TAVASZI SZERELEM HÁZI KEDVENCEINKNÉL – hogyan kezeljük?

2019 március 10. Dr. Saufert Gyula

Rendelőnkben is beindul a tavaszi nagyüzem, hiszen a természet kedvenceinknek is jelzi, hogy itt a szerelem ideje. Négylábú társaink ismét nyakukba veszik a falut-várost, hogy hölgyismerőseikkel találkozhassanak. Ennek a következménye, hogy az állatorvos ilyenkor nem csak ivartalanít, hanem verekedésből származó tályogos sebeket kezel, a balesetes állatokat röntgenezi, a szétnyílt sebeket összevarja, antibiotikumos és fájdalom csillapító kezeléseket végez.

 

A szuka  kutyáknál jól megfigyelhető az évente kétszeri (tavaszi-őszi) tüzelési időszak, ilyenkor megváltozik a viselkedésük, hajlamosak az elszökésre, csavargásra, keresik a kanok társaságát.  Kan kutyák kerítést, láncot, autókat figyelmen kívül hagyva keresik föl a tüzelő szukákat, gyakran balesetet szenvednek, esetleg véres verekedésbe torkollik a kirándulás.

 

Macskáknál kicsit más a helyzet, ők egész évben készek a párzásra (a nőstények 3 hetente ivarzanak), ez irányú lendületük legfeljebb a hideg téli hónapokban csökken valamelyest.

 

És mit tehetünk mi, ha egy csinos nőstény kutyusunk van, akiért évente kétszer lebontják a kanok a kerítést, átrendezik a virágoskertet, és a veteményesben is csak néhány répát hagynak? Vagy mit tegyünk városi kedvencünkkel, akit csak kutyabugyiban, a kanok állandó molesztálása mellett tudunk sétáltatni? Ha biztosak vagyunk abban, hogy nem szeretnénk kiskutyát, a legjobb megoldás a szuka ivartalanítása. A műtétet javasolt fiatal korban elvégezni, ha tehetjük még 6-7 hónapos kor – az első tüzelés – előtt. Mára már megdőlt az a nézet, hogy egy nőstény kutyának mindenképpen kell egyszer ellenie/tüzelnie. Sőt! A korai ivartalanítás mellett rengeteg érv szól:

 

 

☑️ A fiatal kutya sokkal gyorsabban túl van a műtét nehézségein, a lábadozáson, mint idősebb társaik,

☑️ Egyetlen tüzelésnél sem kell reszkessünk, hogy kedvencünk a „szüzességét elveszti”,

☑️ Nem kell számítani idős korban emlődaganat, méhgyulladás megjelenésére,

☑️ Elég csak a petefészket eltávolítani (kisebb beavatkozás, kisebb műtéti seb: gyorsabb gyógyulás).

 

Amennyiben kedvencünk már túl van a tüzelési időszakon vagy idősebb, akkor is érdemes az operációt elvégeztetni. A műtét előtt ilyenkor fokozottan javasolt a laborvizsgálat, és a szív ultrahangos vizsgálatát is érdemes elvégeztetni a biztonságos altatás érdekében.

 

A kan kutyák nemcsak akkor okoznak kellemetlenséget, ha megszöknek, hanem akkor is, ha bezárjuk őket. Ilyenkor ugatásukkal, vonyításukkal, agresszív viselkedésükkel, és olykor romboló magatartásukkal sok kellemetlenséget okozhatnak. Kan kutyák esetében is csak az ivartalanítás (herélés) jöhet szóba, mint végleges megoldás – amennyiben a lányok miatti elkóborlást szeretnénk megszüntetni. A heréléssel a kanok agresszivitása is csökken.

 

Nőstény macskák esetében szintén az ivartalanítást javasoljuk, minél korábbi életkorban (5-6 hó). Ne felejtsük el: egyetlen nőstény macska egy év alatt akár 10-12 utódot is világra hozhat, és ennyi kis jövevényt szinte kizárt mind gazdihoz juttatni. 

 

 Nőstény cica ivartalanítása. Viszonylag egyszerű műtét, amely megéri,
hiszen megelőzzük vele a nemkívánt szaporulatot, valamint vigyáz kedvencünkre

 

A kiherélt kandúr többé nem csavarog, nem verekszik, nem lesz sérült és tályogos, nem kap el fertőző betegséget verekedés közben, a lakásban tartott pedig nem spriccel bűzös vizeletet.

 

Az ivartalanítás biztos módszer arra, hogy ne legyen nem kívánt szaporulat, melynek felnevelése, elhelyezése a tulajdonos felelőssége! A műtéttel nemcsak sok kellemetlenséget, bajt előzhet meg, hanem azt is hogy újabb kiskutyák, kiscicák jöjjenek világra, amelyek már születésükkor halálra vannak ítélve.

 

Dr. Saufert Gyula
Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

 

ÍGY ELŐZHETED MEG A SZÍV- VAGY BŐRFÉRGESSÉG EMBERRE TERJEDÉSÉT!

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza