MILYEN HŐMÉRSÉKLETRE VAN SZÜKSÉGE EGY KISBABÁNAK?

2019 augusztus 13. Bartos Rita

Örök kérdés és aggódás az édesanyák részéről, minden újszülött-ellátás tanfolyamon újra és újra felmerül ez a téma. A válasz hallatán az anyukák „lefagynak”, az apukák elkezdenek somolyogni és ezen a fronton megnyugodni.

 

A baba szobájának hőmérséklete főleg altatásnál nagyon fontos, 20-22 foknál ne legyen melegebb.  Ezt a nyári 35 fokos külső hőmérsékletben nehéz biztosítani, de télen a fűtést nem kell 28-30 fokra beállítani azzal a jelszóval, hogy „szegényke biztos fázik és azért sír, hisz hideg a keze-lába is”.

 

Az újszülöttek keringése még nem teljesen jó, ezért a kezük és a lábuk általában hideg tapintatú, ha szeretnénk tudni a valós hőérzetét, akkor tapintsuk meg a tarkóját, ott rejlik a megoldás.

 

Miért ne fűtsük fel a házat téli időszakban?
Hova vezet a nagyon meleg szoba, főleg a baba alvásánál?

 

Ami a legfontosabb és csak kevesen tudják, hogy a túlmelegített, bevackolt újszülöttnél a bölcsőhalál kockázata nagyobb!

 

De vegyünk egy kevésbé rémisztő, ám nagyon fárasztó dolgot. A kisbaba folyton sír és már az összes lehetőséget számba vettük. Nem éhes, nincs tele a pelusa, ringatom a karomban, mégsem alszik el, nem a pocakja fáj. Ilyenkor nagy esélye van, hogy a meleg miatt zaklatottabb az alvási időszak.

Fürdetéshez a téli időszakban 24-25 fokot szoktam javasolni abban a helységben, ahol történik a fürdés és a vetkőztetés-öltöztetés. Praktikus ezeket a műveleteket egy helyszínen végezni, hogy ne legyen szükséges két helységet is felfűteni.

 

Legjobb öltözék éjszakára egy body és pólya vagy hálózsák, esetleg egy vékonyka takaró.

 

Magyarországon a babák nagy része nyáron születik

 

Újra ott a nagy kérdőjel, hogy a nagyon meleg lakásban például a légkondi használható-e? A kisbaba szobáját ki lehet-e szellőztetni?

 

Igen, használhatunk légkondit, de előtte érdemes azt egy szakemberrel kitisztíttatani. Egy normális hőmérsékletre beállítva és nem közvetlenül a kisbabára fújatva mehet a szoba hűtése.

A baba szobáját hűtsük le, majd kapcsoljuk ki a légkondicionálót, amikor bevisszük a babát, de a hűtés a szellőztetést nem pótolja!  Nyugodtan ki lehet tárni az ablakokat és engedhetünk be friss levegőt. Addig kell ezt kisbaba nélkül megoldani, amíg nem nem tölti be a 10 napos kort, onnantól kezdve el lehet kezdeni a levegőhöz szoktatni, majd lassanként kivinni a kertbe, erkélyre a kicsit.

 

VÉGRE KIMOZDULHATUNK A GYEREKKEL? – babával a levegőre

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza