TÉLI ÁLOMSÜTI – GLUTÉNMENTES, VEGÁN KARAMELLÁS BROWNIE

2019 január 9. Kovács Mirjana

Egészséges, finomliszt nélkül elkészíthető, gluténmentes, finomított cukor-mentes, olajmentes, csupa csokis és elképesztően finom. Mi az?

Naná, hogy a BROWNIE!

 

Valószínűleg a fent említett jelzők alapján elsőként nem ez jutna eszünkbe, hiszen a hagyományos brownie tocsog az olajtól, tele van cukorral, fehér liszttel, stb., de ez senkit ne tévesszen meg, hiszen az általam megalkotott recept lehetővé teszi, hogy bűntudat nélkül élvezhessük ezt az amerikai finomságot.

 

Sosem felejtem el azt a nyarat, amikor egy gyermektábor konyháján dolgoztam az USA-ban, és szabad bejárásunk volt a cukrász részlegbe, ami telis-tele volt finomabbnál finomabb süteményekkel… Ott ettem életemben először igazi browniet, ami rögtön az egyik kedvencemmé vált. Gondolom, mondanom sem kell, hogy azon a nyáron többször fordultam meg a cukrász részlegen, mint a konyha bármely más területén 😀 Győztem is futni menni minden nap, nehogy a szüleim ne ismerjenek rám, miután hazatértem.

 

Szerencsére azonban létezik egészségesebb verzióban is… Ez a brownie tele van értékes tápanyagokkal, elképesztően finom, nem szárad ki sütés közben, az elkészítése pedig – ahogy már tőlem megszokhattátok – rendkívül egyszerű, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel.


              

Hozzávalók a browniehoz:

 

2 bögre kimagozott datolya (300 g)

1 bögre forró víz (250 ml)

4 bögre főtt feketebab (670 g)

2 bögre növényi tej (500 ml)

1 ¼ bögre csicseriborsóliszt (155 g)

¾ bögre kakaópor (75 g)

      

Hozzávalók a karamellhez:

 

1 bögre datolya (150 g)

½ bögre növényi tej 175 ml)

¼ ek vanília kivonat

csipet só

      

Elkészítés:

 

1. Melegítsük elő a sutot 150 Celsius fokra.

    

2. A browniehoz először turmixoljuk le a datolyát a forró vízzel. Ezután adjuk hozzá a feketebabot, tejet és kakaóport, majd turmixoljuk krémesre.

       

3. Öntsük a masszát egy tálba, majd keverjük hozzá a csicseriborsólisztet.

    

4. Béleljünk ki egy kb. 20 cm x 20 cm-es tepsit sütőpapírral és töltsük bele a masszát.

    

5. A karamellhez turmixoljuk a hozzávalókat krémes állagúra, majd öntsük (vagy kanalazzuk) rá a brownie tetejére, és kenjük el egy spatula segítségével.

6. Helyezzük előmelegített sütőbe és süssük kb. 40 percig.

       

7. Hagyjuk hűlni legalább egy órán át, mielőtt megvágnánk, mert hűlés közben még szilárdulni fog. (Legideálisabb az, ha kb. fél napot hűtőben tároljuk, mielőtt megvágjuk).

 

Ha tetszett ez a recept, érdemes kipróbálnod Miri gluténmentes palacsintáját is:

 

VÉGRE EGY EGÉSZSÉGES PALACSINTA! VEGÁN ÉS GLUTÉNMENTES FINOMSÁG

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!


Vissza