A LELKIÁLLAPOTUNK IS LEHET A DIÉTA BUKTATÓJA

2019 április 18. Sebeők Sarolta

Egyre több tudományos vizsgálat igazolja ugyanis azt, hogy egyáltalán nem mindegy a lelkiállapotunk szempontjából, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

 

Első lépés az életmódváltás során az lenne, hogy alapvető szokások megváltoztatását eszközöljük. Ilyen például a magunkra fordított idő, melyre oly kevés jut, illetve nagyon keveset hagyunk. Azt ki merem jelenteni, hogy mind tartozunk annyival a testünknek, hogy kíméljük, segítsük, támogatjuk a munkáját. Ezáltal kerüljük az állandó és folyamatos stresszt, a túlzásba vitt fizikai és mentális megterheléseket. Az is szempont, hogy milyen élelmiszerek elfogyasztásával terheljük az emésztőrendszerünket, mely szintén egy stresszforrás a szervezet számára, ami folyamatosan az egyensúlyra törekszik.

 

Sokaknak kényelmesebb a gyorséttermi ételek fogyasztása, azonban biztos vagyok benne, hogy negatívan hatnak ránk, sőt akár a depresszió létrejöttében is szerepet játszanak.

 

 

Egy kelet-finnországi egyetem egyik szakembere a doktori értekezésében azzal foglalkozott, hogy van-e összefüggés a depresszió és a táplákozási szokások között. Azt találta, hogy az egészséges, természetes étrenden élőknél sokkal kisebb százalékban voltak kimutathatók a depresszió tünetei, mint azoknál, akik rendszeresen „egészségtelennek” számító, azaz magas transzzsír- és cukortartalmú és feldolgozott ételeket, illetve különböző nassolnivalókat fogyasztottak.

 

A vizsgálat eredményei hasonlatosak egy másik kutatás eredményeihez, melyről cikk a Public Health Nutrition 2012. májusi számában jelent meg. Ez a korábbi cikk arra irányította rá a figyelmet, hogy 51%-kal magasabb arányban figyelhetőek meg depressziós tünetek azoknál, akik gyakran ettek gyorséttermi ételeket.

 

Ha felborul a hormonális egyensúlyunk a sok egészségtelen ételtől, a folyamatos terheléstől, a stressztől, akkor a leggyakoribb tünetek ezek lehetnek:

 

  • # Kimerültség,

  • Immunrendszer gyengülése,

  • Allergiák megjelenése,

  • Depresszív hajlamok,

  • Emésztési zavarok: puffadás, hasmenés, székrekedés,

  • Hormonális zavarok: pajzsmirigy működési problémák, nőgyógyászati gondok, meddőség, klimax, ciszták, mióma
                   

                        

Az emberi test úgy lett kitalálva, hogy prioritásba helyezi az életben maradást, az egyensúly fenntartását. A folyamatosan fennálló stressz, rohanó életmód, a regenerációs idő elhagyása, a magunkra fordított idő elveszítése, mert mindig valami más sokkal fontosabb önmagunknál, nem segít ezen. A testünk ellen dolgozunk ilyenkor. Itt az ideje átgondolni, hogy az a test, amiben élünk, vajon megérdemli-e a törődést, az odafigyelést, a pihenést, az egészséget. Ez a test, ami biztosítja számunka a mindennapokat, azt, hogy az életet élni tudjuk!

      

Támogatni tudjuk a testünk működését ha odafigyelünk magunkra, a lelkiállapotunkra, az egészséges táplálkozásra, a rendszeres, de nem túlzásba vitt testmozgásra, a regenerációra, a pihenésre is.

          

A HELYTELEN TÁPLÁLKOZÁS MENTÁLIS BETEGSÉGEKHEZ VEZETHET?

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza