EXTRA EGÉSZSÉGES BURGER? IGEN, PRÓBÁLD KI!

2019 július 23. Kovács Mirjana

Íme egy szuper egészséges növényi burger recept, ami telis-tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

 

A pogácsa pedig az egyik kedvenc alapanyagomból, édesburgonyából készült, ami nagyon jól harmonizál a karamellizált hagymával, amivel egy kicsit megbolondítottam az ételt.

 

A nagymamám kertje pedig nyáron tele van cukkinivel, és a minap hozott egy hatalmas átmérőjűt belőle, ami tökéletes alapként szolgált a burgerhez buci helyett.

 

Az étel olajat egyáltalán nem tartalmaz, így tehát a kalóriatartalma is meglehetősen alacsony. Fogyaszthatod bátran akkor is, ha fogyókúrázol.

Hozzávalók az édesburgonya pogácsához (5 db)

 

1 db kis édesburgonya (kb. 150 g)

200 g főtt bab

1 db kápia paprika

1/2 közepes vöröshagyma

1/2 bögre zabpehely

1/2 tk fokhagyma por

1/4 tk kurkuma

1/2 tk őrölt fekete bors

1/2 tk cayenne bors

1/4 tk só

 

További hozzávalók a burgerhez (1 db)

 

2 szelet cukkini (nagy átmérőjű)

1 db csiperkegomba

2 szelet paradicsom

3-4 vékony szelet uborka

1/4 bögre rukkola

1/2 lilahagyma

1 tk datolya paszta*

1 ek balzsamecet

Elkészítés

 

1. Az édesburgonya pogácsákhoz az édesburgonyát egészben, héjával együtt megfőzzük. Miután teljesen megpuhult, kivesszük a vízből, és hagyjuk kicsit kihűlni.

 

2. A hagymát és a kápiapaprikát apróra felkockázzuk, és serpenyőben, 1-2 evőkanál vízzel kissé megpároljuk.

 

3. Az édesburgonyát félbe vágjuk, a belsejét kikanalazzuk, és a főtt babbal, valamint fűszerekkel együtt késes aprítóban összeturmixoljuk, majd beletesszük a zabpelyhet, és tovább turmixoljuk.

 

4. Végül hozzáadjuk a párolt zöldségeket, és fakanállal belekeverjük a masszába.

 

5. Hűtőben pihentetjük kb. 30 percig, majd 5 db pogácsát formázunk belőle.

 

6. Süssük 210 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig alul-felül melegítős fokozaton, majd légkeveréses fokozaton pirítsuk további 15 percig. Ha nincs a sütőn légkeveréses funkció, akkor csak egyszerűen süthetjük tovább 15 percet.

 

7. A lilahagymát felszeleteljük, majd serpenyőben, kevés vízzel kissé megpároljuk. Végül hozzáadjuk a datolya pasztát*, illetve balzsamecetet, és magas hőfokon addig kevergetjük, amíg a balzsamecet teljesen elpárolog.

 

8. A gombát felszeleteljük, és serpenyőben megpirítjuk.

 

9. A cukkini szeletek mindkét oldalát közepes hőfokon kb. 3-3 percig sütjük serpenyőben, hogy kissé átmelegedjenek (de nem kell teljesen puhának lenniük!), majd maximális hőfokon rápirítunk mindkét oldalukra.

 

10. Végül a két cukkini szelet közé egymásra helyezzük az uborka szeleteket, paradicsomot, édesburgonya pogácsát, végül a rukkolát, gombát és hagymát.

 

Jó étvágyat hozzá, váljék egészségedre!

 

VEGÁNOKNAK SZERETETTEL: OLAJMENTES SAJTSZÓSZ RECEPT

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza