NEM BIZTOS, HOGY A TERMÉSZETES KOZMETIKUM EGÉSZSÉGES IS?

2018 december 27. Németh-Ambrus Orsolya

Manapság egyre inkább visszatér a divatba a természetesség, ami a környzetvédelemben építő is. A kozmetikumok világa viszont ennél bonyolultabb: nem biztos, hogy az az egészséges, ami természetes is, és szintén nem minden mesterséges kozmetikum egészségtelen. Ugyanez igaz az illatok terén is, amik a kozmetikumokban találhatóak. Ha már itt tartunk: sokan nem is értik, mi a különbség az illóolaj és az illatolaj között. 

 

Előző  cikkünkben már volt erről szó, de mivel nap mint nap találkozom ezzel a kérdéssel, úgy gondoltam, nem árt újra tisztázni, hogy: 

 

illatolaj ⇒ mesterséges

illóolaj ⇒ természetes.

        

Ez így persze csak egy nagyon leegyszerűsített megállapítás, hiszen illatolajok is készülhetnek természetes eredetű összetevőkből, mégpedig úgy, hogy az illóolajokat összetevőire bontják, és módosítják. Ugyan ez a szétbontás-összerakás természetes eljárásnak minősül, az egyszerűség kedvéért maradjunk most annyiban, hogy az illóolajok a természetes eredetűek, az illatolajok pedig szintetikusak.

 

 Kép forrása: https://www.linashop.hu

 

És ahogy abban a bizonyos cikkben már volt szó róla, az, hogy egy kozmetikai összetevő ember-alkotta, vagy pedig természetes, pontosan semmit sem árul el arról, mennyire biztonságos.

 

Ékes példája ennek az illatok világa.

Ugyanis az illatolajok és az illóolajok egyformán irritálóak lehetnek. 

 

Viszont mivel az illóolajok tömény hatóanyagok, terhesség és szoptatás alatt, valamint kisbabáknál fokozott óvatossággal kell használni őket (vagy inkább, ha lehet, nem használni). Nehéz biztonsági kockázatról szóló tanulmányokat készíteni kismamák esetében, mert ebben az esetben egy csomó kismamának kellene potenciálisan veszélyes anyagnak kitennie a babáját, és érthető okokból ezért az ötletért egy leendő anyuka sem rajongana. Az eddig ismert adatokból azonban tudjuk, hogy néhány illóolaj kimondottan ellenjavallt kismamák számára.

 

Kismamák, figyelem!

 

A következő illóolajokat kerüld, ha babát vársz:

 

  ánizs és édeskömény, mert fokozzák az ösztrogén hormon aktivitását

 

  cédrus, fahéj, muskotályzsálya, ciprus, jázmin, borsmenta, rozmaring, rózsa, édes majoranna és kakukkfű, mert havi vérzést elősegítő hatásuk van. Bár nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy ezek az illóolajok kismamáknál koraszülést eredményeznének, biztonsági okokból kerülni kell a használatukat

 

  üröm és zsálya, mert teratogén anyagokat tartalmaznak – azaz fejlődési rendellenességet okozhatnak

 

  fekete üröm, petrezselyemmag, csombormenta, kerti ruta, tuja, mezei mimóza (baradicskóró) és üröm, mert spontán vetélést eredményezhetnek.

 

Ez a lista nem teljeskörű, és bármilyen illóolaj használata nagy körültekintést és utánajárást igényel. Akárcsak újszülöttek és kisbabák esetében! 

 

Őszintén szólva nekem nem okozott gondot egyik várandósságom alatt sem az illóolajok kerülése, mert gyakorlatilag semmilyen szagot vagy illatot nem tudtam elviselni az 50 méteres környezetemben. Azoknak pedig, akik nincsenek ebben a “szerencsés” helyzetben, azt tanácsolom, használjatok inkább megbízható, kozmetikai minőségű, (akár allergénmentes) illatolajat tartalmazó készítményeket erre a boldog 9 hónapra.

 

Az illóolajok tehát tömény hatóanyagok. Ha nem vagy kismama, akkor se alkalmazd őket higítatlanul, töményen a bőrödre, és vigyázz, ne kerüljön nyálkahártyára sem. Viszont ha biztos vagy a dolgodban, tisztában vagy az adott illóolaj hatásaival, és megbízható minőségűt sikerült beszerezned, akkor az illóolajok nagy áldást jelenthetnek: gyógyító erejük számtalanszor bizonyított már. 

 

Minden más esetre ott van a kozmetikai illatolaj. 🙂

  Ha tetszett ez a cikk, olvasd el kozmetikai vegyészünk előző, hasznos írását is:  
MARADJON FITT A BŐRŐD IS! – EZT KEND MAGADRA EDZÉS UTÁN
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza