
EXTRA EGÉSZSÉGES BURGER? IGEN, PRÓBÁLD KI!
Íme egy szuper egészséges növényi burger recept, ami telis-tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
A pogácsa pedig az egyik kedvenc alapanyagomból, édesburgonyából készült, ami nagyon jól harmonizál a karamellizált hagymával, amivel egy kicsit megbolondítottam az ételt.
A nagymamám kertje pedig nyáron tele van cukkinivel, és a minap hozott egy hatalmas átmérőjűt belőle, ami tökéletes alapként szolgált a burgerhez buci helyett.
Az étel olajat egyáltalán nem tartalmaz, így tehát a kalóriatartalma is meglehetősen alacsony. Fogyaszthatod bátran akkor is, ha fogyókúrázol.
Hozzávalók az édesburgonya pogácsához (5 db)
1 db kis édesburgonya (kb. 150 g)
200 g főtt bab
1 db kápia paprika
1/2 közepes vöröshagyma
1/2 bögre zabpehely
1/2 tk fokhagyma por
1/4 tk kurkuma
1/2 tk őrölt fekete bors
1/2 tk cayenne bors
1/4 tk só
További hozzávalók a burgerhez (1 db)
2 szelet cukkini (nagy átmérőjű)
1 db csiperkegomba
2 szelet paradicsom
3-4 vékony szelet uborka
1/4 bögre rukkola
1/2 lilahagyma
1 tk datolya paszta*
1 ek balzsamecet
Elkészítés
1. Az édesburgonya pogácsákhoz az édesburgonyát egészben, héjával együtt megfőzzük. Miután teljesen megpuhult, kivesszük a vízből, és hagyjuk kicsit kihűlni.
2. A hagymát és a kápiapaprikát apróra felkockázzuk, és serpenyőben, 1-2 evőkanál vízzel kissé megpároljuk.
3. Az édesburgonyát félbe vágjuk, a belsejét kikanalazzuk, és a főtt babbal, valamint fűszerekkel együtt késes aprítóban összeturmixoljuk, majd beletesszük a zabpelyhet, és tovább turmixoljuk.
4. Végül hozzáadjuk a párolt zöldségeket, és fakanállal belekeverjük a masszába.
5. Hűtőben pihentetjük kb. 30 percig, majd 5 db pogácsát formázunk belőle.
6. Süssük 210 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig alul-felül melegítős fokozaton, majd légkeveréses fokozaton pirítsuk további 15 percig. Ha nincs a sütőn légkeveréses funkció, akkor csak egyszerűen süthetjük tovább 15 percet.
7. A lilahagymát felszeleteljük, majd serpenyőben, kevés vízzel kissé megpároljuk. Végül hozzáadjuk a datolya pasztát*, illetve balzsamecetet, és magas hőfokon addig kevergetjük, amíg a balzsamecet teljesen elpárolog.
8. A gombát felszeleteljük, és serpenyőben megpirítjuk.
9. A cukkini szeletek mindkét oldalát közepes hőfokon kb. 3-3 percig sütjük serpenyőben, hogy kissé átmelegedjenek (de nem kell teljesen puhának lenniük!), majd maximális hőfokon rápirítunk mindkét oldalukra.
10. Végül a két cukkini szelet közé egymásra helyezzük az uborka szeleteket, paradicsomot, édesburgonya pogácsát, végül a rukkolát, gombát és hagymát.
Jó étvágyat hozzá, váljék egészségedre!
VEGÁNOKNAK SZERETETTEL: OLAJMENTES SAJTSZÓSZ RECEPT
Vissza