“EGÉSZSÉGESEN ESZEM, MÉGSEM CSÖKKEN A SÚLYOM” – van ilyen??

2019 február 27. Marton Éva

Megosztó cikk következik, de remélem megbocsájtjátok, hogy néha kicsit feszegetek olyan témákat, amikről mindenkinek megvan a maga véleménye. Persze nekem is, úgyhogy nem kíméllek benneteket 🙂

 

Mint tudjátok, tíz éven át sikertelenül próbálkoztam mindenféle diétával, hogy megszabaduljak a rám tapadt hatalmas súlyfeleslegtől. Ezalatt az idő alatt megtapasztaltam azt, hogy attól, hogy valami egészséges, nem biztos, hogy diétás vagy fogyaszt. Mindjárt mondom is, hogy konkrétan mire gondolok.

 

De előtte hadd meséljek el nektek egy esetet. Megkeresett egy telt hölgy, akit egyébként követek a Facebook-on, és látom mennyit edz, kardió, edzőterem, spinning, csoportos órák, izzadság van bőven. Persze azt is rendszeresen posztolja, hogy mit eszik. Reggelire zabkása, olajos magvak, dió, aztán sok paradicsom, paprika, tortilla, csirkecomb, gyros pita és krumpli nélkül, asztalt és friss gyümölcsök. Csoki helyett étcsoki, tzatzikibe natúr joghurt…

 

Hát, azt kell, hogy mondjam, ezek mind mind egészséges ételek, de hacsak nem tartozik azok közé a szerencsések közé, akik bármit ehetnek, és a mozgás elég a fogyáshoz, akkor drasztikusan át kell gondolnia az étkezését. Meg is beszéltük, hogy nekem mi vált be ezek helyett az ételek helyett.

 

Azért tudtam segíteni, mert én is ezt csináltam nagyon sokáig. Gondoltam, a paleótól mindenki fogy, hát majd én is. Ettem az étcsokiba forgatott dió – aszalt sárgabarack keveréket, zsíros húsokat, és láss csodát, én a paleótól 5 hónapon keresztül nem fogytam semmit. Persze mindenki szervezete más, máshogy működik, máshogy reagál. Nekem a cukor (ha gyümölcsben is van) és a zsír (akár a zsírosabb natúr joghurt) plusz kilókat hoz. Én ezektől nem fogyok, hiába egészséges a dió, zab, gyümölcsök.

 

 

Tudom, vannak akik például a zsíros ketogén étrendre esküsznek, vagy vannak akik szerint a szénhidrát nem hízlal, csak jól kell párosítani, de nekem ezek nem váltak be.

 

Az én 40 kilós fogyásom akkor indult be, amikor tudatosan, rendszeresen kezdtem étkezni, minimálisra csökkentve a zsírt, szénhidrátot, cukrot (ide értve a gyümölcscukrot is). Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez mindenkinek beválik, hanem azt, hogy ha hosszútávon kitartóan sportol az ember, és „egészségesen”, ámde nem diétás ételeket ételeket eszik, és nem mozdul a súlya, akkor érdemes átgondolni a táplálkozását. Érdemes kipróbálni új, más tápanyagokból, ételekből álló diétát, vagy szakemberhez, dietetikushoz fordulni, aki a célnak megfelelő, személyre szabott étrendet tud készíteni.

 

Én lefogytam a fehérje alapú, szénhidrát, zsír- és cukorcsökkentett diétával, de nem győzöm ismételni, hogy ami egyikünknek beválik, nem biztos, hogy a másiknak is bejön.

 

Ha szeretnétek bővebben beszélgetni az én fogyásomról, megtaláltok a www.alanesse.hu oldalon, videókon mesélek itt: https://www.youtube.com/channel/UC_-DbHsuwmCF1w1jva9BjDw  , és napi motivációt találtok itt: www.facebook.com/alanesse

 

Dietetikus szakértőnk az Ételem.hu csapatában elérhető ITT

 

Puszi,

 

Éva

 

HÁZIBULI OKOSMÉRLEGGEL?

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza