ALKOHOLFOGYASZTÁS VÁRANDÓSSÁG ÉS SZOPTATÁS ALATT? – Íme az igazság

2019 február 26. Bartos Rita

Megosztó a kérdés: tilos vagy sem a várandósság és a szoptatás alatti alkoholfogyasztás? Sokan kérdeztetek erről, így most összefoglalom nektek, mi az irányadó ebben a felvetésben. 

  

Fontos őszintén beszélni erről a kényes témáról, hiszen a kisbaba egészségéről van szó! Még a szakemberek között is megosztó téma a várandósság alatti alkoholfogyasztás. Sokan kutatnak róla, és az ajánlások országonként eltérnek.

 

A magyarországi álláspont szerint a nagy mennyiségben bevitt alkoholt a baba számára teratogén hatású, ami a magzat fejlődési rendellenességét jelentheti.

 

Terhesség alatt ihat-e alkoholt a kismama?

 

Abban viszont az orvosok jelentős része egyetért, hogy a 12. terhességi hét utáni alkalomszerű alkoholfogyasztás megengedett, ez pl. 1 dl vörösbort jelent. Ez egyébként alhasi görcsökre kifejezetten jó hatással is lehet. De fontos kiemelni, hogy nem erősebb alkoholtartalmú italról, vagy nagyobb mennyiségben bevitt alkoholról beszélnek.

 

Koccintás a szoptatás alatt – hogyan?

 

A 9 hónapos várandósság és az előtte lévő tudatos családtervezésben eltöltött absztinencia után felvetődhet bennünk, hogy esetleg csekély mennyiségű alkohol fogyasztása megengedhető-e már a szoptatás alatt? Hisz miután megszültük a kisbabánkat, lehet, hogy pl. alkalomszerűen koccintanánk a párunkkal. Megtehetjük ezt…?

 

               
Szögezzük le: szoptatás alatt NEM ajánlott az alkoholfogyasztás, hiszen átkerülhet a tejbe, ami gátolhatja a tejleadó reflexet, de a baba is “kaphat” belőle.
Egy-egy kivételes alkalommal azonban nem történik nagy baj, ha elfogyaszt a szoptatós anya is pl. 1-2 dl bort, sört, vagy  egy pohár pezsgőt. 
Tömény szeszes italok fogyasztása nem ajánlott!

     
A fent említett alkoholmennyiségnek 2-3 óra alatt ki kell ürülnie a szervezetből, de a következő szoptatást csak 4-5 óra elteltével ajánlom.

       
Ha tudjuk, hogy készülünk egy rendezvényre, esküvőre, születésnapra, ahol koccintani szeretne a szoptató anya, akkor az a legjobb, ha az alkoholfogyasztást megelőzően lefeji a tejét, és azt kapja a baba, amíg le nem telik a 4-5 órás időszak.
Szeretném azonban még egyszer hangsúlyozni, hogy a legjobb, ha a várandóság illetve a szoptatás időszaka alatt kerüljük a szeszes italok fogyasztását, de ha a kivételes alkalmak valóban kivételesek maradnak, abból a fentiek betartásával nem lesz probléma.

   
Külön fejezetet képeznek az alkoholbetegek, akik számára természetesen egy korty alkohol elfogyasztása is szigorúan tilos.

 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza