TAVASZI TISZTÍTÓKÚRÁK GYÓGYNÖVÉNYEKKEL

2019 március 5. Author Guest

Modern társadalmunk hiszi csupán, hogy a „bonyolultabb” mindig fejlettebb, hiszen sokszor a legegyszerűbb megoldások a leghatékonyabbak. Az egészséges táplálkozás tekintetében is ismert alaptétel, hogy minél kevesebb feldolgozással, minél természetesebb formában fogyasszuk táplálékunkat.  A téli időszakban természetesen nehezebb dolgunk van, ha tudatosan szeretnénk táplálkozni, különösen, ha még környezettudatos gondolkodással is meg vagyunk áldva, s kerülni szeretnénk a távoli országokból származó élelmiszereket, vagy esetleg a vegetáriánus vagy vegán konyhát részesítjük előnyben.  A tavaszi időszakban már könnyebb dolgunk lesz, de előtte feltétlenül iktassunk be egy tisztítókúrát!

Tavaszi nagytakarításra nem csak a lakásnak van szüksége, hanem  az emberi szervezetnek is. A téli időszakban általában kevesebbet mozgunk, megváltozik a fogyasztott táplálék összetétele és mennyisége is. A felhalmozódott salakanyagok kiürítése, a szervezet méregtelenítése hatékonyabbá teszi a tavaszi újjáépülést, a belső szervek regenerációját és az új évszak szokásaira, megváltozott körülményeire való átállást. Mindebben nagyon egyszerű gyakorlatok is komoly segítségünkre lehetnek, illetve használhatunk néhány könnyen elérhető gyógynövényt is.

         

Mikor vettél utoljára néhány igazán mély lélegzetet a friss levegőn? Ha valaki a főnöke vagy a családja viselkedése láttán sóhajt egy nagyot, az nem számít bele. 🙂 Nyolc-tíz mély lélegzettel tud kicserélődni a tüdőnk teljes levegőtartalma. Ezzel segítjük a test nedveinek áramlását is, amely megalapozza a továbbiakat.

 

                               

Egyesületünk nem véletlenül a tavaszi időszakban szervezi gyógynövényismereti tanfolyamait: az emberi szervezetnek ekkor van legnagyobb szüksége a növények segítségére.  A gyógynövények használatában jártas szakemberek, köztük orvosok és gyógyszerészek is, sok más témakör mellett bemutatják a tavaszi tisztítókúra egyszerű elemeit is, melyek helyben elérhető növények segítségével megvalósíthatók.

A fenti légzőgyakorlatot jól kiegészíti a vöröshagyma száraz, külső héjából készült hagymahéjtea fogyasztása. Ez a tea nem hagymaízű! Segít a tüdő és a légutak megtisztításában. 

 

A mindenki által jól ismert gyermekláncfű – a pitypang – a népi gyógyászatban hagyományosan a szervezet nagy rendcsinálója tavasszal. Regenerálja a májat, tisztítja a vesét, rendbe teszi az emésztőszervrendszert. Egy hónapon minden nap készítsünk teát a virágjából.

 

 

A pitypangteát váltogathatjuk csalánteával is. Szintén időszakosan javasolt a fogyasztása, maximum 6 hétig. Jól ismert vértisztító hatása mellett roborálja, erősíti is a szervezetet ásványi anyagaival.  Egyéb gyógyhatásait most nem részletezzük,  de csak a tisztítókúra szempontjából is egyedülálló gyógynövény.

 

A zamatos turbolya a tavaszi időszak egyik legsokoldalúbban hasznosítható ajándéka. Levelei a petrelyemre emlékeztetnek bennünket, ernyős virágzata kis fehér szirmokat bont ki. Leveleit megdörzsölve jellegzetes illata az ánizst idézi. Akinek esetleg az ánizsillat nem ismerős, gondoljon a negro cukorkáéra. Megtaláljuk az erdők alján, félárnyékos helyeken, cserjék tövében. Tévesztő párjának a foltos bürököt tekintik, de annak egyáltalán nincs ánizs illata, s levele inkább a répáéra emlékeztet. Inkább csak fejlődésük korai időszakában hasonlítanak egymásra. A foltos bürököt ártalmas hatóanyagai miatt egyáltalán nem használjuk. A turbolyát a franciák a konyhában is alkalmazzák: mártások, krémek készítéséhez is gyűjtik. Édeskés levelei feldolgozás nélkül is rágcsálhatóak, nyersen fogyasztva szintén jótékony hatású a légutakra és a tüdőre. Felhasználhatjuk tavaszi saláták, szendvicsek ízesítésére, vagy akár sült burgonya, túró fűszerezésére. És természetesen teát is készíthetünk belőle. Forrázhatjuk együtt a már említett vöröshagyma héjával: a turbolya finom ízt ad a keveréknek. A mentával is jól haronizál. Légúti megbetegedések, tüdőbántalmak mellett jótékony hatással van a vese, a hólyag és az emésztő-szervrendszer működésére is. Ha a tavaszi időszakon túl is szeretnénk tartalékolni belőle, konyhai felhasználásra mélyhűtve tárolhatjuk, mint a petrezselyem zöldjét.

 

Ahhoz, hogy újra felfedezhessük a természet ajándékait, csak egy kicsi szaktudásra, érdeklődő hozzáállásra van szükségünk. Dolgozom az ismeretterjesztés mellett azon is, hogy összehozzuk egyesületénk keretében egymással a hasonlóan gondolkodó embereket, akik egymást segítve könnyebben találnak rá tudatosabb életstílusukra. Ha készek vagyunk lecserélni néhány berögzült szokásunkat, gyorsan felfedezhetjük, hogy – a bolti filteres tea és műétel helyett –  közvetlen környezetünk is mennyi jól hasznosítható gyógynövényt és konyhai alapanyagot kínál számunkra.

 

Gyógynövény-ismereti tanfolyam Szegeden

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza