AJJAJ, KONFLIKTUS VAN! – TE HOGYAN KEZELED?

2019 április 15. Ábrahám Adrienn

Sokan sokféleképpen viselkedünk konfliktushelyzetben. Van, aki veszekszik; van, aki higgadtan érvel az igaza mellett; van, aki inkább visszahúzódik és helyesel, ha egy vitában találja magát. Mások pedig igyekeznek elkerülni a konfliktusokat, és úgy alakítani a beszélgetést, hogy ne kelljen a feszült helyzetben maradniuk.

 

Thomas és Kilman, két német pszichológus határozta meg a leggyakoribb konfliktuskezelési típusokat. Rád és környezetedre melyik jellemző?
                                

 

A versengő típus legfőbb célja, hogy ő nyerjen. Nemcsak a játékban, hanem a konfliktusokban is: övé legyen az utolsó szó, a döntő mondat. Ennek érdekében mindent latba vet! Viselkedésük hátterében a hatalom-orientáltság áll. Az ilyen típusú emberrel nehéz vitatkozni, ugyanis ügyes vitapartner, kiválóan érvel. Ütős mondatokkal, minden tapasztalatát felhasználva száll szócsatába. Szélsőségesebb esetben még az agresszív megoldások sem állnak messze tőle, hogy hatalmát, vagy fölényét bizonyítsa. Az együttműködés sajnos nem jellemző rá, inkább csak az önzés. Lehetséges pozitívuma, hogy erős akaratával bizonyításra motiválja partnerét.

 

Az elkerülő típus fő jellemzője, hogy konfliktushelyzetben visszahúzódik a csigaházába. Vagy más szóval élve: feszült helyzetben legszívesebben a homokba dugja a fejét, és úgy véli, hogy a legjobb, ha a gondokat a szőnyeg alá söpri. Mindezt általában elég jól kivitelezi: nemigen gondol a problémákra, ügyes abban, hogy eltereli róla a saját és mások figyelmét. Kényes kérdések esetén valamilyen kellemesebb téma felé irányítja a beszélgetést, vagy azt mondja: „majd később megbeszéljük”. Ha azonban rajta múlik, az a „később” lehetőség szerint soha nem következik be. Főként olyan témák esetén igaz ez, amit nem ő indít, hanem amivel valaki szembesíti: kommunikációs partnere felvetésére, kérdőre vonására így reagál. De azért a saját gondolatai esetén sem jellemző rá, hogy hosszasan lelkizne. Akkor lehet előnye az ilyen típusú konfliktuskezelésnek, ha a vitapartner vagy az alkalom még nem érett „a csatára”. De több a veszélye, mint a pozitívuma… Ugyanis a problémák nem kerülnek feltárásra és megoldásra, és ez előbb-utóbb gondot okozhat. 

 

Az alkalmazkodó jellemű konfliktuskezelő igyekszik engedni és együttműködni. Lemond a saját vágyairól, a saját igazáról azért, hogy társának kedvezzen. Elmondhatjuk, hogy ez nagyon szép cselekedet, gyakorlatilag egyfajta kommunikációs jótékonykodás. Azonban ez is kockázatos, hiszen hamar teljes behódolássá válhat, ha a saját érdekeinket, akaratunkat egyáltalán nem vesszük figyelembe. És hogy miként reagál erre a partner? Először kedvezőnek és kényelmesnek tűnhet, csodás lehet a számára. Hosszú távon azonban „elolvasztja” az alkalmazkodó személyiségét, vágyait. Ha párkapcsolatról van szó, akkor ilyen esetekben áll fenn a következő párbeszéd: „Már nem vagy, akinek megismertelek…” – mondja az egyik. Mire a másik így reagál: „Dehát mi a gond? Mindenben igyekeztem a kedvedben járni, minden úgy történt, ahogy szeretted volna!”

 

Ennél konstruktívabb a kompromisszumkereső típus, akinek az a célja, hogy konfliktushelyzetben olyan megoldás szülessen, amely mindkét félnek kedvező. Nézőpontja, hogy mindenki engedjen egy kicsit. Gyakorlatias, közvetlenül ragadja meg a lényeget, és az adott kérdésre keres megoldást. Emiatt nem mélyül el abban, hogy mi okozta az adott konfliktust, érdekellentétet, mi áll a problémák hátterében. Nem elemez, hanem a konkrét szituáció válaszait keresi. Előnye, hogy így gyors megoldás születik, és látszólag mindegyik fél kap valamit. De ugyanez a hátránya is: valamit mindkét fél veszít is egyben. Lappangó problémaforrások maradhatnak a kompromisszumok után, amik később újabb ütközőpontot nyújthatnak, hiszen nem születik teljes feltárás, megértés, és így a megoldás sem az igazi.
                                

 

Legelőnyösebbnek azt mondhatjuk, ha valaki problémamegoldó módszerrel kezeli a konfliktusokat. Az ilyen típusú ember konszenzusos megoldásokat keres: teljes mértékben feltárja a problémát, igyekszik mélyre ásni és kutatni az okokat, megnézi, hogy mi vezetett idáig, és mi lesz az, ami hosszú távon is hatásos. Tehát nemcsak a tünetet kívánja kezelni, nem hisz abban, hogy „bekapunk egy szem gyógyszert, és minden megoldódott”, vagy hogy pár kedves szóval, egy röpke bocsánatkéréssel minden elintézhető. Sokak számára azonban fárasztó lehet a konfliktusok kezelése egy problémamegoldó típusú partnerrel, nehézkesnek vagy kényelmetlennek tűnhet nekik ez az elemzés, főleg akkor, ha rájuk nem ez a konfliktuskezelési stílus jellemző.

 

Hangsúlyozzuk azért: nem lehet mindig ennyire egyértelműen kijelenteni, hogy melyik konfliktuskezelési stílus jó, vagy rossz. Ez helyzetfüggő is. Elmondható, hogy van egy általános kommunikációs stílusunk, egy ránk jellemző konfliktuskezelési módunk, de nyilvánvalóan a környezetünk, az embertársaink is befolyásolnak minket. Nem mindenkivel tudunk egyformán és közvetlenül viselkedni, nem tudunk mindenkinek megnyílni, hogy tényleg építő módon oldjuk meg a problémákat. Elképzelhető például, hogy az egyébként kompromisszumkész vagy problémamegoldó típusú emberből is elkerülő, vagy alkalmazkodó válik, ha erősen versengő, vagy elkerülő típusú társsal áll szemben. Ne feledjük azonban az alkalmazkodás és az elkerülés kockázatait: ily módon a problémák megmaradnak nem kerülnek feloldásra és belülről őrölhetnek, ez pedig sok egészségügyi kockázatot rejt magában. A stresszbetegségek hátterében ugyanis gyakran állnak fel- és megoldatlan konfliktusok.

 

Fontos tudnod:

 

💙 Először a saját konfliktuskezelési stílusodat keresd és találd meg – mielőtt még a párod vagy a főnököd orra alá tolod ezt a cikket, hogy nem megfelelő a konfliktuskezelési módszere… 🙂 Legkönnyebben önmagadon változtathatsz, és ha te másképp reagálsz konfliktushelyzetekben, az a környezetedre is hatással lesz. 

 

💙 Ha úgy véled, fejleszteni szeretnéd a konfliktuskezelési módodat, akkor jó hírem van: a konfliktuskezelés tanulható! Íratkozz be egy kommunikációs tanfolyamra, vagy egy profi coach-hoz, terapeutához, és mondd el neki, min szeretnél változtatni és miért. Meglátod, pozitív változásokat fog hozni az életedbe! 

 

MEGVÁLTOZTAM, ÉS ETTŐL MEGJAVULT A KAPCSOLATOM A SZÜLEIMMEL

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza