MOSOLYT AZ ÚJ ÉVRE! – A NEVETÉS EREJE

2020 január 6. Haris Éva

Mély ráncok éktelenkednek az arcomon, az orromtól kezdődően a szám mellett egészen a szám széléig. Ezek nem akármilyen ráncok, ezek kőkemény mimikai ráncok. A mélységét adja a korom, az élességét pedig a számomra annyira fontos nevetés. Van pár olyan kommunikációs eszköz, melyet a világ összes embere ismer, és szinte félreértelmezhetetlen, ilyen a mosoly is. A mosolyválasz velünk született képesség, a kilenc perces újszülött már képes a mosolygó arc látványára hasonló mimikával válaszolni. A mosolyra válaszmosoly adása, mélyen bevésődött interakciós minta.

 

A mosoly a nevetés előszobája, a kacagás pedig nem más, mint „zsigeri kocogás”, hiszen a nevetés alatt, a szaggatott légzésben a rekeszizomé a fő szerep, ami fel-le mozgásával masszírozza a hasi szerveket, serkentve a vérkeringésüket. Tudományosan bizonyított tézis, hogy krónikus székrekedésben szenvedőknél az éhgyomri 20 perces nevetés spontán javulást eredményez. Rod Martin amerikai humorológus-gelotológus szerint alig lehet olyan szervezeti működést találni, amit ne érintene kedvezően a nevetés. Itt van egyből az immunrendszer, egyszerű nyálmintákkal bizonyították, hogy bizonyos immunglobulinok mennyisége 20 perc nevetés után szignifikánsan emelkedik. A cukorbetegeknek jó hír, hogy 40 perc nevetés csökkenti a vércukorszintet. De a nevetés csökkenti a stresszhormon szintjét is, miközben olyan vegetatív állapotot hoz létre, amely az örömteli élményállapot testi megfelelője.

Milyen egyszerű és jó dolog a nevetés, sőt egészséges is, mégis mennyire elfeleltjük űzni. Akiknek most az a kérdése, hogy „kinek van kedve ezekben a nehéz, gondterhes időkben mosolyogni?”, azoknak azt mondom MINDENKINEK! Az élet rövid, törékeny és mulandó, minden apró mosolyforrásra szükségünk van. Nem ördöngösség, amiről beszélek, csak egyfajta nyílt asszertív kommunikáció.

 

Mi lenne, ha napi rendszerességgel megdicsérnénk valakit? Akár egy idegent is a buszmegállóban? Velem sokszor megesik, hogy megtetszik valakin egy kabát, egy cipő egy táska, vagy mondjuk a hajviselete. Meddig tartana oda menni egy mosollyal az arcomon és azt mondani „nagyon tetszik a frizurád”, aztán tovább lépni? Egy mosoly nekem, egy mosoly neki, dupla jótett.

Gondoljuk végig, ha reggel borús az idő, és még el is aludtunk egy picikét, ezért kapkod az egész család, csak egy percre kellene megállni. Végiggondolni, hogyan tovább, egy mély levegő, és egy mosoly a gyerekekre, a párunkra, magunkra és biztos a siker. Mindenkinek tízzel csökken a pulzusszáma és gyenge kezdet után kiválóan folytatódik a nap.

 

Tudományosan bizonyított tény az is, hogy kedvtelen napokon a súlyos negatív töltetű emlékeket könnyebb felidézni.  A felejtéshez ugyanis mentálisan blokkolni kell az információt, és ezt az érzelmi töltet nagyon megnehezíti. Mit is értek ezen? Hónapok telhetnek el egy szakítás után, és már néha-néha azt hisszük minden a helyére került, de elég egy esős nap, egy pad látványa – ahol sokat üldögéltünk együtt – és máris kis csomagocskákban törnek elő a negatív emlékek. Ilyenkor bizony nehéz mosolyogni. Ahogy az emlékek felidézésére van egy start gomb a fejünkben, kell, hogy legyen egy STOP is. Na, ezt a gombot kell megnyomni, és MOSOLYOGNI. Hiszen azon a padon szép emlékeket éltünk át, amik örökre a miénk maradnak.

 

Tehát ha van olyan nyelv, amit mindenki ért, aminek elsajátítására bárki képes, és még testünkre, lelkünkre is jó hatással van, akkor miért nem használjuk? Nem szoktunk fukarkodni a trágár beszéddel, a verbális agresszióval és a negatív gondolatokkal. Miért nem cseréljük le ezeket mosolyra? 🙂

 

Haris Éva
Egészségügyi szaktanár

 

BARÁTKOZÁS FELNŐTTKORBAN? LEHETSÉGES ÉS EGÉSZSÉGES!

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza