A HANGÉSZLELÉS ÉS AZ ALVÁS PARAZITÁJA: A TÚLHALLÁS

2019 február 22. Author Guest

Sajnos a mindennapi köztudatban nem nagyon van benne az érzékeny hallás, más néven a túlhallás, és még maga a szakma sem teljesen felkészült ennek az elváltozásnak a kezelésére. Míg a nagyothallás benne él a köztudatban, addig a túlhallás egyáltalán nem, ami nagyon nagy baj.

   

A túlhallás (hiperakusis) technikailag nem betegség, hanem egy adottság. Nem a fül beteg, és nem az agy, hanem az információtovábbítást végző érző idegrostok egyik fajtájának frekvenciaspecifikus ingerületátviteli zavaráról van szó. Magyarán a kettő fő területet összekötő ‘madzag’ nem megfelelően működik.

 

Kialakulhat külső traumától, pl. koponyasérüléstől, eldurran egy petárda a fül mellett, sok speciális betegségtől vagy túlzott professzionális zenéléstől. Magát a problémát is operaénekeseknél fedezték fel a XIX. század végén. A legalattomosabb és legkomolyabb zűrt a vele született egyéneknél végzi. A becslések szerint 70-80%-ban együtt jár fülzúgással. Gyanítható, hogy sokkal több ember él ezzel a problémával, mint hinnénk, csak őket a segédtüneteikkel kezelik, vagy éppen sehogy…

   

Mit tapasztalhatunk túlhallás fennállása esetén?

 

A túlhallásos gyereknek nincs szuper hallása, ők nem sentinel/őrszem az őserdőből és nem is X-men, csak bizonyos frekvenciákat jobban hallanak, mint társaik. Ez zavarja őket a mindennapi tanulmányi megfelelésben. Egyszerre produkálják a süketség és a szuper hallás tüneteit. Folyton visszakérdezhetnek, hogy megtudják, miről is van szó. Hívogatják társaikat a mindennapi történésekről, pedig elvileg bent voltak az iskolában. Nehezen tudják követni a körülöttük zajló gyakorlati világot. A leglátványosabb tünet, hogy kórosan érzékenyek a fülére (kb. 90%-uk mindkettőre) minden szempontból, csak úgy mint autista társaik (akik körében egyébként gyakran jelen van ez). Sokszor a túlhallás együtt jár tapintási vagy szem érzékenységgel is. Valamint társul mellé olyan látványos magatartás zavar is, mint például a kisgyermekkori hiperaktivitás és nem ritkán a kóros beszélhetnék. Egyszóval ezek a lurkók menekülnek a zajtól, sokszor a társas megnyilvánulásoktól is (pl. a csoportos beszélgetésektől), közben meg zajra produkálják magukat mindenki előtt.

 

Nagy mesemondók ők, az óvodák poétái. Csakhogy ezzel egy aprócska gond van, rendesen nem érti őket szinte senki. Igen, jól olvastátok! Egy titkos nyelven beszélnek sokszor, amit csak hosszú hónapok, néha évek logopédusi munkájával lehet emberi nyelvvé tenni. Egyfajta Donald kacsa effektusuk van, szerethetőek, csak nem tudni, mit mondanak pontosan. Ennek oka, hogy a hangok közötti különbségeket sokkal árnyaltabban érzékelik és nehezebben redukálják le a hangokat szimpla betűkre.

 

Ami pozitív, hogy ezek a gyerekek általában nagyon okosak, és IQ-ból ki tudják pótolni ezt a hiányosságukat. Pont úgy, ahogy hendikepes társaik, akinek más érzékszerveik jobban fejlődnek: az élet utat tör magának. Azonban a túlhallásosoknak tanulási nehézségeik mindig is lesznek, jó erre felkészülni. Persze felnőttkorban a sok kudarcélménytől gyakran mély depresszióba zuhanhatnak,  pedig ha belegondolunk, nagy hősök ők a maguk módján. Képzeljük el, hogy a mindennapjaik során folyton egy zsúfolt busz/metro állomás az életük és mindig figyelniük kell, hogy melyik irányba menjenek. Külön hátrány, hogy ezek a gyerekek sokszor esnek-kelnek, mert egyensúlyzavaruk és látványos szétszórtságuk is van. Eközben a látszólagos koncentrációzavaraik miatt a környezetük sokszor lenézi, ügyetlennek veszi őket.

 

A kezdeti kudarcélményen nehéz továbblépni. Ezek a kicsik a nevelők részéről pluszmunkát igényelnek, és leginkább türelmet. Ha akad a szülők részéről, aki veszi a fáradságot az extra házira, akkor minden jól alakulhat, legalábbis egy ideig. Természetesen lehet legyinteni a dologra, de ezek a gyerekek biztos nem fognak idegen nyelveket elsajátítani a megszokott idő alatt, félnek megszólalni tömeg előtt, kerülik a nagy bulikat. Levertség, állandó fáradság, alvászavarok, ingerültség jellemzi őket – esetlegesen dührohamokkal társítva.

 

 

Mit lehet tenni?

 

Mielőtt ráznánk a fejünket lemondóan: a dolog kezelhető. Aki most azt mondja magában, hogy a kezelés módja a füldugó, az tegyen egy szívességet magának és a világnak: olvassa tovább a cikket! 🙂 A legtöbb túlhallásos manuálisan túlvédi a fülét a ‘zajok’ elől, pedig orvosilag abszolút nem kívánatos ez, sőt ellenjavallt! Minden jellegű füldugó eltompítja a jól működő részét a hallásészlelésének, és mikor használják azt, ébredés után már minden zajra heves migrénnel reagálhatnak. Nem beszélve arról a lelki megterheléstől, hogy egy idegen tárgy van a legérzékenyebb testrészben, a fülben. A számukra túlhallott frekvenciákat a füldugó nem tudja elnyomni. A viaszos füldugó kicsit jobb, de csak pár napig hozhat átmeneti enyhülést, összességében azonban ront a helyzeten. Helyette tartós megoldás kell!

 

Büszkén jelenthetjük, hogy az egyik, ha nem a legjobb terápia a túlhallásra a Pataki-Kolláth féle magyarországi hallásébresztés. A kész hallástesztet (a továbbiakban audiogramot) fel kell tölteni a hallásébresztés megadott, interneten is fellelhető hálózatába. Ezután a kiválasztott helyszínen át kell esni pár teszten és utána a központ dönt, hogy elfogadják-e a jelentkezést. A terápia fizetős, de ha azt nézzük, hogy komoly önbizalmat és életminőséget is befolyásoló problémát lehet megszüntetni vele, már elgondolkodtató az igénybevétele, pláne manapság, amikor az idegen nyelv tanulása egyre fontosabb.

 

Rögzíteni kell, hogy a túlhallást nem lehet kinőni! El lehet dugni a gyereket bárhová (pl. plusz egy év óvodában), de a probléma esetlegesen visszatérhet, például alvászavarok formájában.

 

A terápia maga egyszerű: a megadott hallási paraméterek alapján egy speciális hangfrekvenciákkal ellátott lemez készül, amelyet 10 (!) napig kell napi pár órában hallgatni, bizonyos tanácsokat betartani és elvileg az idegrostok nagyrészt vagy teljesen regenerálják magukat. Nagyszerű eredményeket tapasztalnak az ilyen jellegű terápiák hatására. A gyerekek foglalkozások alatt együtt hallgatják a CD-jüket, míg az idősebbek elvihetik azt haza.

 

Nehezen elérhető terápia?

 

Ha ennyire egyszerű a helyzet, miért született vajon ez a cikk – kérdezhetitek sokan. A dolog sajnos sokkal komplexebb, mint gondolnánk. A folyamathoz szükséges audiogramból egy speciális, kibővített változat szükséges. A technika elvileg sok helyen adott, de csak az ország néhány pontján mérik a túlhallást. A látszólag egyszerű képletet bonyolítja, hogy maga a fül-orr-gégész szakma sincs képben és simán elnézik ezt az elváltozást/adottságot, vagy elsiklanak felette. Miért is? Nem ítélkezem, de a sima audiogram nem mutatja ki, hiszen az a hallást vizsgálja, ami a túlhallásosoknál kicsiknél-nagyoknál normális. Még egyszer a rend kedvéért, nem a hallásuk beteg-túlérzékeny, hanem az a bizonyos ‘madzag’ az agy és a fül között.

 

 

 

A legnagyobb gond, hogy az orvosok többsége nem érti, hogy a túl jó hallás micsoda átok egy gyereknek/felnőttnek. Nem is feltétlenül tudják, milyen problémát kell keresni. Az alaphallást sokan 0 decibelen (db) kezdik vizsgálni (ez a normális ingerküszöb), holott a túlhallást -10-től kéne… Magyarán kibővített vizsgálat szükséges. 

 

Milyen paraméterek kellenek egy Pataki -féle vizsgálathoz?

 

Adott frekvencián: 125, 250, 500, 750, 1000, 2000, 2500, 3000, 4000, 6000, 8000, 16000 Hz-en oktávonkénti ugrással -10 dB-től csont- és légvezetéses hallást kell vizsgálni. Előbbi, amikor befogjuk a fülünket, erősen és a saját hangunkat halljuk, vagyis amikor a csontok rezgése által jut el a hang. Utóbbi a ‘klasszikus’ hallás, amikor valaki más beszél, zene szól és a levegő rezgése megrezegteti a dobhártyát és azon keresztül jut el fülbe a hang.

 

A helyzet tehát nem reménytelen. Minden gyereknek megvan az esélye, hogy az iskolában kihozza magából a maximumot, csak nyitottan kell a dologhoz hozzáállni. Sok türelemmel és a tudattal, hogy sokszor nincs rossz, ügyetlen, szétszórt gyerek, csak másképp halló.    

 

Szerző: Vass Attila

 

A cikk eredetileg a Hajráegészség.hu oldalon jelent meg. 

 

Új életmód 21 nap alatt

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza