Maradjatok mindig hűek az étrendhez, bárhol, bárhogyan. Csak az elvek mentén kell haladni, az ételek már ahhoz igazodnak. 🙂

 

Szenvedéllyel,

 

Katie

_____________________________________________________________________

                                
Itt jártunk:

Liquid smoothie bar

A Padaria Portuguesa

Time out Market

Frexio de Meio

Comoba Lisboa

              

További ajánlások:

Therapist

Mad Mary Coisine

La Trattoria (rizottók)

Organi Chiado

Bowls & bar

Selva

The Cru (Organic Raw & healthy food)

PSI

Flower Power

My Mother’s Daughters

BOUTIK

Early Birds Lisbon

 

Cukrászda:

Zarzuela

Cais de Sodrén

Rice Me Deli

100 Gluten

 

A cikkben szereplő fotókat készítette: Duncsák Krisztina és Bacsa Katie

 

AUSZTRÁLIA – AHOL SZÓ SZERINT MINDEN CSEPP SZÁMÍT

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza