VEGÁN TÖLTÖTT KÁPOSZTA – hagyományos és mégis egészséges az ünnepi asztalra

2019 december 20. Kiss Mona

A  töltött káposzta vagy a székely káposzta nálunk elmaradhatatlan étek karácsonykor. A tavalyi évben mind  a kettő elkészült, az egyik húsos verzióban, a másik vegán verzióban. Ez utóbbi receptjét hoztam most el nektek. 

 

Nem is gondoltam, hogy pikk – pakk olyan finomat tudok az asztalra varázsolni, hogy még a húsevők is simán betolják! Pedig így történt. 

 

A hús helyett lencsét tettem bele (de használhatunk vöröslencsét is, azzal is nagyon finom  – idén úgy készítem), és sikerült teljesen visszaadni a húsos verzió feelingjét.

 

Hozzávalók:

 

1 fej káposzta (én kelkáposztát használtam, puhább állagú )

3 doboz lencse (kb 3×400 g)

60-70 dg főtt rizs

bors

pirospaprika

köménymag

babérlevél

75 dkg savanyú káposzta

hagyma (bár én ezt kihagytam, mert nem ehetem)

olaj (ez is szintén elhagyható)

Elkészítés:

 

A káposztát leveleire szedjük, majd megmossuk. A főtt lencsét a rizzsel összegyúrjuk, fűszerezzük. Majd a levelekbe tesszük a tölteléket, becsomagoljuk. A savanyú káposztát átmossuk.

 

A hagymát megpucoljuk, megmossuk, majd az olajon megpirítjuk. (Ahogy jeleztem, ez a rész nálam kimaradt).

 

A káposztát beletesszük a lábasba (a hagymás keverékre), majd köménymagot adunk hozzá, pirospaprikát, borsot, majd jól összekeverjük, ezután beletesszük a becsomagolt töltelékeket. Hozzáadjuk a babérleveleket 4-5 db-ot, majd felöntjük vízzel. Végül lassú tűzön hagyjuk megfőni.

 

Jó étvágyat hozzá! 🙂 

 

GOMBÓC ARTÚR SÜTEMÉNYE – POFONEGYSZERŰ HATLAPOS KARÁCSONYI RECEPT

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza