VEGÁN CSILIS BAB – SZERKESZTŐNK KEDVENC EBÉDJE

2019 március 11. Kovács Mirjana

Beavatlak benneteket a titokba! Mi az, amit legszívesebben reggel, délben és este is megennék, úgy a hét 6 napján? 😀 Bizony, a szakértőnk, Miri fantasztikus receptje alapján készült chili con carne-t! (Igaz, inkább datolya nélkül, és pici sóval – remélem, ezért nem kapok ki tőle 🙂 ) – a szerkesztő voltam, fogadjátok szeretettel a világ legfinomabb étkét! (Természetesen nem vagyok elfogult.)

 

A chilis babról mindig mindenkinek Mexikó jut eszébe. Amikor viszont ellátogatunk az országba, nagy meglepetésünkre sehol nem találunk az étlapon chili con carne-t, ugyanis ez az étel valójában Amerikából származik!

 

Mivel én mindig is nagyon szerettem a chilis babot, úgy döntöttem, elkészítem vegán módra. A recept akkora sikert aratott, hogy még a húsevő édesapám is – aki egyébként nem szereti a chilis babot –  mind a tíz ujját megnyala utána. De nemcsak hogy nagyon finom, még állagra is teljesen mértékben a húsos verziót idézi. Mindemelett pedig természetesen csak és kizárólag természetes, növényi alapanyagok felhasználásával készül olaj és cukor hozzáadása nélkül.

 

Hozzávalók (kb 4 adaghoz)

 

2 fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

1 db kápiapaprika

5 db répa

750 g paradicsompüré

1 ½ ek szárított metélőhagyma

1 tk szárított kakukkfű

3/4 tk cayenne bors

2 ½ tk őrölt pirospaprika

3-4 szem friss datolya (vagy aszalt datolya beáztatva)

280 g édes csemegekukorica (vagy 1 konzerv)

500 g főtt vesebab (vagy 2 konzerv)

 

Elkészítés

 

1. A répát késes aprítóban vagy turmix gépben rizsszem nagyságúra aprítjuk. Ha nincs otthon egyik említett konyhai gép sem, akkor egyszerűen le is reszelhetjük. Ízre ugyanolyan lesz, csak állagra kevésbé fog hasonlítani a darált húshoz.

 

2. A hagymát, fokhagymát és kápia paprikát apróra felkockázzuk, majd egy fazékban, kevés vízen puhára pároljuk.

 

3. Amíg párolódik, addig a datolyát kevés vízzel leturmixoljuk. Ezzel fogjuk édesíteni az ételt.

 

4. Miután a hagyma és a paprika megpuhult, hozzáadjuk at őrölt pirospaprikát valamint cayenne borsot, és jól elkeverjük.

 

5. Ezután beletesszük a répát, felöntjük paradicsompürével, és a fűszerekkel, valamint a datolyával ízesítjük.

 

6. Addig főzzük, amíg a répa megpuhul (kb 20 perc). Végül hozzáadjuk a kukoricát és a babot, és jól elkeverjük.

 

7. Tálalhatjuk főtt barnarizzsel, bulgurral, vagy ehetjük akár magában is.

 

Ha desszertet is készítenél, íme Miri fantasztikus palacsintája, próbáld ki:

 

VÉGRE EGY EGÉSZSÉGES PALACSINTA! VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES FINOMSÁG

 

 

 

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza