SEGÍTSÉG, GLUTÉNÉRZÉKENY LETTEM!

2019 október 21. Kiss Mona

Nagyon sokszor találkozom ezzel a mondattal.  Saját magamról tudom, hogy én is kicsit meghökkentem, amikor diagnosztizáltak, hisz azt sem tudtam igazán, mi is ez a betegség valójában.  Anno 7 évvel ezelőtt még nem volt ennyi információ, mint ami most elérhető.

 

Ha valaki ezzel szembesül, vélhetően hirtelen azt sem tudja, mit fog ezentúl enni. Hiszen a kenyér alapélelmiszer, nemdebár?

 

Én is beleestem ebbe a csapdába, de hamar rájöttem , hogy szerencsére számos alternatíva létezik, sőt… Most meg aztán még több, mint annak idején, amikor én kellett, hogy elinduljak ezen az úton. 

 

Természetesen ilyenkor ki kell iktatnunk az életükből a búza, rozs, árpa gabonákat (illetve az ilyen tartalmú dolgokat), és van egy negyedik ez a zab.  Igazából létezik gluténmentes zab (a zab alapvetően nem tartalmaz glutént, de tárolás, csomagolás során szennyeződhet), de sokan azt sem bírják (mint például én), és ugyanolyan tüneteket produkálnak, mintha gluténos dolgot ettek volna.

 

Az ember azt hinné, hogy milyen nehéz… Igen, abból a szempontból valóban az, hogy az egyik olyan diéta ez, ami a legnagyobb önfegyelmet igényli, hisz itt nincs olyan, hogy pl.  „csak beszaladok a pékségbe, és veszek – eszek  valamit”. Az igaz, hogy a termékek terén elég szépen növekszik a választék, viszont gluténmentes pékségből még nem olyan telített a piac, hogy tényleg csak beszaladgáljunk. 

Ilyenkor jön az, hogy süssük meg, amit szeretnénk.  És itt jön az is, hogy újra tanulunk úgymond sütni – főzni.

 

Mivel a gluténmentes alapanyagokból hiányzik maga a glutén, észrevehetjük, hogy például egy gluténmentes kenyér tészta nem olyan ruganyos. Bizony, a glutén egyfajta rugalmasságot ad a tésztának. Tehát itt jön be, amit fentebb is írtam, hogy másfajta módon kell megtanulnunk elkészíteni az ételeket és azt, hogyan is lehet bánni ezekkel az alapanyagokkal.

 

De megijedni nem kell, hisz minden tanulható!
Ebben fogok Nektek segíteni itt az Ételem.hu-n, jól használható receptekkel és tapasztalatokkal a sorstársaim útjában, valamint azokat, akik saját elhatározásból kívánnak gluténmentesen étkezni. A recepteket azonban érdemes lehet bárkinek elkészítenie a változatos táplálkozás jegyében, hiszen az egyoldalú táplálkozás kockázatot jelenthet.

 

Tartsatok velem! 🙂

 

MILYEN ÉTELEKET IKTASS KI ALLERGIÁK ÉS INTOLERANCIÁK ESETÉN?

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza