VESZÉLYES A KARÁCSONY HÁZI KEDVENCEINKNEK?

2018 december 9. Dr. Saufert Gyula

Az ünnepek közeledtével szeretnénk felhívni a kutyatartók figyelmét az esetleges árnyoldalakra is. Az állatorvosi rendelőkben ilyenkor megnő a sürgősségi esetek száma, de ezek a Gazdik közreműködésével csökkenthetőek is lehetnek. Nézzük, milyen veszélyek leselkedhetnek állatainkra.

 

Csont nélkül 

 

Talán a leggyakrabban az ünnepi lakomák „áldozatait” kezeljük. Ilyenkor nem csak saját, hanem kedvencünk étkeztetését is lazábbra, ünnepibbre vesszük.

 

Sokszor kapnak a kutyák különböző csontokat, melyek a szájüregben könnyen fennakadhatnak. Ilyenkor a kutya mancsával próbálja meg vakaró mozdulattal eltávolítani az idegen csontot. Szelídebb, nyugodt kedvencnél megpróbálhatjuk mi magunk is kivenni a beakadt csontot, de ha nem hagyja, csak az állatorvosnál bódításban való eltávolítás segíthet.

 

Kisebb csontok, szálkák esetén a mohóság okozhat félrenyelést, ilyenkor a légcsőbe került csont heves köhögést, fulladásos tüneteket, akár fulladást is okozhat. Azonnali állatorvosi ellátásra, röntgenre, akár műtétre vagy az idegen test endoszkópos eltávolítására is szükség lehet.

 

Karácsony tájékán szoktuk talán a legtöbb „nemszeretem” állatorvosi munkát elvégezni. A többször nagy mennyiségű csontot kapott kutyáknál gyakori a vastagbélben, végbélben való felhalmozódás, elzáródás, mely bélsárürítési problémákat okoz. A kutya napokig nem tud üríteni, gyakran próbálkozik, ilyenkor akár fel is sírhat. A problémát az összeállt, csontos végbéltartalom okozza, melyet sokszor csak altatásban végzett beöntéssel, kézzel vagy műszerrel való fellazítással lehet eltávolítani.

 

Játszik a kutya is – de mivel?

 

A karácsonykor széthagyott gyerekjátékok, egyéb kisebb-nagyobb „újdonságok” felkelthetik kedvencünk „érdeklődését”, és a nagy forgatagban könnyen lenyelhetik ezeket. Főleg fiatal kutyák esetében találkozunk azzal, hogy különböző tárgyakkal (gyerekjáték, zokni, alsónadrág, dió, barackmag, szőnyegrojt) elkezdenek játszani, majd lenyelik azokat.  A lenyelést sokszor az is kiválthatja, hogy egy másik állat vagy a gazdi megpróbálja elvenni tőle a „játékát”. Minden olyan tárgy, amelyik a vékonybelekben méreténél/érdességénél fogva fennakadhat, – elzárva a táplálék tovább haladásának útját – bélelzáródást okoz. A vékonybél elzáródásnak súlyos tünetei vannak, hányás, bélsár ürítés hiánya, hasi fájdalom, teljes levertség, étvágytalanság. Azonnal forduljunk állatorvoshoz, ahol a differenciál diagnózis miatt sokszor röntgen és akár kontrasztos röntgenvizsgálatra, és a biztos diagnózis után az idegen test műtéti eltávolítására lehet szükség.

 

Édes a kutya, de édességet ne egyen

 

Problémát okozhat a különböző édességek elfogyasztása is, főleg a csokoládé, ezen belül is a fekete csoki, amelyik nagy mennyiségben tartalmaz a kutyára ártalmas theobromint és koffeint, melyek érszűkületet és szapora szívműködést okoznak. Ezek mellett túlérzékenységet, remegést, görcsöket is előidézhetnek. A mérgezés első tünetei általában hányás és hasmenés formájában jelentkeznek röviddel a csokoládé elfogyasztása után, majd nyugtalanság, izgatottság, sokat vizelés, remegés és görcsrohamok következnek. A kutya zihál, érintésekre túlzottan reagál, későbbiekben nagyfokú elesettség, ájulás, kóma és sok esetben elhullás léphet fel. Azonnali állatorvosi beavatkozásra van szükség!

 

Ha már az édességeknél tartunk, itt kell megemlíteni a xilites sütiket, édességeket  (lásd előző cikkünket), mely elfogyasztása szintén súlyos, akár elhulással járó problémákat okozhat.

 

Egyéb veszélyek, amire érdemes figyelemmel lenni

 

Ritkábban előforduló elváltozásokat okozhatnak a karácsonyi dísznövények, pl. a karácsonyi kaktusz irritációt vált ki a szájban, a fagyöngy, és a magyal fogyasztása pedig mérgező. Hányást, hasmenést és szívritmus zavart okoz, szintén állatorvosi beavatkozást igényel.

 

Néhány kutya előszeretettel rágja meg az elektromos vezetékeket, világító szalagokat, ezeket mindig húzzuk ki a konnektorból, amíg nem vagyunk otthon. Az áramütés a száj felsebesedését, megégését eredményezi, súlyosabb esetben nehézlégzést, rohamokat, és szív-, valamint keringési panaszokat válthat ki.

 

Az ünnepek alkalmával fordítsunk fokozott figyelmet kedvenceink étkezésére, hogy ne az állatorvosi rendelőben töltse az év utolsó napjait!

 

Kellemes Ünnepeket!  😊

  Ha fontosnak találtad ezt a cikket, érdemes elolvasnod állatorvos szakértőnk előző írását is:  
AKÁR EGYETLEN TABLETTÁVAL IS HALÁLBA KÜLDHETED KEDVENCEDET!
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza