A TÁPLÁLKOZÁS ISKOLÁJA I. RÉSZ – ÁGI ELÉRTE, AMIT SOKAN CSAK SZERETNÉNEK

2019 április 24. Haris Éva

Azt gondolom az élet a legnagyobb sztori író, és egy-egy főszereplő simán díjat érdemelne.  Az első jelöltem Beck Ági. Megosztom veletek a történetét. 

                        

 

2018. szeptemberében találkoztam vele először és az első, amit megtudtam róla, azonkívül, hogy könyvelő, hogy túl van egy daganatos megbetegedésen, 37% a testzsírszázaléka és 114 nm2 zsír terheli a belső szerveit. A kálváriája azonban kicsit régebben kezdődött: 

 

„Korábban soha nem voltam beteg, de annyira nem, hogy 10 évente lázasodtam csak be. Úgy éltem az életemet, hogy azt gondoltam soha, semmi nem érhet. Ebből adódóan évek óta nem sportoltam, nem figyeltem oda az étkezésemre, pedig a gyerekek már felnőttek, igazán lett volna rá időm.

 

2014. márciusban megműtöttek perforált vakbéllel, július végén –  45 éves koromban – pedig kiderült, hogy rosszindulatú emlődaganatom van. Székesfehérváron 4 hétig szabadságon volt a doki, – nem vagyok egy türelmes típus – ezért nem vártam meg amíg letelik a szabadsága, hanem az Onkológiai Intézetbe mentem. Szerencsére augusztus közepén már meg is műtöttek (én attól a naptól kezelem magam gyógyultnak, attól függetlenül, hogy ezt még nem mondta nekem senki). 

 

A legnehezebb ebben a lelki problémáknak kezelése. Más betegekkel ellentétben én nem tapasztaltam meg az elmagányosodást (300 ügyfelemmel van igen szoros kapcsolatom, mindenki maximális segítőkészség irányomban), igaz, hogy nem is beszéltem állandóan a bajaimról. Nem titkoltam el senki elől, de nem ez volt az egyetlen téma, amiről beszélni tudtam volna. 

 

A műtét után nem tudtam felemelni a kezem, letapadásaim lettek, fájdalmaim voltak, a súlyom is elkezdett szépen lassan nőni, hiszen még annyit sem mozogtam, mint a betegségem előtt. A kezelések után ment az önjutalmazás, csoki, chips, és társaik, de fel tudtam menteni magam, hiszen hormonterápiát is kapok, erre minden egyes plusz kilót rá lehet(et) fogni.  

 

Amikor már a lelkileg és fizikailag kevésbé megterhelő kezeléseket kaptam (vagyis túl voltam a kemoterápiás és sugárkezeléseken), akkor próbáltam kicsit végre otthon mozogni, ami el is kellett mivel bő egy év alatt 10 kiló pluszt sikerült összegyűjtenem. Miután többször túlterheltem a műtött jobb felemet 2015 decemberben megkerestem egy személyi edzőt. Elmondtam neki a problémáimat (2 gerincsérv, térdfájdalmak, műtétek), és kértem a segítségét. Azóta a mozgás az életem része lett, és a mai napig hetente kétszer járok hozzá. 

 

 

Étkezésben elengedtem a fülem mellett az edzőm óvatos megjegyzéseit erre vonatkozóan, ennek további 10 kg súlyfelesleg lett az eredménye. 2017. június elején belevágtam egy ketogén diétába, amit nagyon élveztem, mert sok húst ehettem. Fél év alatt 18 kilót sikerült leadnom, viszont itt megrekedtem, de még itt sem jutott eszembe segítséget kérni a folytatáshoz.  

 

2018. márciusban és júniusban megműtöttek (megpróbálták helyrehozni, azt amit egyetlen műtéttel tönkretettek a daganat eltávolításakor), ezért nem tudtam edzeni, és az étkezésre sem figyeltem oda ezen idő alatt sem. Ismét felszaladt + 10 kiló. Így már 85 kilót nyomtam.

 

 2018. szeptemberben egy családi nap alkalmával testösszetétel mérés volt a teremben ahová edzésre járok, itt azzal szembesültem, hogy nem csak kívül vagyok hájas, hanem a zsigeri zsírom is elég magas. Ennek hatására Haris Éva útmutatásával belevágtam egy kifejezetten viscerális zsír csökkentésre kitalált 12 hetes diétába, és azóta is számolom a kalóriákat. Legjobb barátom lett a konyhamérleg és a kalóriabázis.hu. Bárkinek elmesélem, mindenki más csak szörnyülködik, hogy ez milyen macerás. Reggel 20 perc alatt összerakom az egész napi ennivalót, és utána már nem kell gondolkozni, csak megenni, amit magammal viszek.

 

Nem fáj a térdem, könnyedén megyek fel a lépcső, jól érzem magam! A súlyom annyi, mint középiskolás koromban!” 

 

Hát ez Ági rövid története, és nézzük meg az életmódváltását részleteiben is. 

 

Az egyszerű, könnyen követhető és az életvitelhez igazított életmódváltásban hiszek. Ági esetében a legaggasztóbb számomra a súlyos viscerális elhízás volt, ezért ennek a lecsökkentését tűztük ki elsődleges célul.  

 

Miért probléma a belső szervek elzsírosodása?

 

A zsír nemcsak tétlenül veszi körbe a szerveket (bár a térfoglaló szerepe sem elhanyagolható). A hasi szöveteket körül ölelő viscerális zsír számos méreganyagot is tartalmaz, amelyek könnyen a környező szövetekbe juthatnak. 

      
Ilyenek a gyulladásos vegyületek, ami inzulinrezisztenciához és néhány daganattípus kialakulásához vezethet. A túl nagy mennyiségű viscerális zsír nagyobb rizikót jelent a magas vérnyomásra, a 2-es típusú cukorbetegségre, a szívbetegségekre, mentális betegségekre és a mell- és vastagbéldaganatokra. 

 

 

Ági alapanyagcseréje 1400 kcal volt, ez csökkentettük 950-1100 kcal közé, első körben 12 hétre.  Teljes sikerrel zárult az első etap, hiszen októberben a viscerális zsírok 104 nm2-re csökkentek, a 31,5 kg zsírtömeg pedig 28,4 kg-ra. Mindenki boldog volt. Ági rendszeresen edzett így az izomtömeg csökkenése elhanyagolható (1 kg), közérzete pedig egyre jobb lett. Az étrendben csökkentettük a glutén tartalmú ételeket és a tejtermékeket, mert metabolikus típusának ezek nem megfelelőek. A magas kalóriatartalmú ételek pedig kiestek az energia megszorítás miatt, de azért az egészséges zsírok bevitelére figyelmet fordítottunk.

 

Az életmódváltás könnyűnek és hatásosnak is bizonyult. A decemberi mérésnél már csak 24 kiló zsírt mutatott a testösszetétel mérés, amiből 73 nm2 volt a viscerális. Elérkezett az idő, mikor felemeltem a bevihető kcal mennyiséget az alapanyagcsere szintjére (1500 kcal), így az ünnepekbe egy kis bűnözés is belefért, bár az igazat megvallva ezt Ági nem igényelte. Így a január eleji mérés is tökéletesnek mondható, hiszen már csak 22 kiló volt a zsírtömeg és 66 nm2 a belső zsír. A menetelésünk egy pillanatra sem szakadt meg. Tovább változtattunk az étrenden, már odafigyeltünk a fehérjebevitelre (80-100g), emeltünk a zsírok arányán (120 g körül) is és minimál szénhidráttal (60 g körül) egy kitűnő közérzetet tudtunk elérni. Az anyagcsere sebességét szerettük volna megtartani vagy még fokozni, ezért heti egy nap betettünk egy 650 kcal napot, utána pedig egy 2000 kcal-osat. Februárra elértük a 38 nm2-nyi  belső zsírt és a 17,5 kg összes zsírtömeget, márciusra pedig még 3 kg zsírral csökkentettük a súlyt és 30 nm2-re csökkent a belső zsír is.  

 

 

Mindig bízok a közös munka eredményességében, de Ági minden képzeletemet felülmúlta, egy percre sem torpant meg, egy percre sem bizonytalanodott el. Az életmódváltás egy komoly próbatétel, ami könnyűnek egyáltalán nem nevezhető, de mindenki számára adott a lehetőség. Az eredmény egy egészségesebb testben egy egészségesebb lélek. Mindenkit arra bíztatok, hogy kezdjen bele, Ági tökéletes példája, hogy semmi sem lehetetlen! Fél év alatt 20 kiló zsírtól szabadultunk meg, ebből több mint 2 kg a belső szervekről tűnt el, ezzel párhuzamosan – 50 évesen – az izomzat tömege is nőt több, mint 1 kilóval.  

 

Miért is a többes szám a beszámolónkban? Én vagyok a katalizátor, egy biztonságot adó és tényekkel szolgáló tanácsadó, aki megerősít és támogat, de az eredmény természetesen Ági érdeme és nagyon büszke vagyok rá!

 

 

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza