TUDOMÁNYOS MUNKA A HAZAI ÉLETMINŐSÉG JAVÍTÁSÁÉRT – 20 EREDMÉNYÜNK EGY HELYEN

2019 május 25. Tóth Gábor

Mint azt már előző cikkünkben olvashattátok, jelentős kutatások folytak és folynak annak érdekében, hogy a nap egyik legfontosabb tápláléka, a reggeli minél egészségesebb formában kerülhessen a magyarok asztalára. Most pedig folytatva cikksorozatunkat, bemutatjuk, hogy milyen kutatási eredményekre törekedtünk, és mi az a 20 együttes kiváló hatás, amit sikerült elérnünk munkánk során. 

 

Miért különlegesek a BLNCE aktív biotermékek?

 

A BLNCE (kiejtve: belensz) kutatás-fejlesztési program hosszú évek óta zajlik Magyarországon, és folyamatosan jelennek meg a fejlesztés eredményei, amelyek konkrét szakmai biotermékekben öltenek testet. Ezek közé tartoznak: a súlycsökkentést célzó Slim Flash (áfonyás, vaníliás ízekben), a szintén súlycsökkentést célzó, speciálisan férfiaknak készült Slim Flash Man (vaníliás ízben), a superfood-ként funkcionáló, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli termékek: Lady, Relax, Sport és Senior 50+ keverékek, illetve a reggelihez szánt Tönköly crunchy és a Lenmag crunchy.

 

Mire is jók e termékek és mik a főbb jellemzőik?

 

1. BIO. A készítmények minden alkotója ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, azaz „bio”.

 

2. AKTÍV és BIZTONSÁGOS. Csíráztatással gyártott, aktív, „élő” készítmények. Az eljárás 100%-ban természetes biológiai folyamat eredménye, ugyanakkor a talajban élő „veszélyes” kultúrák (E.coli, Salmonella, Clostridium, stb.) itt nem jelennek meg, mert higiénikus, védett, zárt, ellenőrzött környezetben történik a csíráztatás.

 

 3. JOBBAN FELSZÍVÓDÓ. A csíráztatás során a magvak feltáródnak, és új szerves kötési formák alakulnak ki, így a késztermékben lévő fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok könnyebben emészthetők és felszívhatók az emberi szervezet számára, mint a nem csíráztatott magvak esetében. A fehérjék egyszerűbb peptidekké, a szénhidrátok rövidebb poliszacharidokká hasadnak, ami előnyös.

 

 

4. NINCS ZAVARÓ ANYAG. A természetes folyamat során a magvakban lebomlanak az emésztést zavaró anyagok (lektinek, tripszin gátlók, fitátok), amely szintén javítja a hasznosulást.

 

5. VITAMIN ÉS ENZIMSZINTÉZIS. A csíráztatáskor a magvakban számos enzim, vitamin és speciális fitokemikália szintetizálódik, amelyek a késztermékben is megmaradnak.

 

6. SPECIÁLIS FITOKEMIKÁLIÁK. A fitokemikáliák között jelentősebb mennyiségben megjelenik a szakirodalomból ismert, előnyös gamma-amino-vajsav (GABA), valamint az oryzanol (ezekről külön cikkben írtunk.)

 

7. ÉLŐ KULTÚRÁK. A fejlesztések laktobacillusokkal fermentált, bifidobaktériumokkal beoltott készítmények, azaz hasznos élő kultúrákat hordoznak („joghurt hatás”). Ez igaz a reggeliző pelyhekre is (tönköly- és lenmagcsíra alapú crunchy-k).

 

8. NYERS. A termékek kíméletes szárítással készülnek, és őrlemény vagy por formájában kerülnek forgalomba. Az igen korszerű szárítás légritka térben (vákuumszárítás), pontosan ellenőrzött körülmények és hőfok mellett, élettani hőhatár (41 fok) alatt történik, így a fejlesztések nyers, enzimaktív formában maradnak. A lakto- és bifidobaktériumok is élő formában találhatók a termékekben, így elfogyasztás után a szervezetben (hidratációt, nedvesedést követően) újra szaporodnak és kifejtik előnyös hatásaikat a tápcsatornában.

 

9. SZERVES NYOMELEMEKBEN GAZDAGOK. A készítmények természetes alapú, hasznos élő kultúra által szervesen megkötött, cink-, réz- és szelén kiegészítést kapnak, amelyek szakirodalmakkal igazolható előnyökkel bírnak (immunvédelem, haj- köröm- és bőrvédelem, anyagcsere támogatás, pajzsmirigy működés, stb.).

 

10. FOGYÁS ÉS VÉRCUKORSZINT SEGÍTŐI. A Slim Flash termékcsaládnak kiemelt szakmai szerepkör jut: napi egy vagy két teljes étkezés teljes tápanyag-arzenálját hordozza (egy adag: 50g), emellett szerepet kap a vércukorszint-beállításban és az optimális testtömeg elérésében (fogyókúra programok). A többi készítmény (Lady, Relax, Sport, Senior 50+, lenmag és tönköly crunchy) nagyétkezések kiegészítői, vagy egy, illetve két kisétkezés helyettesítői.

 

 

A fejlesztések tehát (elsődlegesen a Slim Flash termékcsalád) alkalmasak a normál vércukorszint támogatására és testtömegbeállításra, GABA-, élelmi rost és „lassú szénhidrát” tartalmuknál fogva, emellett biztosítják többféle vitamin és nyomelem bevitelét.

 

Fontos itt kiemelni, hogy az „egy vagy két étkezést helyettesítő termékek” általában nem bio minőségűek, emellett a gazdaságos (ám allergén) tejsavó- és/vagy a szójafehérje, esetenként a búzafehérje jelenik meg fő alkotóelemként bennük. Ezek a SLIM FLASH termékekben nyomokban sem fordulnak elő, és a termékcsalád kizárólag bio alapanyagokból készül.

 

11. E-MENTES. A fejlesztések adalékanyagoktól, valamint mesterséges anyagoktól és mezőgazdasági vegyi anyagoktól mentesek.

 

 12. OMEGA-3 ÉS ROSTFORRÁSOK. Élelmi rost források vagy rostban gazdagok, egyes készítmények (lenmag crunchy) fedezik a napi omega-3 szükségletet, illetve ez utóbbi termék prebiotikus hatású arabinoxilán (AX) is tartalmaz.

 

13. HOZZÁADOTT CUKORMENTES. A termékek hozzáadott répa- és nádcukrot, vagy más, iparilag finomított, édesítő hatású, kalóriát hordozó anyagot nem tartalmaznak. Kivételt képeznek ez alól a bio almaszirupba mártott reggelizőpelyhek (lenmag és tönköly crunchy), amelyek sütést nem kapnak, hanem csak kíméletes visszaszárítást, alacsony hőmérsékleten, így válnak ropogóssá. (A technológia különbözik a kukoricaszirupba vagy izoszörpbe forgatott, pirított, általános müzli crunchyktól. A lenmag és tönköly crunchy is tartalmaz hasznos élő kultúrákat, emiatt sem hevíthetők 41 fok fölé).

 

14. VEGÁN. A készítmények nem tartalmaznak állati eredetű anyagot (hús, hal, tej, tojás és ezek származékait), a bioüzembe egyáltalán nem kerül be ilyen jellegű termék, nyomokban sem.

 

15. HIPOALLERGÉN. A fejlesztés során nem használunk növényi allergéneket sem, így szóját, mogyorót és ezek származékait, egyedül szezámmag kerül az üzembe, mint potenciális allergén.

 

16. TÁPLÁLTSÁG MINDEN KOROSZTÁLYNAK. A biokészítmények alkalmasak az általános tápláltsági állapot javítására, már a várandósság és szoptatás idején is, illetve kisgyermekkortól kezdve egészen idős korig. A SLIM FLASH termékcsalád képes helyettesíteni számos – külön bevitt – vitamin és nyomelem készítményt, sőt, sok esetben azoknál jobban szívódik fel (a titok az aktív, szerves, feltárt „biomassza”). A Relax, Lady, Sport és Senior 50+ termékek B-vitamin és nyomelem (cink, réz, szelén) kiegészítést tesznek lehetővé, a lenmag crunchy omega-3-ban gazdag (érdemes megerősíteni, hogy a bélflóra normál működését is segítik, a fermentálás és élő kultúrák révén).

 

 

17. PRAKTIKUS. Jellegükből adódóan vihetőek bárhova, csak folyadékot (esetleg növényi tejet vagy gyümölcslevet) kell tenni hozzájuk, és azonnal fogyaszthatók (azonnal oldódó, rostos termékek, shake-jelleg).

 

18. MAGYAR KUTATÓI BÁZIS. Fontosnak tartjuk említeni, hogy a kutatások magyar „szürkeállomány” felhasználásával, komoly hazai élelmiszertudományi fejlesztői munka segítségével folynak, így nem egy külföldi módszer vagy termékcsalád „honosítása”, hanem egy merőben új szellemi és szakmai termékkör létrehozása történik (magyar szellemi termék, magyar technológia, hazai bioüzem és kutatói bázis).

 

 19. SZAKIRODALMI MEGERŐSÍTÉS. A termékekben található komponensek hasznosságát hazai és külföldi szakirodalmak támasztják alá, így szakmai állításokat fogalmazhatunk meg a készítményekkel kapcsolatban.

 

20. ÉLSPORTOLÓK AJÁNLÁSÁVAL. Az elmúlt évek tapasztalatai és programjai, valamint az élsportolói sikerek (olimpikonok) megerősítették a szakmai állásfoglalásokat.

 

(Természetesen a BLNCE brand alatt számos egyéb bio- és reformfejlesztést is találhatunk, a fermentált, funkcionális, biocsíra-alapú készítmények és étkezést helyettesítő termékek a kutatói munka egyik nagy szelete.)

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza