BARÁTKOZÁS FELNŐTTKORBAN? LEHETSÉGES ÉS EGÉSZSÉGES!

2019 augusztus 27. Ábrahám Adrienn

Elképzelhető, hogy felnőttként még új barátságokat kössünk, vagy rohanó életmódunk mellett fenntartsuk korábbi baráti kapcsolatainkat? Egyáltalán van ennek jelentősége? – De még mennyire!

 

Közismert tény, hogy azok számára a legnehezebb megküzdeni egy krízishelyzettel, kijönni egy mélypontból, akiknek a szociális hálója nem elég erős. A lelki egészségünk megőrzéséhez kulcskérdés, hogy megfelelő társas támogatással rendelkezzünk. Noha az eredeti családunkat (szülők, testvérek, stb.) nem választhatjuk meg, a barátainkat igen. Felnőttkorra átalakulnak emberi kapcsolataink, és egészséges, ha családi kapcsolataink mellett barátaink támogatását is élvezhetjük. Sőt, ha mi magunk részt vegyünk támogatóként, partnerként egy baráti kapcsolatban.

 

Sok kliensemnél tapasztalom, hogy hiányát szenvedik a megfelelő kapcsolati hálózatnak: nincsenek vagy alig vannak barátaik. “Jó lenne, ha lennének barátaim…!” – sóhajtják. De másképpen alakult, elkoptak a korábbi barátságok, vagy kiüresedtek, mert megszűnt bennük a közös érdeklődési kör, esetleg a felek gondolkodásmódja megváltozott az évek során. Felnőttként sokan tanácstalanok: nem tudják, hogyan lehetnének barátaik, vagy milyen módon ápolják kapcsolataikat.

 

Szerezz új barátokat!

 

A legtöbben maguk is tudják vagy  belátják, hogy jó lenne szorosabb, minőségi baráti kapcsolatokat élvezni. Csak azt nem tudják, hogyan, honnan lehetnének ilyen barátaik, amennyiben nem rendelkeznek ilyen személyekkel. Nézzük meg, milyen módon lehet felnőttként is barátságokat kialakítani.

 

Hol találjuk meg a számunkra értékes embereket? Ez az a kérdés, ami a legtöbb emberben felmerül, ha a felnőttkori barátságkötés témája merül fel: mégis hol ismerjük meg ezeket az embereket? Miként kerülhetünk velük szorosabb kapcsolatba? Hisz gyerekként ez sokkal egyszerűbb: egy suliba, egy osztályba járunk, egy csapatban sportolunk, stb. Ebben az életszakaszban több időt töltünk kortársainkkal, és eleve több időnk is van, sőt a fiatal korosztály még nyitottabb a barátkozásra, mint a felnőttek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy felnőttkorra már megszűnnének a barátságkötés lehetőségei és platformjai.

 

HOL? 

 

Interneten: A világháló egy kiváló lehetőség, ahol könnyen találkozhatunk hozzánk hasonló gondolkodású vagy hasonló élethelyzetben lévő emberekkel. Megosztom veletek azt a személyes információt, hogy nekem nagyon sok barátom van, akit a neten már felnőttként ismertem meg. Hogyan lehet az interneten ismerkedni? Korábban a fórumok voltak népszerűek, manapság már inkább a facebook csoportok képeznek felületet ehhez. Keress olyan csoportokat a facebook-on, ami megfelel az érdeklődési körödnek, az élethelyzetednek, a gondolkodásmódodnak, világnézetednek, és beszélgess az emberekkel ezekben a csoportokban! Kommentelj, szólj hozzá a posztokhoz, mondd el a véleményedet (kedvesen 🙂 ), s akár posztolj te is bátran, mutasd meg magad, s hagyd, hogy megismerjenek! Ha a többiek találkozót kezdeményeznek, lehetőség szerint vegyél részt rajta, vagy ha úgy érzed, van a csoportban több szimpatikus ember, akkor kezdeményezhetsz te is találkozót. Az ország-világ különböző pontjain vagytok? Nem számít! Nem baj, ha nem lesz ott mindenki.

Munkahelyen: Felnőttként már sok időt töltünk munkával, de éppen ezért kiváló lehetőség is egyben, hogy a kollégákkal összebarátkozzunk. Természetesen nem kell mindenkivel, de ha van egy-egy olyan személy, akit szimpatikusnak találsz, akkor bátran hívd le egy kávéra a szünetben, menjetek el együtt ebédelni, vagy beszélgess vele a csapatépítőn, jelöld be facebook-on.

 

Klubokban, csoportokban: Keresgélj, hogy a településeden, vagy a legközelebbi városban milyen klubok, csoportok vannak, és látogass el hozzájuk, vegyél részt a programjaikon! Lehet ez sportklub, kézműves klub, baba-mama csoport, pszichológiai beszélgetőkör, tudományos egylet, zenei klub, vallási vagy spirituális csoport, adományozói társulás, társasutazás, nyugdíjasklub – mindegy, a lényeg, hogy érdekeljen téged az az adott témakör, és találkozz olyan emberekkel, akiknek veled megegyező érdeklődési köre vagy hobbija, adottsága van.

Ismerősi körben: Van olyan ismerősöd, aki szimpatikus a számodra, de nem vagytok barátok? Nyugodtan tegyél felé lépéseket! Írj neki kedves üzenetet a születésnapján, vagy csak küldj neki egy üzenetet, amiben megdicséred az egyik fotóját, posztját. De akár csak annyit is írhatsz neki, hogy eszedbe jutott, mi lehet vele, és kérdezd meg hogy van, mi újság vele.

 

Szabadidős tevékenységeden keresztül: Aerobic órára jársz? Szólítsd meg az öltözőben azt, aki az edzésről szimpatikus a számodra, és pl. dicsérd meg a felsőjét! Szeretsz utazni? Amíg várakozol a reptéren vagy az állomáson, szóba elegyedhetsz a váróban melletted ülővel. Manikűröshöz jársz? Beszélgess a többi vendéggel, vagy magával a manikűrösöddel. Mindenhol ott van a lehetőség!

Talán a fentiekből már látszik, hogy ismerkedni tényleg BÁRHOL lehet, még akár a mozgólépcsőn is. Tehát nem a hely vagy az alkalom kevés! A titok bennünk rejlik.

 

HOGYAN?

 

Ahhoz, hogy felnőttként is tudjunk barátkozni, leginkább egy belső attitűd szükséges: a kulcsszó a nyitottság. Milyen viselkedésforma segíthet téged, ha új barátokra szeretnél szert tenni?

 

🧡 Merj beszélgetést kezdeményezni számodra még ismeretlen emberekkel! Őszintén, mi bajod történhet? Csak lazán: természetesen nem lesz mindenkiből barát, és ezzel nincs is probléma. Nincs mitől félned! Ha a másik fél nem nyitott a kommunikációra, legfeljebb továbbállsz, és majd legközelebb sikerül.

 

🧡 Érdeklődj a beszélgetőpartneredről! A legtöbb ember szeret magáról beszélni, és jól esik neki mások figyelme és érdeklődése. Ha lépésről lépésre haladva kérdezed dolgokról, odafigyelve, hogy mi az, amit szívesen oszt meg veled és amiről nyitottan beszél, s mi az, amiről nem, akkor már nyert ügyed van.

 

🧡 Dicsérd meg! Ki az, akinek ne esne jól az őszinte bók és dicséret? Aki keres, talál: Szinte minden emberen van valami elismernivaló (akin pedig nincs, úgysem érdemes nyitnod felé 😀 ). Úgyhogy nyugodtan mondd el neki, ha tetszik a ruhája, szép a szeme, vagy megfogott valamelyik mondata. A dicséret máris megnyithat egy kaput közted és a másik fél között.

 

🧡 Vidd tovább a kapcsolódást! Ha jól elbeszélgettetek, mondd el neki bátran, hogy szimpatikus, vagy legalábbis jelezd a számára azzal, hogy bejelölöd a facebook-on, vagy elhívod egy kávéra. Itt ugyanaz érvényes: mit veszíthetsz? Nemet mond? Akkor sem dől össze a világ!

Ápold a kapcsolataidat!

 

A barátságokat életben kell tartani, táplálni, akkor is, ha most kialakuló, új kapcsolatokról van szó, és akkor is, ha régebbiekről.

 

Sokan esnek abba a hibába, hogy mindig a másik fél kezdeményezésére várnak. De miért ne léphetnél, miért ne kezdeményezhetnél te magad? Ha hiányzik valaki vagy eszedbe jut valaki, lépj felé! Hívd fel, írj neki, vagy küldj egy hangüzenetet a számára! Sokkal hatékonyabb, mint a várakozás a fotelben, vagy a sértődés, amiért már régen beszéltetek.

 

Felnőttként a barátságok valóban másképpen működhetnek, mint gyermek- és tinikorban, amikor sok időnk van. El kell fogadnunk, hogy ebben az életkorban egyszerre sok szerepben kell helytállnunk: foglalkozunk a munkánkkal, a családunkkal, a kutyával-macskával, a hobbinkkal, túlórázunk, házimunkázunk, ésatöbbi. Nem jut annyi idő és lehetőség a barátokra, ez azonban nem jelenti feltétlenül a szeretet és az érdeklődés hiányát!

 

A felnőtt sikeres baráti kapcsolatok két fontos titka:

 

 1️⃣ A barátod számíthasson rád, érezze a támogatásodat és viszont. Ha baj van, ha támaszra van szükség, legyetek ott egymásnak és erről biztosítsátok egymást! Ez viszont nem jelenti azt, hogy minden nap vagy minden héten beszéltek egymással.

 

2️⃣ Akármikor is találkoztok, a kimaradt idő miatti szemrehányás helyett folytassátok ott, ahol abbahagytátok az utolsó találkozás vagy beszélgetés alkalmával! 

Fontos az is, hogy a felnőtt barátságok nem kizárólagosak: a féltékenység nem fér bele! Helyette inkább ismerjük meg mi is barátunk, barátnőink más barátait! Lehet, hogy újabb értékes emberekre lelünk általa. De az is lehet, hogy számunkra ő nem lesz annyira szimpatikus, mint a közös barát, és ezzel sincs probléma. Szintén fontos a nyitottság a barátunk családja iránt: bizonyos esetekben könnyebb lehet fenntartani a barátságokat, ha összebarátkozunk vagy összejárunk barátaink családjával is.

 

A barátságok kémiája

 

Mitől működik egy barátság, és mitől nem? Néha nem biztos, hogy meg lehet magyarázni csupán észérvekkel. A barátok között is létezik egyfajta kémia, közös hullámhossz. Ez nem azt jelenti, hogy egyformák vagyunk, hogy teljesen egyformán gondolkodunk. Inkább azt, hogy el tudjuk fogadni a különbözőségeinket is, és jól tudjuk érezni magunkat együtt. Vannak olyan ismeretségek is, amelyek észérvekkel jól működhetnének, a gyakorlatban mégis mintha “hiányozna valami”: nincs meg az a bizonyos energia a két ember között, amitől vágyjuk, kifejezetten kedveljük a másik társaságát. Ezzel sincs probléma: nem szükséges mindenkivel szoros kapcsolatot fenntartani, aki egyébként szimpatikus, vagy akivel hasonlít az érdeklődési körünk. Bízzuk magunkat a megérzéseinkre, és azokba a barátságokba fektessünk több energiát, ahol érezzük ezt a bizonyos összhangot a másik emberrel! Megengedhetjük magunknak. 

 

TÉVEDÉS, HOGY PÁRKAPCSOLAT KELL A BOLDOGSÁGODHOZ

 

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza