IGAZI MAGYAROS VEGÁN RECEPT: SZÉKELYKÁPOSZTA MIRITŐL

2019 május 5. Kovács Mirjana

Ezt a receptet édesapám csülkös-babos káposzta receptje inspirálta. A minap, amikor hazalátogattam a szüleimhez, ezt fogyasztották ebédre, én pedig nagyon megkívántam, és azon nyomban ihletet kaptam. Mivel a csülköt leszámítva ebben minden más hozzávaló növényi eredetű, mi sem egyszerűbb, mint a húst valamilyen zöldségre cserélni, és készen is van a vegán verzió, nem igaz?

 

Így jött létre a gombás-babos székelykáposzta receptje, amelyet azóta számtalan húsevő ismerősömmel kóstoltattam, és egytől egyik mindenkinél átment a teszten. Olyannyira, hogy a párom ezt a főztömet kóstolta elsőként, és annyira ízlett neki, hogy azóta neki is meg kellet tanítanom elkészíteni, és jelentem, azóta együtt vagyunk.

 

Hozzávalók (2 adaghoz)

 

500 g savanyú káposzta

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 púpos evőkanál őrölt pirospaprika

8-10 fej csiperkegomba

2 tk édes darált paprika (Édes Anna)

csipet őrölt fekete bors

½ tk szárított kakukkfű

½ tk szárított metélőhagyma

240 g főtt vesebab (1 konzerv)

¼ tk folyékony füst (opcionális)

 

Elkészítés

 

1. A hagymát valamint fokhagymát felkockázzuk, és kevés vízen, alacsony hőfokon üvegesre pároljuk.

 

2. A gombát nagyobb darabokra aprítjuk, majd hozzáadjuk a hagymához, és közepes hőfokon pároljuk.

 

3. Megfűszerezzük a kakukkfűvel, metélőhagymával, pirospaprikával, darált paprikával, őrölt fekete borssal, és jól összekeverjük.

 

4. A savanyúkáposztát kissé átmossuk, lecsepegtetjük, majd miután a gomba kellőképpen megpárolódott, hozzáadjuk, és fedő alatt kb. 15 percig főzzük. Ha túlságosan elfőne a leve, adhatunk hozzá egy kis vizet, hogy ne tapadjon a fazék aljához.

 

5. Végül hozzáadjuk a főtt babot, elkeverjük, és tálalhatjuk is.

 

Jó étvágyat kívánok!

 

Ha tetszett ez a recept, próbálj ki más magyarosat is “vegánul”:

 

VEGÁN CSILIS BAB – SZERKESZTŐNK KEDVENC EBÉDJE

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza