NE AKARJ DIVATMODELL-KÜLSŐT, AVAGY BETEGES PÉLDAKÉPEINK

2019 szeptember 28. Tóth Gábor

Bio Gabi cikke éppen aktuális – most szerepelt a hírekben, hogy a csinos énekesnő, J-Lo naponta 3 millió forintnak megfelelő összeget költ a külsejére. Ezzel azért nehéz versenyre kelni, ugye? Nem csak emiatt érdemes megfontolni, hogy példaképnek, reális követendő példának állítjuk-e magunk elé az ismert, csinos embereket. Fogadjátok szeretettel Tóth Gábor legújabb, tanulságos írását!

 

Bizonyára mindannyian hallottunk vagy olvastunk a régi idők szoros fűzőiről, amit a nők már igen fiatal kortól hordtak a nőiesség szimbólumának számító karcsú derék elérése és megtartása érdekében. No persze ma már tudjuk, mennyire egészségtelen volt ez a viselet a csontozatnak, a tüdőnek és a belső szerveknek. Itt érdemes rögtön megjegyezni, hogy egyes felmérések szerint a nők dereka 15 cm-rel lett szélesebb az elmúlt 50 év alatt, a csípő- és fenékméret pedig csak 2,5 cm-rel, azaz a darázsderék eltűnőben van, illetve az arányok is változtak.

 

Leszorított mellek és vízhajtók

 

Nagyon meglepődtem pár évtizede, amikor először hallottam, hogy egyes sportolónők melleit már serdülőkoruk előtt leszorítják, hogy később ne zavarja őket a versenysportban (pl. ritmikus sportgimnasztika, úszás, atlétika, stb). Idővel ez akár lelki problémák forrása is lehet, nem beszélve a gyermekvállalásról, szoptatásról, anyaságról, hormonális kérdésekről és a mellet érintő betegségekről.

 

Az elmúlt évtizedekben fény derült a testformálás kulisszatitkaira is, és lehullott a lepel a versenyszerűen űzött női fitneszt és férfi testépítést övező – szintén nem egészséges – jelenségekről is (szénhidrátmegvonás, vízhajtók, sómegvonás és ehhez hasonlók).

 

Eközben Hollywood elkezdte ontani a filmeket és csinosabbnál csinosabb színésznők léptek elénk a filmvászonra, mellettük sportos, izmos, sármos férfiakkal. (Talán olvastuk Arnold Schwarzenegger korábbi életrajzát, Utam a csúcsig címmel, amelyben az edzőteremtől Hollywoodig tartó útját is leírja.) Megjelentek a modern világ „tökéletes” eszményképei és testideáljai: a vékony, filigrán, elegáns és igényes nő és a védelmező, megmentő, erős, sportos, jó humorú, enyhén borostás macho. Az újságokban szinte csak tökéletes alakot, fiatalos arcbőrt, hibátlan fogsort láthatunk a nem ritkán számítógéppel korrigált fotókon.

Hollywood lélektorzító hatásai

 

A színészek és fotómodellek képei és filmkockái szép alattomosan kerültek be az emberi tudatba és befolyásolták nők és férfiak százmillióinak ízlését, sőt változtatták meg igényszintjét önmagukkal és leendő vagy jelenlegi párjukkal kapcsolatban. Lassan, de biztosan a külsőre helyeződött a hangsúly.

 

Felmérhetetlen az így okozott lelki kár, bár az üzleti világ és a fogyókúrás irányzatok saját malmukra hajtották ezzel is a vizet, mind a mai napig. Sok nő és férfi szinte sziszifuszi küzdelmet vív a súlyával jelenleg is, kezdve elveszíteni a reményt, hogy valaha eléri célját, vagy legalább a közelébe kerül. A csinos, ideális alakú emberekből hamar bálványt faragnak, a népszerű valóságshow-k középponti alakjaivá válnak és a média előszeretettel foglalkoztatja őket. A régi idők hatalmas művészei, „Chaplin”-jei és „Stan és Pan”-jai eltűntek, helyükbe mutatós kirakatfigurák léptek.

                      

Hogyan élik mindennapjaikat a sztár-példaképek: a gyönyörű topmodellek és színészek?

                   

Ma már nem titok, hogy legtöbb, külsőre tökéletesnek látszó, dúsgazdag világsztár boldogtalan és magányos. Nem kevésszer olvashatunk válásaikról (egy válás a színészek között még kevésnek is számít), sokan a drog, a játékszenvedély és az étkezési kilengések rabságában, hullámvasútján élnek.

 

A divatszakmában a túlzó költekezés, a szexuális erőszak, a kábítószer használat mindennapos jelenségek, amelyek életuntságot, öngyilkossági kísérleteket eredményeznek. A „show-business” és az éjszakai élet kiégést, majd depressziót, álmatlanságot és gyógyszerhasználatot (altatók, nyugtatók), más esetben alkoholizmust vonnak maguk után, nem véletlenül hallunk gyakran az ismert példaképek elvonókúrákra küldéséről.

 

Veszélyes és egészségtelen életvezetés ez, amely nemhogy nem követendő, de egyenesen intő példa mindenki számára. Irtózatosan nagy rombolást végzett és végez a világban ez a fajta életstílus, és jóllehet napi szinten hallunk a sztárok allűrjeiről, mégis milliók „imádják” és követik, és talán irigylik őket.

 

Nagy csillagok fénye hunyt ki fiatalon vagy idő előtt valamely végzetes függőség, esetleg önhibából eredő (pl. alkoholos állapotban történő) baleset miatt. Senki sem élhet úgy, hogy nem aratja le életvitele következményeit valamilyen módon. Az élet habzsolása benyújtja a számlát.

 

Eszembe jut az evangéliumi mondat és újra igazolódik a Könyvek Könyve igazsága: „Mit ér, ha az ember az egész világot megnyeri is, de lelkében kárt vall?” Egy másik helyen pedig ez a bölcsesség található: „Hiszen semmit sem hoztunk e világra, és nem is vihetünk el semmit.”

 

Megvan az ára

 

Boldogtalanság, drog, egészségtelen szexualitás, esetenként brutalitás, válás, adósságok, szenvedélyek, bűnözés, pazarlás, üres fényűzés, öngyilkossági gondolatok – nem ritkán ezek jellemzik a reflektorfényt, a sikert és a világot jelentő deszkákat. Senki se kergessen ábrándokat: néhány kivételtől eltekintve, szinte mindenki megjárja a „testi és lelki poklot”, aki világszéles hírnévre vágyik, mert semmit nem adnak ingyen, és a sikernek is megvan a maga ára. Vagy kára? Ezt igazolják az utóbbi időszakban bemutatott sztárok életéről szóló filmek is, például Elton John-ról vagy Freddie Mercury-ról. 

Freddie Mercury egy angol bélyegen

       

Természetellenes szokások és étkezési kilengések a modellszakmában

 

Az átlagember csak a felszínt látja: a szépséget, a külcsínt és hamar példaképet választ, tudat alatt is. Szeretjük az arányos termetet, a szép arcot, az igényességet, a szép küllemet, így vagyunk teremtve. A valóság azonban gyakran meglepő, sőt döbbenetes, és sok esetben nem látjuk a hátteret.

 

A tökéletes alakra törekvésnek három fő oka lehet:

       
1.) Elvárások a divat szakmában, médiában, show-business-ben vagy egy munkahelyen, ahol a külső elsődleges része a megélhetésnek és imázsnak. Ezt gyakran övezi félelem a karrier vagy munkahely elvesztésétől, a pletykáktól, kritikáktól.

       
2.) Vélt vagy valós elvárások a partner (barát, barátnő, férj, feleség) részéről és attól való félelem, hogy az ember elveszíti élete párját külső hibái miatt.

           
3.) Önmagunkkal szembeni elvárások, maximalizmus, amiben szintén tetten érhetőek a filmek által keltett hamis, hazug testideál-szkriptek.    

 

Tükröm-tükröm…

         

Nem mindenki születik darázsderékkal, de szeretne hasonlóvá válni azokhoz, akik alkatilag soványabbak. Sok nő folyamatosan nézi az arcbőrét, a hasát, és a legkisebb változásra szinte sírógörcsöt kap. Ilyenkor kényszeres sportolás és megszorításos diéta veszi kezdetét, amely szélsőségekbe csaphat át és testi-lelki problémák forrásává válik.

 

A kezdeti lelkesedés lankadásával a korábbi problémák (túlsúly, a bőr megereszkedése, stb.) visszatérnek, és még elkeseredettebb, görcsös próbálkozások sora következik, amelyhez egy idő után apátia, depresszió, elégedetlenség társul. A cél a szépség és egyensúly volt, de a valóság kiábrándító. Ha néhány celebnek sikerül eredményt elérnie, hatalmas posztereken hirdetik magukat és ők válnak az újkori példaképekké, hősökké.

 

Valamit azonban tudnunk kell…

 

A modellek, fitneszbajnokok, testépítők, színészek életidejük jelentős részét saját testük formálásával tölthetik. A test számukra munkaeszköz a karrierjük eléréséhez, így naponta órákat tölthetnek fitneszteremben, fodrásznál, kozmetikusnál vagy masszőrnél. Gyerekeiket babysitterek nevelik, éttermekbe járnak vagy saját szakácsuk van, életük önmaguk körül forog. Ahogyan az informatikusnak a számítógép, a kőművesnek a fándli a kötelező munkaeszköz, úgy nekik a „testükből kell megélniük”, erre tették fel az életüket. Azért fizetik őket, hogy önmagukkal törődjenek. Nyilván a színészeknél ez csak részben igaz, bár az újabb filmek már csinos nyomozónőkkel dolgoznak, és még a mikroszkóp mögött is „bombázók” ülnek, a bűntényeket pedig a pocakos, ám úriember Poirot helyett sármos fiatal mentalisták göngyölítik fel.

 

Az átlagembernek nincs ennyi ideje önmagára, hiszen dolgoznia kell, a gyerekeket különórákra vinni, bevásárolni, postára menni és még sok más ügyet intézni. Eközben a testmozgásra és étkezésre alig jut idő, főleg tervezetten és tudatosan nem. A mindennapi mókuskerékben élő ember számára nem életszerű, hogy önmaga körül forogjon, és tökéletesítse testét. Jó esetben, hetente néhányszor egy-egy órát eltöltünk sportolással, figyelünk az étkezésünkre, igyekszünk rendszerezetten élni, de a sztárok életétől távol esik a mi időrendünk.

 

Anorexia, bulimia és plasztikai sebészek

 

Egyes modellek, fitneszversenyzők és színészek csinos küllemüket hashajtással, hasleszorítással, sómentességgel és vízhajtókkal érik el, emellett a plasztikai sebész mindig kéznél van, ha valamely forma „átszabásra” szorul. Étvágycsökkentők, zsírégetők, anorexia, bulimia (evés utáni hánytatás), tápanyaghiány, koffeintabletták, beteges alultápláltság – ezek azok a jelenségek, amikről a sztárok nem (vagy csak ritkán) beszélnek, mert nagy csalódást okozna. Fő a mosoly („keep smiling”), az egészségesnek látszó külső, és a magánéleti kilengések leplezése.

 

A hashajtás ebben az esetben azt a célt szolgálja, hogy az alhas a lehető legkisebb körfogatú legyen (lapos has), és a teljes hasi rész, oldalról nézve, egy függőleges szintbe kerüljön. Legtöbben folyamatosan behúzott hassal élik az életüket (ez a felső hasi régiónál egyszerűbb, az alhasi részen nehezebb) és a legkisebb puffadás vagy a belek telítettsége már az alhas kitüremkedését eredményezheti. Emiatt a beleket mintegy megüresítik, amelyhez a hashajtás vagy beöntés tűnik a legésszerűbbnek számukra (az előbbi hosszú távon károsabb). Az egyik ismert magyar színésznő-modell pedig azt nyilatkozta, hogy egy-egy fotózás előtt 2 nappal már alig eszik, hogy hasa teljesen lapos lehessen a képeken.              

A testalkat, mint a munkaszerződés fő pontja a szépségiparban

 

A nagy példaképek – tisztelet a kivételnek – komoly étkezési kilengésekkel küzdenek, és folyamatosan elégedetlenek testükkel. Állandó és kényszeredett küzdelmet vívnak önmagukkal, és ha vége egy napnak, nem lélegezhetnek fel, mert jön az újabb nap, az újabb forgatás. Mindig a topon kell maradni, nincs megállás. A nők nem ehetnek puffasztó, gázképző ételeket, rettegnek a szénhidrátoktól és zsiradékoktól, a folyamatos hashajtás pedig tönkreteszi a tápcsatornát és bélbetegségek okozója. Nem ehetnek édességet, süteményeket, gyorséttermi ételeket, pedig kívánnák őket. A sorozatos megvonások félelmet okoznak szinte minden ételféleségtől, így étvágycsökkenés, lelkiismeretfurdalással való evés, és tápanyaghiány áll elő. A diétás megszorítások más esetben falánksági rohamokhoz vezetnek, amik után tudatos hánytatás következik, ahogy az ókori Rómában is történt a nagy orgiák után (lúdtollal vagy anélkül).

 

Persze mindennek oka van. Nem titok, hogy a modellek és színészek egy részénél a testalkati adatokat szerződésben rögzítik, az attól való eltérés a szerződés felbontását vonja maga után.         

Columbo-tól Shrekig, avagy a tökéletlenség szerethető

                      

Maguk a filmgyárak is érzik ezeket a szépségideál-ellentmondásokat és – jó pszichológiai érzékkel – igyekeznek kifogni a szelet a vitorlából. A rajz- és animációs filmekben életszerűtlenül tökéletesen megalkotott gyönyörű Disney-nőideálok és délceg, szőke királyfik helyébe megérkezett például a kissé pocakos és formátlan Shrek, a maga nyers, arrogáns attitűdjével és polgárpukkasztó szokásaival (Itt persze említhetjük a korai magyar rajzfilmes időkből a kopaszodó Mézga Gézát, a némi túlsúllyal küzdő Paulát is, a neurotikusan sovány Máris szomszéd társaságában.) Nem véletlenül lett az egyik legsikeresebb mesehős az ogréból, nem beszélve molett, „asszonyos” párjáról, az öntudatos Fionáról, aki egy idő után nem akar csinos, ám számára hazug és idegen szépségideálnak látszani. A film kissé pellengérre állítja és nevetségessé teszi a hibátlan testideált, helyébe az őszinteség, leplezetlenség és tökéletlenség realitását helyezi, talán kissé túlzó módon is.

 

Egy másik ellenpélda a korábbi időkből Columbo, azaz Peter Falk személye, aki a világ egyik legsikeresebb bűnügyi filmsorozatát jegyezte. A színész jobb szemét hároméves korában távolították el, rosszindulatú daganat miatt, és üvegszemet kapott. Bár pályája során emiatt rengeteg előítélet és kritika övezte, a közönségnek igencsak megtetszett a látszólag lassú (a valóságban igen logikus és precíz megfigyelő) nyomozó karaktere, akit testi hibája, szivarozása, kócos rendezetlen haja, kopott ballonkabátja és gondolatába mélyedő, már-már rémesen idegesítő utolsó visszafordulásai és kérdései még szerethetőbbé, realisztikusabbá tettek (Peter Falk szintén elvált, filmjeiből dúsgazdag lett, de élete alkonyán az éleseszű filmhős Alzheimer kórral küzdött, sajnos már rokonait, barátait sem ismerte meg, gyámságra szorult.) Igen, nem vagyunk tökéletesek: függőségekre fogékony, hús-vér emberek vagyunk, testi és lelki hibákkal, fogyatkozásokkal.

 

A szépségipar áldozatai

           

A szépségipar, a reflektorfény és az élsport nagy áldozatokat követel mind a mai napig, és sokan életüket, egészségüket is kockáztatják emiatt. Mindezt tudva és látva, elmondhatjuk: példaképeink csak mesterségesen létrehozott figurák egy látványvilágban.

 

A realitás az, hogy bizonyos alkattal születünk, és a lehetőségeinkhez, időnkhöz, erőnkhöz képest kihozzuk belőle, amit tudnunk. Az élet útján elesünk majd felkelünk, bukdácsolunk, elfogadjuk tökéletlenségünket, de amin lehet, igyekszünk változtatni. A genetikai adottságokat figyelembe vesszük céljaink kitűzésekor, és kitartóan küzdünk – ahogy Pál apostol mondta: „célegyenest nekidőlvén”. Testünk ugyan nem tökéletes, de céltudatosságunk, kitartásunk, tudatosságunk, motiváltságunk igenis lehet tökéletes és szakadatlan. Maga az igyekezet az, ami a kulcs, emellett a szokásainkat saját magunk alakíthatjuk.

 

A mindennapok hősei

 

Fontos az egészséges test, de nem minden: ennél fontosabb a lelki béke, a gondolkodás, a család, az egyensúly és a mértéktartás. Emberi példaképek helyett válasszunk nemes célokat és olyan emberek társaságát, akik elfogadnak, így szeretnek és mi is elfogadjuk őket.

 

Ha úgy érezzük, nem vagyunk tökéletesek, semmi baj nem történik: kitartással és akaraterővel, kis lépésekben is haladhatunk. Mások helyett önmagunk „tegnapjához” mérjük a „mát”, és a mai naphoz a holnapot. A fejlődés fontos, azonban ennek lépései egyéniek; sose engedjük meg, hogy más emberek diktálják nekünk a mércét.

 

Ami azonban lényeges: az egészségmegőrzésnek megismerhető, elsajátítható szabályai vannak és ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, változtassunk: szabad akaratból, ne elvárásból.

 

LÁTVÁNYVILÁG, AVAGY HAB A TORTÁN

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza