A VÉRCUKORSZINT ÉRZÉKENY KARMESTERE

2019 november 17. Tóth Gábor

Különleges gyógyhatás egy gomba segítségével? Igen, a tudomány szerint pontosan ez történik. Akár cukorbetegség esetén, akár ha az immunrendszerünk erősítése a cél, érdemes foglalkozni vele: Bio Gabi elárulja, miért is olyan különleges a tintagomba. 

           

A gyapjas tintagomba (coprinus comatus) a jól trágyázott legelőket, réteket, kerteket és erdőket kedveli. Igen érzékeny, ezért nagy körültekintéssel termeszthető és feldolgozása is szakértelemmel, gyorsan történik. Érzékenységüket mutatja, hogy a tintagombák egyes fajtáinak olyan finom szerkezetű a termőteste, hogy a nyirkos, meleg, szélmentes éjszakán kibújnak, majd a felkelő nap melegétől és a legkisebb légáramlattól hamar el is hervadnak.

 

Kifejlett formában könnyen elfolyósodik

 

A fiatal gyapjas tintagomba kalapja hengeres, tojás vagy gömb alakú, eleinte fehér, filcszerű, pikkelyes felületű. Később a kalap pereme harang formában felkunkorodik, megfeketedik és elfolyósodik.

Ebből adódik a neve is, mivel az önfeloldódási folyamat következtében a fekete spórák által színezett tintaszerű folyadék képződik. Meleg évszakban ez a folyamat igen gyors lefolyású, ami igen nehézzé is teszi feldolgozását. A termőtest húsa fehér, szívós szerkezetű.

 

A tintagomba kiváló étkezési gomba, egyenértékűnek tartják a vargányával.

 

Első sikerek Európában

 

Európában elsőként Németországban hozták forgalomba az első tintagomba terméket, a 70-es években. Olyannyira sikere volt a készítménynek, hogy számos szakember kezdett vele foglalkozni, Németországban és más országokban is. Mára a fogyasztása több helyen alig marad el a csiperke mögött, bár hazánkban még alig ismerik.

 

Korszerű módszerekkel ma már gyártható

 

A nagyarányú termesztést a korábban említett úgynevezett autolízis folyamata jelentősen megnehezíti. A kifejlett gombák még hűtött állapotban sem szállíthatók, hiszen a szedést követő 48 órán belül elfolyósodnak és tönkremennek. Kizárólag a termesztés helyén lehet feldolgozni. Egyesek befőzik vagy blansírozzák, mások beszárítják. Az egyik legkorszerűbb eljárás a liofilezés, azaz fagyasztva szárítás, amely egyben drága technológia is, mégis a leginkább tápértékmegőrző módszer. Emellett a kivonatolás is elterjedt.

Beltartalom és gyógyhatás

 

A szárazanyag 22-38%-a fehérje, amiben mind a húsz aminosav megtalálható. Kis mennyiségű szénhidrátot és mérhető mennyiségű rostot tartalmaz. 7-11% a gyapjas tintagomba hamutartalma, amely a benne lévő ásványi anyagokra utaló adat. Kálium, magnézium és nátrium mellett vas, mangán, cink, réz és B-vitaminok találhatók benne.

 

A távol-keleti népi gyógyászat korábban emésztés serkentésére és aranyér kezelésére ajánlotta. Később kínai kutatók számos ráktípus esetén (rosszindulatú kötőszövet és támasztószövet-daganatok) teljes gátlást tapasztaltak állatkísérletekben. A legjelentősebb azonban vércukorszintre való kiemelt pozitív hatása (vércukorszint-csökkentő), amelyet szintén számos állatkísérlet igazolt.

 

Meglepő eredmény: Vércukorszintcsökkentő hatás

 

Az egyik ilyen kísérletben patkányoknak cukormentes gyapjas tintagomba kivonatot adtak. A kísérleti állatok második csoportjának az orvosi gyakorlatban alkalmazott antidiabetikumot, tolbutamidot adtak. A harmadik csoportot semmivel nem kezelték.

 

Az eredmények meglepőek voltak: a gomba elfogyasztása után az állatokból négy alkalommal vettek vérmintát. A fogyasztás után fél órával a vércukorszint 41%-kal alacsonyabb volt, mint a kezeletlen állatoké. A kezelés után 3 órával még mindig 31%-kal kisebb volt az érték, mint a kontrollcsoporté. Hat órával később 20%-os volt az eltérés, ami megdöbbentő és reprodukálható eredménynek bizonyult. A tintagombával és antidiabetikummal kezelt állatok értékei között nem volt kimutatható különbség, ami jelzi a gomba hatékonyságát.

 

A termesztett tintagomba is hatásos

 

Az üzemi körülmények között termesztett gombák hatékonysága között természetesen különbség lehet, a szakirodalmi adatokéhoz képest. Általánosan a szakértők 15-25%-os vércukorszint csökkenést tartanak irányadónak a rendszeres gyapjas tintagomba bevitel hatására. Az irodalmak megegyeznek abban, hogy akár természetes módon, akár üzemi körülmények között termő a tintagomba, kimutatható és mérhető a vércukorszint-csökkentő hatása, amely rendszeres fogyasztás esetében számottevő és tartós eredményt hozhat (mennyiségtől függően). A szárított, liofilizált formák koncentrált hatóanyag bevitelt tesznek lehetővé, ahogy a kivonatok is.

     
Természetesen a gyapjas tintagomba a cukorbetegek számára jelzett egyéb elvek, hasznos készítmények és rostban gazdag élelmiszerek mellett igen nagy segítség lehet.

                  

Egy tévhit a tintagombáról

                    

A fogyasztás kapcsán korábban fontos elv volt, hogy alkoholtartalmú itallal egy időben nem szabad használni, mivel úgy hitték, a benne lévő koprin nevű (alkoholban oldódó, később vérbe kerülő) anyag és az alkohol együttesen a bőr elvörösödését, hevesebb szívdobogást, bágyadtságot, erős szomjúságérzést okozhat (antabus-hatás), amely tünetek néhány óra múlva megszűnnek. Alkohol nélkül e tünetek nem jelentkeztek. Később ezt teljesen megcáfolták, és minden újabb szakirodalom jelzi, hogy a gyapjas tintagomba, megkötések nélkül, szabadon fogyasztható, alkoholtartalmú ital mellett is. Ennek oka, hogy a koprin a gyapjas tintagombában egyáltalán nem található meg, így ezt a fajtát a szakma szabadon használható, hasznos étkezési gombának, sőt gyógygombának ítélte (ellenőrizetlen forrásból származó, vadon termő egyes ritkább fajtákban lehet koprin, így csak ellenőrzött, engedélyezett terméket használjunk.)

 

GYÓGYULÁS GOMBÁKKAL – A JAPÁNOK HOSSZÚ ÉLETÉNEK TITKA?

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza