BEJGLI NÉLKÜL NINCS KARÁCSONY – és most gluténmentesen!

2019 december 21. Kiss Mona

Egyetértesz, hogy nincs karácsony bejgli nélkül? Most annak sem kell megijednie, akinek diétáznia kell, vagy ételérzékenysége van – elhoztam egy számukra is fogyasztható bejgli receptjét. 

 

Lehet diós, mákos… Az igazi „retró” bejgli, de aki szeret az ízekkel játszani, az készítheti gesztenyés vagy akár almás-diós verzióban is.

 

Jelentjük , hogy alakbarát verzió, de azért ugye tudjátok: mérték az érték!

 

Hozzávalók:

 

20 dkg Naturbit barna rizsliszt

10 dkg Naturbit köles liszt

10 dkg tápióka keményítő

1,5 dkg útifűmaghéj

1,5 dkg útifűmaghéj őrlemény

1 cs sütőpor

3 dkg édesítő (1:4)

4 dl víz

2 ek citromlé

 

Töltelék:

 

Mákos:

10 dkg darált mák – 15 dkg szilvalekvár – édesítő (ha szükséges)

Diós:

2 db alma reszelve – fahéj – édesítő – kb 10-15 dkg dió darálva

+ köles liszt a nyújtáshoz

+ olaj a kenéshez

 

Elkészítés:

 

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, majd jól összedolgozzuk, és hagyjuk kb. 5-10 percet állni. Köleslisztes lapon átdolgozzuk, és két részre szedjük.

 

Téglalap formára nyújtjuk, majd megtöltjük mákos töltelékkel. A másik tésztát is kinyújtjuk, azt pedig megtöltjük az almás – diós töltelékkel.

 

A tészta két hosszanti szélét ráhajtjuk (hogy a töltelék ne jöjjön ki), majd a másik oldalról feltekerjük.

 

A bejglirudakat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, olajjal vékonyan lekenjük, majd pedig megszurkáljuk villával. 

 

180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 – 35 perc alatt megsütjük. Hagyjuk, míg teljesen kihűl, majd fogyasztható.

 

Boldog karácsonyt!

 

A kiemelt kép illusztráció. 

 

VEGÁN TÖLTÖTT KÁPOSZTA – hagyományos és mégis egészséges az ünnepi asztalra

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza