HOGYAN VÉDJÜK EGÉSZSÉGÜNKET A VILÁGJÁRVÁNYOK IDEJÉN – tippek a Híradó helyett

2019 január 23. Tóth Gábor

Most induló cikksorozatunkban a globális tendenciákra, a genetikai változások és a vírusmutációk okaira, a világjárványok ok-okozati összefüggéseire, a sertéseket-madarakat érintő problémakör és az emberi egészség kapcsolatára szeretnénk rámutatni. Ideje, hogy az emberek keressék a személyes kiutak lehetőségét mind az életmód, mind a szemléletmód tekintetében!

 

Nem célunk a pánikkeltés, csupán a rendelkezésre álló információk alapján szeretnénk rámutatni az emberi tevékenység és a modern társadalmi berendezkedés „mellékhatásaira”. A negatív események fontos láncszemek lehetnek azon bizonyítékok sorában, amelyek alapján tervezhetjük, újragondolhatjuk az életmódunkat, sőt akár „át is építhetjük” az életünket.

 

A folyamatok és jelenségek  ismerete segítséget nyújthat abban, hogy ne szorongjunk a beláthatatlan jövő miatt, hanem tudatosan készüljünk arra, ami testünkre-lelkünkre várhat az előttünk álló időben. A „felvérteződést”, a megoldások keresését és a személyes döntések meghozatalát tartom elsődleges szempontnak.

 

 

Válság, katasztrófák, fenyegető világjárványok – és mit tehetek én?

   

Válsághelyzetekben és katasztrófákban bővelkedő korban élünk. Alig győzzük kapkodni a fejünket az egymást követő drámai események, természeti csapások, vírusfertőzések láttán. Fenyegető világjárványok, városrészeket romba döntő földrengések, hurrikánok és árvizek, máshol éhezés és szárazság, háborúk, terrorizmus és erkölcstelenség jellemzik legfőképpen napjainkat. Miért történnek mindezek, és mit hozhat a holnap?

 

A híradások sorra növelik a feszültséget, ugyanakkor a szakemberek gyakran „mértéktartó tájékoztatásokban” rendre jelzik: pánikra nincs ok, előfordultak ehhez hasonló események a múltban is, semmi különleges jelenség nem történik a mai világban. Egyszer-egyszer azért „jobban megmozdul a föld”, és magas készültségi fokozatot rendelnek el egy aktuális veszély, új kórokozó esetében. Egyre jobban aggódunk, félünk attól, ami van – szorongunk attól, ami jöhet. 

 

Mit tehetünk ebben az időben? Elegendő-e, ha szinte bénultan, csendes döbbenettel szemléljük az eseményeket, várakozunk a „végre”? Vagy tán reménykedhetünk abban, hogy ez az időszak csak egy „rossz álom”, és hamarosan megtalálja az emberiség a kiutat a szerteágazó válsághelyzetekből? Van-e egyáltalán valami, amit mi magunk megtehetünk saját lelki és testi egészségünk, családunk, gyermekeink épsége és védelme érdekében? Igen, mindenképpen van.

 

Legelőször is kapcsoljuk ki egy kevés időre a televíziót, a rádiót, és gondolkodjunk el azon, milyen tényezők, milyen emberi tevékenységek vezethettek el idáig. Mi az a folyamat, amit fejlődésnek nevezünk, és ezek milyen „mellékhatással” jártak?

 

Az emberiség kockázatos játékot folytatott az elmúlt évtizedekben, és ezt a természet egyensúlyi folyamatai többé nem tudják – és talán nem is akarják – ellensúlyozni. Elsőként tehát a gondolkodás ideje érkezett el, ez azonban csak akkor éri el célját, ha cselekvéssel párosul, főként az egyéni életvezetés tekintetében.

 

A cselekvés ideje is itt van. Mit tehetek azért, hogy ne súlyosbodjanak a folyamatok? Rendkívül sokat: másként élni, másként táplálkozni, másként gazdálkodni, visszaszorítani a szennyezéseket, védeni értékeinket, és erre megtanítani gyermekeinket, fiataljainkat. Gondolkodni, élni, nevelni.

 

Nemcsak bolygónkon, hanem ezen belül szervezetünkön is nagy teher van ma. Sokkal nagyobb kihívás elé nézünk fizikailag és lelkileg-szellemileg egyaránt, mint a múltban bármikor. Ehhez a kiemelkedő terheléshez csak egészségtudatos életvitellel lehet alkalmazkodni. Átlag feletti problémákat csak átlag feletti életminőségű emberi szervezet képes elviselni! Olyan táplálkozás, edzettség, szívósság szükséges, amely képes felvenni a harcot a külső „betolakodókkal”, amely legrövidebb idő alatt felismeri, azonosítja a vírusokat, baktériumokat, és hatékonyan eltávolítja.

 

 

Ha immunrendszerünk a stresszhormonok, mérgek, vegyi anyagok, élelmiszer-adalékanyagok, cukrászsütemények, vitamin- és ásványianyag-hiány csapdájában vergődik, kevesebb esélyünk van az egészség megtartására. Életünk, egészségünk nem nagy dolgokon múlik: a mindennapok kis megalkuvásaiból kell „csak” kilépni.

 

Van tehát megoldás, méghozzá személyre szabott, érdemi megoldás: az eredményes és cselekvő gondolkodás, józan kiértékelés, döntés és cselekvés az egyéni életben. Nem a Földet változtatja meg a döntésem – engem tesz ellenállóbbá, egészségesebbé. Nem az eseményeket alakítja át – engem tehet alkalmassá, hogy megértsem, túléljem az eseményeket. Hogy hihessek abban: számomra van kiút, nem kell félnem, ha követem a természeti szabályokat, testem törvényeit, és tudatosítom: minden jelenségnek, történésnek van oka, értelme, jelentősége, nemcsak globálisan, hanem egyénileg is. Minden emberi élet pótolhatatlan érték!

 

(Folytatjuk!) 

 

Az írás eredetileg a Pilis-Vet Életmód Kiadó kiadványában jelent meg. 

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza