MENTESEN AZ ÜNNEPEK ALATT

2019 december 22. Kiss Mona

Direkt nem neveztem meg, hogy karácsony vagy húsvét, mert igazából minden ünnepi alkalomra igaz lehet a “mentesen” étkezők félelme. 

 

Miért is így írom ezt?? Az előző cikkemben már kifejtettem, mennyire kell figyelni a gluténmentes étkezésnél. Ez még nehezebb, amikor elmegyünk vendégségbe, beülünk egy étterembe, vagy tárt karokkal fogadjuk a családot.

 

Számtalan példa van, amikor diétahiba történhet, aminek a révén egy komoly ételérzékenységgel rendelkező ember esetén ugyebár több éves diéta mehet a sutba.

 

Hátha tudok nektek segíteni: elmesélem, én hogyan oldom meg ezeket a helyzeteket. 

 

Eleinte mi is (a családom és én) mentünk a tesómékhoz, nagyszülőkhöz. Ment az egyeztetés, mit hogyan lehet elkészíteni az ünnepi menüből, majd én úgy gondoltam, hogy nagy teher, hogy csak miattam külön készítgessenek dolgokat. Így megegyeztünk, volt amit dobozban vittem, volt amit ők készítettek el. Természetesen minden leegyeztetve. Az egyik évben azt gondoltam, jöjjenek inkább hozzánk a vendégek. Sokkal egyszerűbb, én itthon csak “mindenmentesen” készítem el az ételeket, így a keresztszennyeződés is kizárva. Most jöhet a kérdés, hogy „és megették így az ételeket?”. Igen, ezzel a gondolattal én is eljátszottam, hisz ők a „rendes”, hagyományos ételekhez vannak szokva. Elkészítettem számukra az alap karácsonyi menüsort újragondolva, mindenmentesen. Még a rántott ételek is jól sikerült,tényleg nem lehetett sok különbséget tenni, hisz nagyon jó alternatív panírmorzsák léteznek már. Az évek alatt én is nagyon sokat fejlődtem, így a menü repertoárja egyre csak nőtt, és nőtt 😀 Én pedig (szerencsére) zsebelhettem be a pozitív kritikákat.

 

Ez ment a családdal, de ott vannak a barátok… Az én barátaim azok közé tartoznak, akik a legnagyobb szeretettel fogadnak és próbálnak saját kezűleg finomságot varázsolni a tányéromra. Ilyenkor mindig nagyon megy az egyeztetés a közös étkezések előtt. Már tudják, mennyire figyelni kell arra, hogy ha gluténmentes étel készül, akkor azzal egyetemben lehetőleg gluténos ne készüljön, hisz akár a levegőben szálló búzaliszttől is lehet baj. Tehát nagyon kell arra figyelni, hogy készülnek az ételek…

 

Ha megettük az ételt, leülünk beszélgetni, s akkor előkerülnek a rágcsálnivalók, amik megint veszélyforrást jelenthetnek. Egyik tálban gluténmentes, másik tálban gluténos. A gyerekek főleg szeretnek össze-vissza eszegetni belőlük. Viszont ha a gluténos után a gluténmentesbe belenyúl, akkor az azt fogyasztó gluténérzékeny embernek már komoly allergiás reakciói léphetnek fel. Mi úgy oldjuk meg ezt a kihívást, hogy egyik sarokba kerül a mentes, másik sarokba pedig a nem mentes verzió.

 

A történetem az ételérzékenységgel 7,5 év óta tart, ezalatt a környezetem is sokat fejlődött a tanulásban ezen a téren, igyekeztem kitanítani őket. 🙂 

  

A lényeg, hogy mindig mindent meg kell beszélni, egyeztetni, akár többször is. Ne érezzük emiatt kellemetlenül magunkat, hiszen aki meghív bennünket, az vélhetően tisztában van, milyen fontos számunkra a biztonságos étkezés (legalábbis esetemben a környezetem tisztában van ezzel, és tájékoztatom őket).

 

Mindenkinek kellemes készülődést kívánok  sok sok szeretettel, és sok – sok mentes finomsággal!

 

GLUTÉNÉRZÉKENYNEK SZÁMÍTOK VAGY SEM? – komolyan a cöliákiáról

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza