GLUTÉNÉRZÉKENYNEK SZÁMÍTOK VAGY SEM? – komolyan a cöliákiáról

2019 november 28. Kiss Mona

Beszéljünk erről a kényes témáról – a gluténérzékenységről. Miért is tartom kényes témának? Mert benne vagyok, tapasztalom hét éve, és sok segítségkérő ember fordult már hozzám ennek kapcsán. Így bizton állíthatom, van olyan területe a cöliákiának, amiről nagyon is fontos beszélni. Most megtesszük – tarts velem!

 

Ez a betegség (igen, ez bizony betegség, lehet ezt szépíteni,  de tény és való, hogy az…), amely a legnagyobb önfegyelmet kívánja a diéta során. Bizony, akár egy szem morzsa is tönkretehet több hetes, hónapos, vagy akár éves diétát, hiszen az autoimmun folyamat beindul.

 

Mennyire kell komolyan venni a gluténérzékenységet? Hisz sokszor minket sem vesznek komolyan… És ennek mi lehet az oka? 

 

A cöliákia (vagy másnéven gluténérzékenység, lisztérzékenység) egy örökletes autoimmun betegség. De ezeket a szavakat (gluténérzékeny, lisztérzékeny) más egyéb vizsgálatoknál is elkezdik használni. Például (nem szeretném nevén nevezni, de a leírtakból úgyis kiderül) elmegyünk egy 200 pontos vizsgálatra, ahol aztán mindenfélére kijön a pozitív jel a gluténre és esetleg más típusú ételekre is. Vagy esetleg elmegyünk egy olyan vizsgálatra, ahol megfogunk egy gépet, és ez kihoz számos dolgot, amit elvileg nem ehetünk. Nos, akinek itt kijön a glutén, az még nem gluténérzékeny! Itt a hiba a gépezeben: sokan azt hiszik, hogy elmennek egy ilyen vizsgálatra és hipp-hopp gluténérzékenyeknek minősülnek. Azt azért tudni kell, hogy ennek a betegségnek a diagnosztizálása sokkal komolyabb.            

A diagnosztizálás vérvétellel és biopsziával (gyomortükrözés során mintavétel) történik. A tükrözés során egy csövecskét tolnak le az ember torkán úgy, hogy a gyomrot, vékonybelet meg tudják vele figyelni. Talán ijesztőnek és kellemetlennek hangzik, azonban úgy gondolom (így a sokadik ilyen vizsgálat után), hogy ki lehet bírni.
Bár őszintén bevallom, én a legrosszabb páciensek közé tartozom… 😀 Ezért is örülök, hogy olyan orvoshoz kerültem – és ha kell bárkinek megadom az elérhetőségét – aki leírhatatlan türelemmel rendelkezik.

               
Szóval, ott fekszünk a gasztroenterológia vizsgálószobában, történik a vizsgálat, mely során a doktor úr ama bizonyos „csövet” szép lassan levezeti a torkunkon, lassan kell lélegezni, figyelni arra, hogy nyelvünket lenyomva próbáljuk tartani, ezáltal a „köhögés – öklendezés (amit sajnos én ennek ellenére sem tudok visszafogni) ingerét csökkentsük.
Majd ahogy leér a cső, az orvos már látja a vékonybél – gyomor állapotát. Aki gluténérzékeny, annak a vékonybél bolyhai károsodtak vagy nincsenek is. (Ezért nincs felszívodás!!! – tehát emiatt fogyhat le egy gluténérzékeny akár több kilót is).

 

Ha megkaptuk a hivatalos diagnózist, akkor lehet kezdeni a gluténmentes diétát. Érdemes (legalább) pár hónapra a tejmentességet is beiktatni a gluténmentesség mellé, mert úgy a vékonybél állapota hamarabb tud regenerálódni, illetve kiiktatható egy esetleges laktózintolerancia vagy tejallergia is.

 

S noha mint említettem, a gluténmentes diéta nagy önuralmat igényel, szerencsére így is isteni finom édességeket, süteményeket, péksüteményeket ehetünk. Számos receptet találtok az oldalon is ERRE a linkre kattintva. 

 

SEGÍTSÉG, GLUTÉNÉRZÉKENY LETTEM!

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza