ÍGY VÁLASSZ KOZMETIKUMOT, HA SZÁRAZ A BŐRÖD

2019 április 5. Németh-Ambrus Orsolya

A száraz bőr különleges ápolást és odafigyelést igényel, de a megfelelő törődést látványosan meghálálja. Ha megtetted az előző cikkünkben említett nulladik lépést, vagyis már iszol elég vizet minden nap, akkor itt az ideje kicsit jobban megnézni, milyen terméket is érdemes használnod, ha továbbra is küzdesz a bőrszárazság tüneteivel.

   

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy mi a különbség száraz és dehidratált bőr között. Bár a tüneteik hasonlóak lehetnek (száraz, hámló, esetleg viszkető bőrfelszín, amely jobban ki van téve a környezeti ártalmaknak, és az öregedés jeleinek), valójában egészen más okok állhatnak a háttérben.

   

 

Száraz bőr

            
A száraz bőr egy bőrtípus, és jórészt genetikai okai vannak, vagyis ha száraz a bőröd, valószínűleg örökölted. Egyik fő jellegzetessége, hogy a bőr nem választ ki elég faggyút (ami egyébként egy természetes olajos réteget képez, rugalmassá és hidratálttá téve a bőröd). Ráadásul ez a jelenség sokszor összefüggésbe hozható a nem kiegyensúlyozott hormontermeléssel, de akár pajzsmirigy-túlműködéssel is. A bőrtípusodat nem igazán változtathatod meg, de megfelelő kozmetikumok használatával sokat segíthetsz a megjelenésén.

   

 

Dehidratált bőr

      
Ezzel szemben a dehidratáltság egy bőrtünet, amit extrém időjárási körülmények, helytelen életmód vagy rossz táplálkozási szokások okozhatnak. Az alkohol vagy kávéfogyasztás, a túl kevés víz és nyers étel fogyasztása, vagy éppen a hideg, téli szél is dehidratáltságot okozhat, mivel ezek mind csökkenthetik a bőr nedvességtartalmát. A kulcs az, hogy ebben az esetben a probléma a vízhiány, nem az olaj hiánya, sőt, a zsíros bőr is lehet dehidratált. Szerencsére a dehidratáltság ideiglenes, és életmódváltással könnyen javítható az állapot.

 

 

Erre figyelj:

   
Először is, legyen bármilyen tetszetős a csomagolás, mindenképp keresd meg az összetevők listáját a kozmetikumon, és ezeket az alapanyagokat (ne) keresd rajta:

 

Figyelj arra, hogy lehetőleg kíméletes alapanyagokból összerakott termékeket használj, ha lemosó terméket keresel. A Sodium Lauryl Sulfate (SLS) és a Sodium Laureth Sulfate (SLES) nem tartozik ezek közé, de valójában más, szulfonálással készült alapanyag sem. A Sodium Coco Sulfate (SCS) például hiába elfogadott Ecocert minősítésű öko termékekben, a hatása mégis hasonló szulfátos testvéreihez. Ami viszont kimondottan gyengéd alapanyag, az például a Cocamidopropyl Betaine, a Coco / Decyl vagy Lauryl Glucoside, a Sodium Cocoyl Isethionate, a Sodium Lauryl Sulfoacetate. Egy jó minőségű hagyományos szappan is megfelelő lehet, de arcbőrre inkább ne használd, jobb választás lehet egy krémes lemosó helyette.

       

A dehidratált és a száraz bőr is egyaránt meghálálja, ha humektáns, azaz nedvességmegkötő van egy termékben, főleg, ami a krémeket, szérumokat illeti. A humektánsok magukba szívják a levegő nedvességtartalmát, és a bőr mélyebb rétegeiből is felszínre “húzzák” a vizet. Az, hogy kiszárítják a bőrt, egy téveszme, legalábbis, ha iszol elég folyadékot. Ilyen humektáns a glicerin, a hialuronsav (ami valójában nátrium-hialuronát), de ha az összetevők listáján azt látod, hogy Sodium PCA, Sodium Lactate, vagy éppen Xylitolglucoside, nyert ügyed van. Az előbb felsoroltak közül különösen a hialuront és a Sodium PCA-t emelném ki, ők tartoznak ugyanis a legerősebbek közé, éppen ezért kevesebb is elég belőlük, tehát ha az összetevőlista vége felé bukkansz rájuk, a termék akkor is lehet jó választás.

                       

Az emolliensek (bőrlágyítók) a száraz bőr legjobb barátai. Közülük is azok a bőr felületén egy zárt réteget képező anyagok, amelyek nem engedik, hogy a bőr felszínéről elpárologjon a nedvesség. Segítenek puhítani a megkeményedett sejteket, sőt erősítik a sejtek közötti összetartást, így egységesítik a bőrfelszínt, megvédik a bőr alsóbb rétegeit, és javítják a bőr kinézetét. Ilyen emolliensek a növényi olajok, vajak, viaszok, vagy az észterek is. A Caprylyl / Capryl Triglyceride hosszúra sikerült nevétől például nem kell megijedni, természetes eljárással készült kiváló, gyorsan felszívódó emolliens, amelyet előszeretettel használnak krémek, testolajok, szérumok egyik fő alapanyagaként.

   

Ha száraz vagy vízhiányos a bőröd, keresd az összetevők listáján a proteineket, a kollagént, és az elasztint, amelyek látványosan és szinte azonnal javítanak a bőröd állapotán. Mivel a száraz bőr érzékenyebb a külső hatásokra, ne feledkezz meg az UV-védelemről sem.

                        

Tarts velünk, mert a következő bejegyzésből kiderül pár otthon is alkalmazható praktika, könnyedén beszerezhető alapanyagokból!

 

A FIATALOS BŐR 6 TITKA – tényleg a kozmetikumoktól leszünk ránctalanabbak?

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza