VÉGRE KIMOZDULHATUNK A GYEREKKEL? – babával a levegőre

2019 március 25. Bartos Rita

Itt a tavasz, végre eljött az a pillanat, hogy kimozdulhatunk a lakásból a gyerekeinkkel. De sokakban felmerül a kérdés: mikortól vihetjük sétálni a kicsiket, és egyáltalán hogyan öltöztessük ilyenkor a gyerekeket?

 

Az újszülött-ellátás tanfolyamomon sort kerítünk arra, hogy átbeszéljük, mikor tudjuk kivinni az csecsemőt a friss levegőre. Téli időszakban csak a baba két hetes korától tudunk kimozdulni, viszont a tavaszi-nyári babák és főként édesanyjuk jól járnak, már 8-10 napos kortól el lehet kezdeni a levegőhöz szoktatást

 

1️⃣ Az első nap öltöztessük fel a kicsit és egy-két percre üljünk vele a nyitott ablak elé. Figyeljünk, hogy ne legyünk huzatban.

 

2️⃣ A fokozatosság elvét betartva második nap már kiléphetünk az udvarra, erkélyre és 5-10 percet kint tölthetünk a kicsivel.

 

3️⃣ Harmadik nap már 25-30 percre is kivihetjük és megtehetjük vele a várva várt sétát – mindenkinek megmutatva gyönyörű babakocsinkat. 😀 

 

4️⃣ A negyedik naptól kezdve annyi időt tölthetünk vele a szabadban, amennyit csak szeretnénk és amennyit az időjárási viszonyok lehetővé tesznek.

 

A természetes D-vitamin bevitel rendkívül fontos a baba és a mama számára is, de a séta az egész családnak jó kikapcsolódás. Remek apai feladat is lehet, hogy délutánonként vagy hétvégén, amíg anya háztartási teendőkkel van elfoglalva, esetleg pihenne egy keveset 😉 , addig apa és baba kettesben indul sétálni.

 

 

A nagyobb testvér is élvezni fogja, hogy nem kell már teljes mértékben a kis jövevényhez igazítani a szabadtéri elfoglaltságot, játszótér-látogatást. Mindkét gyerek jól érzi majd magát, de főleg anya, akinek nem kell úgy éreznie, hogy osztódnia kell a gyerekek miatt.

 

Szülés után az édesanyák úgynevezett involúciós folyamaton mennek át, ez a szervezet visszaállását jelenti a várandósság előtti állapotra. A folyamat során meghatározó szerepet játszhat a mozgás, illetve az ilyenkor előforduló negatív kedélyállapot kialakulásának esélyét is csökkentjük. A 6. hét elteltével, ha úgy érezzük, illetve az orvosunk is engedélyt ad rá, el is kezdhetünk mozogni, esetleg futni a babakocsival vagy az egyre inkább elterjedt babakocsis jógát is elsajátíthatjuk.

 

A babával való kimozdulás egy jó trükk is lehet azoknak az anyukáknak, akiknek rosszul alvó kisbabájuk van. Az esetek nagy részében a picik, ahogy a levegőre érnek, elalszanak és képesek órákon át nyugodtan pihenni.

 

A legnehezebb kérdés újdonsült szülőknek az öltöztetés. Tanácsolom, hogy egy réteggel többet adjunk rá a gyermekre, mint ami rajtunk van. Amikor a fenti mondat elhangzik, az Újszülött-ellátás tanfolyamon általában nagy a derültség, hiszen az apukák már régen rövid- nadrágban járnak, amikor az anyukák még mindig téli kabátban vacognak a csalóka kora tavaszi időben. 😀 

 

A babakocsiban fekvő babákra meleg tavaszi napokon adjunk egy body-t, húzzunk rá egy rugdalózót, zoknit, kardigánt, vékony sapkát és takarjuk be. Az arcát azonban ne takarjuk el, hagyjuk, hogy az első tavaszi napsugarak minél több D-vitaminhoz juttassák.

 

 

Nagyobb gyerekekről is lekerülhet a meleg kabát és bundás cipő. Vigyük őket játszótérre, kirándulni, biciklizni.

 

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szép tavaszi napokat, sok szabad levegőn eltöltött órát kívánok! 🌞 

 

Ha aggódsz a babád bőréért, már előre felkészülhetsz, hogyan vigyázz rá:

 

HOGYAN VIGYÁZZ NYÁRON A KISBABÁD BŐRÉRE?

 

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza