A HELYTELEN TÁPLÁLKOZÁS MENTÁLIS BETEGSÉGEKHEZ VEZETHET?

2019 március 24. Ételem.hu

Régóta foglalkoztatja az embereket az étkezés és a lelki, illetve mentális problémák közötti összefüggés. Egyre több jel mutat arra, hogy a depresszióhoz vezető út rossz étrendi szokásokkal és vércukorszint-ingadozást, kedélyváltozást okozó élelmiszerekkel van „kikövezve”, egyéb tényezők mellett. Az itt közzétett cikkben a világszerte elismert Loma Linda Egyetem tanulmányáról olvashatunk, amely nem egyedi eredmény, hiszen más országokban is zajlottak hasonló kutatások. Ajánlom Olvasóink figyelmébe! (Tóth Gábor)

 

A Loma Linda Egyetem tanulmánya összefüggést talált kaliforniai felnőtteknél az egészségtelen étrend és a mentális betegségek között*

 

Egy tanulmány kimutatta, hogy a rossz lelki egészség összefüggésben van a gyenge minőségű étrenddel – függetlenül az olyan személyes jellemzőktől, mint például a nem, iskolázottság, életkor, családi állapot vagy a jövedelemszint.

 

A tanulmány, amit február 16-án publikáltak az International Journal of Food Sciences and Nutrition (fordításban kb. Élelmiszer- és Táplálkozástudományok Nemzetközi Lapja) című szaklapban, felfedte, hogy azok a kaliforniai felnőttek, akik több egészségtelen ételt fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel mutatták mérsékelt vagy súlyos pszichológiai zavar tüneteit, mint egészségesebben étkező társaik.

 

Jim E. Banta, PhD, MPH, a Loma Linda Egyetem School of Public Health részlegének docense, valamint a tanulmány fő szerzője szerint az eredmények hasonlóak a korábban más országokban végzett tanulmányokéval, amelyek összefüggést találtak a mentális betegségek, valamint az egészségtelen étkezési szokások között. Megállapították például, hogy a magas cukorbevitel összefüggésben van a bipoláris zavarral, az olajban sült vagy magas cukor- vagy fehérliszt-tartalmú élelmiszerek fogyasztása pedig a depresszióval.

 

 

“Ennek, és más hasonló tanulmányoknak nagy hatása lehet a viselkedési zavarok kezelésében” -mondta Banta. “Talán eljött az idő számunkra, hogy közelebbről megvizsgáljuk az étkezés mentális egészségre gyakorolt hatását. Több kutatásra van szükségünk, mielőtt határozottan állást foglalnánk, de úgy tűnik, a bizonyítékok ebbe az irányba mutatnak.”

 

Banta felhívta a figyelmet, hogy az összefüggés, amit a helytelen étrend és a mentális betegségek között találtak, nem egy alkalomszerű vagy esetleges kapcsolat. Azt azonban hozzátette, hogy a Kaliforniából származó eredmények korábbi tanulmányokra épültek, és hatással lehetnek jövőbeni kutatásokra, valamint az egészségügyi szolgáltatók viselkedési zavarok gyógykezelésével kapcsolatos megközelítéseit is befolyásolhatja.

 

Tanulmányukban Banta és csapata több mint 240 000 telefonos felmérés adatait nézte át, amit 2005 és 2015 között végeztek a több éven átívelő California Health Interview Survey (CHIS – fordításban Kaliforniai Egészségügyi Interjú Felmérés) részeként. A CHIS adatbázis átfogó információkat tartalmaz szociodemográfiai adatokról, egészségi állapotról, egészségügyi szokásokról, és a célja, hogy a kaliforniai régiókra és a különböző etnikai csoportokra vonatkozó statisztikai adatokat szolgáltasson.

 

A tanulmány megállapította, hogy a kaliforniai felnőttek közel 17%-a valószínűleg mentális betegségben szenved, 13,2% mérsékelt lelki zavarral és 3,7% súlyos pszichológiai zavarokkal küzd.

 

A tanulmány szerint a csapat megállapításai “további bizonyítékokat szolgálnak arra nézve, hogy a közpolitikának és a klinikai gyakorlatnak kifejezettebben kellene céljául tűznie a mentális problémákkal küzdő emberek étrendminőségének javítását.

 

Azt is megállapították, hogy “az étrendi változtatásokkal különösen azokat a fiatal felnőtteket kell megcélozni, akik 12 évnél kevesebb iskolai tanulmányt folytattak, valamint az elhízott személyeket.”

 

Az eredeti cikket írta: James Ponder, Dátum: 2019. február 20. 

A cikket fordította: Németh-Ambrus Orsolya

 

Egy releváns cikk a témában Tóth Gábor Bio Gabitól, érdemes elolvasni:

 

EZT (T)EDD, HA STRESSZES AZ ÉLETED!

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza