AZ ÚJRA FELFEDEZETT FANTASZTIKUS SZUPERTÁPLÁLÉK – MI AZ?

2019 március 4. Tóth Gábor

Melyik az az apró mag, amelybe újra beleszeretett a társadalom és a tudomány egyaránt? Talán meglepő, de a lenmag. Ezt a fantasztikus olajos magvat ismételten megkedveltük – és milyen jól tettük! Hiszen különlegesen pozitív hatásokkal rendelkezik, sőt egyenesen superfood válhat belőle – de hogyan? 

 

Korábban inkább más célokra használták a lenmagot, majd visszatért a humán táplálkozásba, hasonlóan más reformnyersanyagokhoz. Sokan egészben használják, azonban az egész lenmag részben nem emészthető (szinte változatlan formában kiürül), részben feltapadhat a bélfalra és irritációkat okozhat. Hasznosabb pehely vagy őrlemény formájában alkalmazni, bőséges napi folyadékbevitel mellett.

 

Mint a legtöbb olajos mag esetében, itt is az olajtartalomra és annak minőségi összetevőire helyeződik a hangsúly. A mag, több mint egyharmada értékes olaj. A lenmagolaj esszenciális omega-3 zsírsavakban, ezen belül alfa-linolénsavban (ALA) igen gazdag. Korunkban az ún. omega-3 korrekciónak nagy jelentősége van, azaz a zsiradékbevitelt az omega-3 zsírsavak javára érdemes eltolni az étrendben (az omega-6 irányból). Ennek leggazdaságosabb és legegyszerűbb eszköze a hidegen sajtolt lenmagolaj.

 

Ez azonban még korántsem minden jó tulajdonsága! A lenmag fehérjeértéke igen jelentős, így a préselés során képződő lenmagpogácsát megőrölve lenmagliszthez jutunk, amely fehérje és élelmirost-forrássá lép elő. Jelentős a B-vitamin, foszfor- és magnézium tartalma is.

 

Egyes állatok (pl. versenylovak) tápjába kevert lenmag pellett a lovak fizikai állóképességére jó hatással volt, emellett szőrük is fényesebbé vált tőle. A lenmag az emberi szervezetben is mind a haj, a köröm és a bőrszövet újraképződését és minőségét, mind a belső szervek (szív és keringési rendszer, tápcsatorna) működését támogatja. Jótékonyan hat a koleszterinszintre és a vérnyomásra is, és enyhe vérhigító (anti-stroke) hatású, rendszeresen használva. Változó kori nők esetében értékes lignántartalmát emelik ki a szakirodalmak, amelyek a női egészséget védik.

 

A lenmagban lévő speciális rost- és nyálkaanyagok a refluxproblémák (nyelőcső), valamint a gyomor- és bélrendszeri zavarok esetében nyújthatnak segítséget (fekélykezdemény, gyulladás, nyálkahártya erózió). Mintegy bevonják a felületet és védik azt a kémiai hatásoktól (savak, enzimek). Gyakran javasolják a lenmag vízben történő áztatását (2-3 órán át), majd leszűrését és az így előállt folyadék kortyonként való alkalmazását ideges gyomor és bélrendszer, valamint munkahelyi vagy más stresszek idején. Ezen felül a székrekedés egyik nagy ellenszere is, megfelelő folyadékbevitel mellett. A súlykontroll programok, fogyókúrák során szintén fontos kellék lehet, különösen a préselt lenmagliszt, mivel támogatja a vércukorszint beállítást és a teltségérzés fennmaradását.

 

 

Az egész lenmag megdarált formája, vagy a préselt lenmag lisztje ma már egyre több konyha szinte állandó kelléke. Alkalmazható müzlikhez, kásákhoz, levesekhez és főzelékekhez, fasírtokhoz vagy süteménytésztákhoz, kenyerekhez adva. A vegán táplálkozásban „tojáspótlóként” is ismert, a zabpehely és csicseriborsóliszttel együtt, mivel segíti a fasírozottak egyben tartását. Használatakor figyelembe kell venni jelentős vízfelvevő képességét.

                     

Lenmagból superfood?

 

A normál lenmag fogyasztásánál van egy hatékonyabb beviteli mód is. A lenmagból egyfajta „superfood” áll elő, ha csíráztatjuk, sőt, döbbenetes és fontos kémiai változások történnek, amelyek igen különleges szakmai eredményt hoznak az élettani értékek terén. E kutatások hazánkban kiemelten hazánkban folynak.

 

A lenmag (előnyös, ha bio magról van szó) csíráztatásakor a korábban jelzett nyálkaanyagok izgalmas változásokon mennek át. Ehhez egyes kutatóintézetek egy speciális módszert (úgynevezett enzimatikus fermentációt) alkalmaznak, így a mag felületén végbemegy az átalakulás a csíráztatáskor. A folyamat során a lenmagot borító nyálkát, – amely bonyolult szerkezetű, hosszú poliszacharid láncokból áll – egyszerű cukrokká és különböző méretű (30-50 cukor molekulából álló) oligoszacharidokra bontják hasznos Lactobacillusok segítségével ( az eljárás neve depolimerizálás). Ennek következtében a lenmagban lévő omega-3 zsírsavak is könnyebben fel tudnak szívódni a szervezetben (nyálkamentesített forma).

 

Ez az eljárás (vagyis a depolimerizáció és a csíráztatás) lehetővé teszi, hogy a szakmában elhíresült és kevésbé előnyös cianoglükozidokat is eltávolítsák a lenmagról.

 

A folyamat során hasznos szénhidrátok (úgynevezett arabinoxilánok) képződnek, amelyek táplálni tudják az előnyös bélbaktériumokat, mint pl. a Bifidobacterium és Lactobacillus törzseket.

 

Ezek a biokémiai úton átalakított molekulák (szacharidok) a csíráztatott lenmagból készült terméken maradnak és fokozzák azok élettani értékét. Esetenként a tudósok az így előállt terméket élő bifidobaktériumokkal és szerves nyomelemekkel dúsítják (megjegyzés: így készül a Blnce bio lenmag Crunchy is). 

 

A speciálisan csíráztatott lenmag tehát egy omega-3 zsírsavakat hordozó készítmény, amely értékében jelentősen meghaladja a normál lenmag értékét.  Éljünk a lenmag és a csíráztatott lenmag hatásaival a mindennapokban, és hasznosítsuk ezeknek a kicsiny, ám „bölcs” magvaknak a „tudományát!

 

Két szuper receptötlet a lenmag fogyasztásáház vegán szakácsunktól: próbáld ki forrócsokival, vagy áfonyás-fahéjas aszalt szilvaszószos köleskásával

 

 

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza