VESZÉLYES ILLATANYAGOK A KOZMETIKUMOKBAN?

2018 november 8. Németh-Ambrus Orsolya

Tegye fel a kezét, akinek nem az az első dolga, amikor kézbe vesz egy szappant vagy bármilyen kozmetikumot, hogy megszagolja! Na ugye! És igen, az illat nem csak a dezodorok vagy a parfümök szerves része, ugyanúgy – többnyire tudat alatt, de – következtetni szoktunk egy arckrém vagy egy sampon minőségére az illatából: biztos létezik valami “szerelem első szaglásra” effektus. 🙂

 

De mitől illatos egy kozmetikum?

 

Általában két fő csoportra bontjuk a kozmetikában használatos illatanyagokat: illatolajokra és illóolajokra. Ami a közös bennük, hogy mindkettő több tíz, vagy akár 100 féle különböző aromás vegyületből áll, a legnagyobb különbség pedig az, hogy az illatolajok szintetikus, az illóolajok pedig természetes eredetűek. Jó tudni azonban, hogy rengeteg illatolaj tartalmaz illóolajokból származó, természetes összetevőket, de a fogalomzavar elkerülése érdekében most maradjunk ennél az egyszerűsített meghatározásnál, vagyis:

 

illatolaj  mesterséges, illóolaj természetes

 

“Ez nagyszerű, akkor ezentúl csak illóolajokat tartalmazó kozmetikumokat fogok használni, mert ami természetes, az csak jó lehet a bőrömnek!” – fejezhetnénk be ezzel a felkiáltással ezt a blogbejegyzést, azonban a helyzet nem ennyire egyszerű, sőt! Az illatolajok és az illóolajok ugyanis egyformán irritálhatnak, és ennek különösen a kisbabák, a gyerekek és az érzékeny bőrűek vannak kitéve. És különben is, a gyilkos galóca is csupa természetesség, mégis messze elkerüli, aki felismeri, tehát sajnos nem igaz az az egyenlet, hogy ami természetes, az biztosan egészséges is. 

 
Coming Soon
Total Votes : 39
 

Sokkal célravezetőbb az a felfogás, miszerint az illóolajok hatóanyagok. Gondoljunk csak bele, egy elképesztően tömény, koncentrált növényi anyagról van szó, amit a növények ezerféle módon hasznosítanak: bogarakat csalogatnak magukhoz, vagy éppen űznek el velük például. Ebből pedig az következik, ami minden kozmetikában alkalmazott hatóanyagra igaz: csak és kizárólag akkor használd, ha pontosan tudod:

 
  •   hogy mi a megengedett maximális adagolása

  • hogy kismamáknál mik a tiltólistás illóolajok (merthogy némelyek akár vetélést is okozhatnak!)

  •   hogy kisbabáknak vagy gyerekeknek szánt készítményekbe sokkal kevesebb a maximális adagolás

  •   hogy jónéhány illóolaj nem kompatibilis egymással

  •   éppen ezért egyszerre legfeljebb 3-5 féle illóolajat érdemes keverni, többet nem

  •   és hogy soha ne keverj illóolajakat illatolajokkal, hacsak nem ismered pontosan az illat kémiai összetevőit!

   

Félreértés ne essék, a természetesség híve vagyok, és amennyire csak tudok, természetes alapanyagokat használok úgy a kozmetikai termékeimben, mint például az étkezésben. Azonban a legfontosabb a biztonság, és sokkal biztonságosabb egy szintetikus, de megbízható, kozmetikai minőségű (netán allergén-mentes) illatolaj használata, mint egy illóolajé, aminek fogalmam sincs az összetevőiről és a hatásáról.

 

Természetesen nem kell lemondani az illóolajok használatáról sem, csak éppen “használat előtt kérdezze meg aromaterapeutáját vagy vegyészét”, vagyis alkalmazás előtt ajánlatos minél többet megtudni róluk, ezekről a csodákról, amik egyszerre illatosak és hatásosak is.

 

Van néhány illóolaj, ami általában biztonsággal használható, ilyen például a levendula (vigyázat, több típusa is van!), és a teafa, de nem árt tudni, hogy a levendulában is található allergén összetevő… a részletekről pedig a következő bejegyzésben olvashatsz majd. 🙂

  Ha tetszett Orsi cikke, érdemes elolvasnod ezt a korábbi írását is:  
A FIATALOS BŐR 6 TITKA – tényleg a kozmetikumoktól leszünk ránctalanabbak?
Korábbi Okos Magos termékeink blnce néven érhetők el!

Vissza