ELSŐ LÁTOGATÁS A BABÁNÁL – MIKOR?

2019 szeptember 9. Bartos Rita

Mikor fogadjuk az első látogatót otthonunkban? Nagy kérdés ez a szülők számára. De azokban is felmerülhet a kérdés, hogy mikor ideális megtenni az első látogatást, akiknek a környezetében most született, születik csecsemő.

 

A kisbabánk megszületése után egy fárasztó, izgalmakkal, aggódással, de örömökkel teli időszak veszi kezdetét az újdonsült családban. 

 

Hüvelyi szülés után a kórházi tartózkodási idő optimálisan 2-3 nap, császármetszésen átesett édesanyáknál ez 4 napot jelent.

 

Előadásaimon szeretem hangsúlyozni, hogy a kórházi időszak alatt az édesapa, illetve a szűk család látogatása bőven elég, ne zavarjuk a kismamát a pihenésében.

 

Érdemes tájékozódni a kórház gyermekágyas részlegén a látogatási időről és körülményekről. Vannak kórházak, ahol egy üvegajtó mögül lehet megnézni az újszülöttet és csak az édesanya mehet ki a családhoz. Ez sokszor csalódás a látogatók számára, de nyilvánvalóan az újszülött védelme miatt történik.

 

Az anyáknak friss hasi sebbel, esetleges gáttáji fájdalommal és érzékenységgel nehezebb a mozgás, sok esetben gyengék, kimerültek és próbálják a csecsemős nővérek, szoptatási tanácsadók segítségével elsajátítani a szoptatás technikáit, újszülött babájuk ellátását.

 

Nem igénylik, hogy óránként megcsörrenjen a telefonjuk, hogy „itt vagyunk a folyosón, várunk”, de még telefonon is fárasztó a sok érdeklődő kérdésre válaszolni.

 

Hazaérés után hagyjuk az új családot összekovácsolódni. Apának és anyának szokni kell az új helyzetet, nem beszélve arról, ha van már gyerek a családban, akkor a tesók összeszoktatása is feladat.

 

A rajongó nagyszülőket kérjük meg, hogy főzzenek egy húslevest, esetleg vasalják ki apa ingeit, de a baba körül leginkább az anyukája tevékenykedjen.

      

A gyermekágyas időszak lejártával a 6. hét után jöhetnek fokozatosan a látogatók. Ügyeljünk rá, hogy a baba napirendjét ne zavarjuk meg ezzel!

 

A babalátogatók figyelmébe is ajánlanék néhány íratlan szabályt:

 

➡️ Odaérünk a megbeszélt időpontra.

 

➡️ Nem maradunk sokáig.

 

➡️ Ha ajándékot szeretnénk vinni, akkor érdeklődjünk, mire lenne szükség. A pelenka például mindig jól jön, de cumisüveg-hegyekre nincs szüksége egy szoptatott babának.

 

➡️ Csak egészségesen menjünk látogatóba.

 

➡️ Ha kisgyermeket viszünk magunkkal előzetesen készítsük fel. Mondjuk el neki, hogy nem szabad a baba fejéhez, kezéhez érni, csak a kis lábát simogassa.

 

➡️ Mossunk kezet mielőtt a kisbabához nyúlunk.

 

A fentieket betartva örömteli látogatói leszünk a családnak.

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza