FEHÉRJÉS VEGÁN KÓKUSZTEKERCS – egészséges édesség hedonistáknak

2019 március 19. Szalontai Ildikó

Igen, hedonista vagyok, ez kétségtelen! 🙂 Emellett viszont állandóan törekszem az egészséges, tudatos étkezésre, nassolásra. Mindannyiunkban ott a vágy egy kis kényeztető édesség után, ezt kár is tagadni, hosszú távon szinte leküzdhetetlen, nekem biztosan. Állandóan cikáznak a fejemben az ötletek, lételemem a sütés-főzés. Azonban a vonalaimra állandóan vigyáznom kell, az edzésekkel egészségemet megóvni, az izomzatomat fejleszteni szeretném. Voltam vékonyabb, mint most, viszont izmom is alig volt, nem éreztem jól magam.

 

Egészséges édességre való vágyam következményeként született meg a fejemben ez a recept és első próbálkozásra csodás lett!

 

Elsődleges célom volt, hogy a blnce Pro3 vaníliás fehérjét – aminek csodás vaniliás, bársonyos íze van – felhasználjam, beépítsem a süteménybe, de hogy megóvjam a rendkívül magas aminosav, vitamin, nyomelem, ásványi anyag tartalmát, csakis nyers édesség jöhetett szóba. Így esett a választásom a vegán kókusztekercsre. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! 

 

Hozzávalók a kakaós részhez:

 

– 150 g mandulaőrlemény (Nem mandulaliszt! Az én hatvani bioboltomban kapható ilyen, de ha nincs, a mandula forgácsot kávédarálóban megdaráljuk.)

– 50 g kókusztejpor

– 1 ek. kakaó

– csipet só

– 100 ml kókusztej (Cocomas kókuszkrém vízzel hígítva)

– 2 ek. datolyaszirup (méz, agavé, vagy a diétába illeszthető egyéb édesítő)

– 3 mk. konjak liszt

– 1 púpos ek. blnce Pro3 vaniliás fehérje

– 30 g olvasztott kókuszvaj

 

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a kókusztejet, olvasztott kókuszvajat. Nem kell megijedni, híg az állaga. (Mennyei a kókuszvaj, igazi vaj ízű, vegán vaj). Ezen a ponton érdemes megkóstolni, mert nagyon finom! Azt hiszem, hogy csokikrémként is fogom más sütikben használni, kevesebb konjak liszttel remek töltelék lesz.

 

Tálban hagyjuk, hűtőbe tesszük.

 

Közben elkészítjük a fehér krémet:

 

– 5 dkg kókuszreszelék

– 1 ek. olvasztott kókuszvaj

– 50 ml Cocomas kókuszkrém

– 1 mk. konjak liszt

– 2 ek. méz, vagy agavé szirup

– 1 csapott ek.blnce Pro3 vaníliás fehérje

 

A száraz hozzávalókat összekeverjük, utána a nedveseket hozzávegyítjük, hűtőbe tesszük.

 

A tetejére:

 

Kókuszreszelék és blnce vaníliás fehérje vegyítve

 

Miután mindkét krém lehűlt, kivesszük a hűtőből, a megszilárdult, fényes, rugalmas kakaós részt gombóccá gyúrjuk. Folpackkal beterítünk egy nagyobb vágódeszkát, rátesszük a kakaós gombócot, kissé ellapítjuk.

 

 

A tetejére is folpackot teszünk és egy nyújtófa segítségével kb. 25 cm széles téglalapot formázunk. Lehúzzuk a felső fóliát és egyenletesen rámorzsoljuk a fehér masszát. Visszatesszük a folpackot és hengerezünk rajta, hogy elsimuljon a fehér rész.

 

 

Lehúzzuk a felső fóliát, az alsó fólia hosszabb részétől kezdve óvatosan feltekerjük, felgörgetjük a süteményt. Rugalmas, könnyen tekerhető, nem fog repedni.

 

 

Óvatosan rászórjuk, rátapasztjuk a kókuszreszelék-fehérje keveréket. Óvatosan forgassuk és szórjuk meg minden oldalát, mert lágy. Tegyük hűtőbe néhány órára. Jól szeletelhető, de hűtőben kell tartani, mert a kókuszvajtól lágy lesz szobahőmérsékleten.

 

 

Napközben, edzés előtt egy csodás kis finom, tápanyagdús falatka. Nálam nagy sikert aratott, és az Ételem.hu szakértői is imádták! 🙂

 

Ha tetszett ez a recept, próbáld ki bio bloggerünk előző, szintén szuperegészséges receptjét is:

 

ENERGIA MUFFIN: EGÉSZSÉGES ÖSSZETEVŐK TITOKBAN

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza