GÖRCSÖLNEK A VALENTIN-NAPON A TINILÁNYOK

2019 február 11. Bacsa Katie

Közeledik az újhullámú ünnepek egyike, mégpedig az a fajta, amely megviseli a tini-lelkeket. Hogyan éreznek a tinik, és mi a véleményük a Valentin-napról? Ez a kérdés vezérelt, amikor kisebb kutatásba kezdtem. Megdöbbentő eredményre jutottam!

 

Első körben egy majd száz fős messenger csoportban beszélgettem a tini lányokkal, ahol szimpla kérdésekkel fordultam hozzájuk:

   
  Mi a véleményetek csajok a Valentin-napról?
  Akinek van barátja, az ünnepel?
  Hogyan hat Rátok a Valentin-nap?

 

Túlnyomórészt ezeket a válaszokat adták, illetve likeolták egymás hozzászólásában:
Különösebben nem érdekel ez a nap, hiszen minden egyes napon ugyanúgy kellene szeretnünk egymást!
Nekem van barátom, de egy apróságon kívül semmit nem tervezünk, ez egy felesleges ünnep.
Amíg egyedül vagyok, egy átlagos napnak tekintem, de ha lesz valakim, akkor se fogom túlbonyolítani, a legfontosabbak a mindennapok.

 

(Ezeket a képeket is ők küldték be)

 

A kutatásom második része izgalmasabb volt, ugyanis teljesen anonim módon lehetett válaszolni a kérdésekre.
Itt már konkrétabb élethelyzetekre adott reakciókat vizsgáltam, és kiderült, a felszínen, névvel vallott vélemények jellemzően nem valósak. Névtelenül sokkal őszintébb és pontosabb válaszok születtek:

 

A legtöbb tini mélységes és fokozott fájdalommal

éli meg ezt a napot

          
A mérés alapján pedig a stresszfaktor is átlagosan 8-as szint körül mozog egy 10-es skálán ezen a napon!

Ennek okai:

   
▼Ha (plátóian) szerelmesek, folyamatosan nézik a kiszemelt profilját, bejelentkezési idejét, aktivitását. Minden egyes csekkolásnál (kb. percenként) sokk éri őket, hiszen újabb csalódást élnek át. Ha van aktivitás (bejelentkezés, online mód, új poszt), akkor a szembesülés okozza ezt: hozzá megint nem szólt, nem elég jó/vonzó a kiszemeltnek, még csak észre se veszi, soha nem lesz ebből semmi.

Ha nincs aktivitás, akkor a frusztráció csak fokozódik, és még sűrűbben és feszültebben megy az online ellenőrzés. Mert ez az egyetlen út „közel” kerülni, reménykedni, vágyakozni…

 

▼ Ha éppen párkapcsolatban van egy tinilány, akkor elmondása szerint nem csinál nagy ügyet a napból, ugyanakkor ha a barátja nem emlékezne meg legalább valamilyen apróság formájában, nem mutatná ki csalódását, majd éjjel zokogva aludna el, kétségekkel a lelkében.

     
▼ Mindemellett szívesen posztol az ajándékáról, egy csókról, egy közös képről, ami ezen a napon történt, hogy kimutassák a világnak is a szerelmüket.

 

▼ Ha nincs kapcsolata és nem is szerelmes éppen, azt hinnénk ez a legideálisabb állapot, de túlnyomórészt mégis ezeket a válaszokat húzták be a lányok:
Utálom nézni a posztokat, hogy mindenki boldog, csak én nem
Szerintem ez egy nyálas ünnep, rosszul vagyok a sok szerelmeskedőtől

    
Összegészében azt a megfelelési módot adja a tinik életébe ez a nap, hogy

kövessék a közhelyes gondolatot az ünnep körül, miszerint az „nem számít”, a mindennapos szeretet számít.

 

Ez teljesen igaz is, és értik is, érzik is. Gondolati síkon működik is a felfogás. De ebben a korban még érzelmi szintben, és a megfelelő önbizalmi állapot hiányában érzelmileg ezzel a gondolattal mégsem tudnak még szívben is azonosulni.

 

Arra a kérdésre, hogy megbeszélik-e valakivel ezeket az érzéseiket, jellemzően nemmel válaszoltak, tehát egy újabb alkalom, hogy magukba zárják az amúgy is nehezen megfogalmazható érzelmi hatásaikat.

 

Mit tehetnek a szülők? Hogyan mutassanak példát?

 

Az összes létező állapotban (szerelmes, vagy nem szerelmes a gyermekünk) hatásos, ha mi magunk kedveskedünk neki a nap folyamán.
Mivel a kamaszlányok többsége bepipálta azt a választ, hogy ez a nap nem csak a szerelmeseké, hanem a szeretetről szól, így bátran a kezünkbe vehetjük a lehetőséget, hogy kimutassuk felé szeretetünket.

 

Alapszabály, hogy minden fiatalnak jól esik és építő, ha személyes dicséretet kap. Akármit is reagál, a szívébe eljut és értéket emel nála. Ugyanakkor kerülendő a „szép vagy”, „ügyes vagy”, „büszke vagyok Rád” jellegű mondatok. Imádják, ha valaki személyesen figyel, másképp figyel rájuk!

 

Kiváló ötletek:

 

 Készítsünk neki szivecskés képeslapot és írjunk össze „10 dolgot, amit szeretek Benned” mondatot.

 
 Vagy ezeket a gondolatokat kis cetlikre is írhatjuk egyenként, és elrejthetjük a zsebében, füzetében, szobájában (a privát szférára különösen ügyeljünk ilyenkor is!).

 

 Készítsünk vidám, szivecskés mintás reggelit neki

 

 A fürdőszobai tükörre írjunk kedves, biztató üzenetet, ami célzottan neki szól

 

 Mivel az idézetek szuperjól működnek ennél a korosztálynál, pár pozitív, kedves idézetet küldjünk neki a nap folyamán online a telefonjára.

     
A kreatívabb szülők személyre szabottan is eljárhatnak egy-egy képszerkesztő program segítségével, ahol akár saját fotóra lehet egyéni szöveget írni.

 

Alkalmazások:
iPhonera: Fotorphotogrid

Androidra: Fotor,  Photogrid 

vagy keressünk az áruházban „quote maker”, „quote editor” címen és pattintsunk össze egy-egy személyes fotós üzenetet.

Pár inspiráció: 


Ha nincs párja a gyermekünknek, hívjuk meg őt az átlagostól eltérő programokra. Pl. aznap ne otthon és ne a szokásos módon vacsizzunk, tegyük hangulatossá az estét! Vigyük el moziba, vagy otthonra készítsünk be olyan ellenőrzötten poztív hatású szerelmes filmeket, amelyek kellően könnyedek, ugyanakkor a szerelembe vetett hitet erősítik. Foglaljuk le a gondolatait, és emeljük a nap hangulatát, s közben mi is jól fogjuk érezni magunkat.

 

Filmes ötletek:

Valentin napAhol a szivárvány véget érSzerelmünk lapjaiFogadomSzerelem sokadik látásraIdőről időreCsillagainkban a hibaMielőtt megismertelek

 

Ha párkapcsolatban él a gyermekünk, meséljünk neki saját, vagy olvasott/hallott történeteket. A kutatómunka erősen ajánlott, hiszen az érdeklődés energiája átmegy, és hatni fog gyermekünkre.

 

Igyekezzünk könnyedén felkészíteni a napra, segítsünk abban, hogy ő hogyan, mivel tudja megfelelő mértékben kifejezni szeretetét a barátja felé, ha a helyzet úgy hozza számára. Segítsünk ajándék vagy ruhaválasztásban. Ezek a beszélgetések egyéni kapcsolattól is és kedélyállapottól is függenek, erőltetni nem szabad, amíg enged, addig viszont érdemes elmenni a közelségben.

 

A lényeg: Mi bárhogy is tekintünk erre a napra felnőtt fejjel, soha ne alacsonyítsuk le a súlyát!

 

Legyünk ott, legyünk jelen. Készüljünk mi magunk is a szeretet kimutatására, ragadjuk meg az alkalmat, hogy a hétköznapoktól eltérően kommunikáljuk gyermekünk felé érzelmeiket, erősítsük meg az hitüket önmagukban.

    
A különleges figyelem egészen biztosan fokozottan meghozza hatását, és értéket adunk gyermekünk lelkébe, s ezen túl enyhítjük a feszültség és várakozás okozta titkolt stressztüneteket is.

 

Boldog Valentin-napot kívánok!

 

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el tinimentorunk előző írását is:

 

SZÜLŐK, ÉBRESZTŐ! A TINI LÁNYOK ÉJJEL SÍRNAK!

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza