GYÓGYULÁS GOMBÁKKAL – A JAPÁNOK HOSSZÚ ÉLETÉNEK TITKA?

2018 november 26. Tóth Gábor

Érdekes, hogy hazánkban sokáig szinte ismeretlenek voltak a gyógygombák, pedig fantasztikus hatással rendelkeznek. Ugyanakkor a Távol-Keleten már régóta ismerik a titkot: legtöbb helyen az alaptáplálkozás részét képezi, egyes típusait pedig a megelőzésben és bizonyos terápiákban előszeretettel alkalmazzák.

 

Hatásaikat a gyógygombák döntő részben a bennük lévő speciális poliszacharidoknak köszönhetik, amelyek az emberi szervezetbe kerülve az immunrendszeri, a gyomor-bélrendszeri, a vércukorszint- és vérzsírszint-szabályozó és más mechanizmusokat befolyásolják előnyösen.

 

Kifejezetten elterjedt a használatuk Japánban, és nem kizárt, hogy mindez jó irányban változtatja a japánok születéskor várható életkilátásait, valamint az újkori (civilizációs) betegségekre való jóval kisebb fogékonyságát.

 

Az immunrendszeri védelemről, kiemelten a fehérvérsejtek működéséről bővebben a frissen megjelent Kiút az Allergiából című könyvemben írok. A gombákban lévő poliszacharidok sok esetben a degeneratív sejtek (pl. tumorsejtek) érképzését és vérellátását (angiogenezis) képesek gátolni, valamint a natural killer (NK) és a falósejtek tumorölő hatékonyságát növelni (pl. pecsétviaszgomba). Emellett az inzulin-érzékenységet is emelik, ezzel egy időben az inzulinszintet csökkentik (pl. tintagomba).

 

A kutatók számos gombafajnál kimutattak speciális gyógyhatásokat, és természetesen mind a mai napig komoly szakmai figyelem kíséri ezeket a készítményeket a Távol-Keleten. Számunkra talán furcsa, hogy az európai és amerikai (nyugati) kultúra jelentős fáziskéséssel kezdett foglalkozni e területtel, de ma már növekvő számú szakirodalom létezik róla felénk is.

 

Természetesen a készítmények hatékonysága függ az adott gomba fajtájától, a hatóanyagok mennyiségétől (technológia milyensége, kivonatolás) és az egyes gombák egymással való kombinációitól is.

 

Cikksorozatunkban bővebben is megismerheted a gyógygombákat: a következő részben jövő héten elolvashatod, hogy miként készítheted és segítheted vele szervezetedet a hideg évszakban. Ha pedig máris rendelni szeretnél ebből a szuper készítményből, akkor IDE vagy a képre kattintva megteheted.

Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza