
VEGÁN TÖLTÖTT KÁPOSZTA – hagyományos és mégis egészséges az ünnepi asztalra
A töltött káposzta vagy a székely káposzta nálunk elmaradhatatlan étek karácsonykor. A tavalyi évben mind a kettő elkészült, az egyik húsos verzióban, a másik vegán verzióban. Ez utóbbi receptjét hoztam most el nektek.
Nem is gondoltam, hogy pikk – pakk olyan finomat tudok az asztalra varázsolni, hogy még a húsevők is simán betolják! Pedig így történt.
A hús helyett lencsét tettem bele (de használhatunk vöröslencsét is, azzal is nagyon finom – idén úgy készítem), és sikerült teljesen visszaadni a húsos verzió feelingjét.
Hozzávalók:
1 fej káposzta (én kelkáposztát használtam, puhább állagú )
3 doboz lencse (kb 3×400 g)
60-70 dg főtt rizs
só
bors
pirospaprika
köménymag
babérlevél
75 dkg savanyú káposzta
hagyma (bár én ezt kihagytam, mert nem ehetem)
olaj (ez is szintén elhagyható)
Elkészítés:
A káposztát leveleire szedjük, majd megmossuk. A főtt lencsét a rizzsel összegyúrjuk, fűszerezzük. Majd a levelekbe tesszük a tölteléket, becsomagoljuk. A savanyú káposztát átmossuk.
A hagymát megpucoljuk, megmossuk, majd az olajon megpirítjuk. (Ahogy jeleztem, ez a rész nálam kimaradt).
A káposztát beletesszük a lábasba (a hagymás keverékre), majd köménymagot adunk hozzá, pirospaprikát, borsot, majd jól összekeverjük, ezután beletesszük a becsomagolt töltelékeket. Hozzáadjuk a babérleveleket 4-5 db-ot, majd felöntjük vízzel. Végül lassú tűzön hagyjuk megfőni.
Jó étvágyat hozzá! 🙂
GOMBÓC ARTÚR SÜTEMÉNYE – POFONEGYSZERŰ HATLAPOS KARÁCSONYI RECEPT
Vissza